Ministerul Agriculturii a stabilit condițiile în care fermierii vor primi subvenții APIA pe suprafață pentru terenurile APIA scoase din circuitul agricol!
Ministerul Agriculturii a modificat, la finalul anului 2024, art. 13 alin. (4) din Ordinul MADR 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) și b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, începând cu anul 2024.
Mai exact, prin Ordinul MADR 539/2024, publicat în Monitorul Oficial pe 3 ianuarie 2025, MADR stabilește condițiile în care fermierii vor primi subvenții APIA pe suprafață pentru terenurile APIA scoase din circuitul agricol.
Ordinul MADR 539/2024 prevede că:
”Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plățile pe suprafață, cu excepția terenurilor care sunt la dispoziția fermierilor până la sfârșitul anului și pe care se desfășoară activitate agricolă.”
De asemenea, Ordinul MADR 539/2024 mai stabilește că ”prevederile art. 13 alin. (4) din Ordinul MADR 106/2024, cu modificările ulterioare, precum și cu modificarea adusă prin prezentul ordin, sunt aplicabile și pentru anul de cerere 2024.”
Ordinul MADR este semnat de secretarul de stat în MADR Violeta Mușat.
Ministerul Agriculturii a modificat, anul trecut, și cerințele obligatorii privind normele de condiționalitate (GAEC) pentru plata subvențiilor APIA începând din 2025. Află detalii despre ce este permis și ce este interzis să facă fermierii pe terenurile APIA arabile și pe pășune pentru a lua subvenții APIA pe hectar în 2025:
GAEC 8: Ce trebuie să faceți ca să luați subvenții APIA pe hectar în 2025!
Tot în decembrie 2024, Guvernul a modificat legea pajiștilor, astfel încât pășunile și pajiștile să poată fi utilizate în sistem dual, atât pentru creșterea animalelor, cât și pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, caz în care este obligatorie scoaterea terenurilor din circuitul agricol:
Vor crește eoliene și parcuri fotovoltaice pe pășuni! Legea pajiștilor a fost modificată!
Citește și:
Plante interzise pe terenuri APIA pentru subvenția pe suprafață de 99 euro/ha!
Plante interzise pe terenuri APIA pentru subvenția pe suprafață de 99 euro/ha!