Regii danezi ai cresonului vor să cucerească Europa - Revista Ferma
9 minute de citit

Regii danezi ai cresonului vor să cucerească Europa

NABO FARM COPENHAGEN vertical farming_b
În subsolul unei clădiri care adăposteşte un fel de incubator de afaceri, trei parteneri au implementat acest concept de agricultură pe verticală, cultivând microplante în sistem hidroponic (care în loc de pământ foloseşte un substrat special îmbibat în apă). Cu o investiţie iniţială de 50.000 de euro, Nabo Farm produce diferite plante comestibile, cum ar fi broccoli, ridiche roșie, varză, muştar, chiar şi floarea-soarelui, care sunt recoltate la stadiul de vlăstari abia răsăriţi, pentru a fi apoi vândute restaurantelor cu ştaif din capitala Danemarcei. Pentru a reduce la minimum amprenta de carbon a business-ului lor, livrările se fac în mod exclusiv cu bicicleta!

cress 01_b 

 

Ferma din subsol

 

Înfiinţată în 2018, de către Sebastian Dragelykke şi Jens Juul Krogshede, Nabo Farm este o companie start-up care şi-a început iniţial activitatea într-un atelier auto abandonat, după care s-a mutat la subsolul clădirii Siljangade din Amager, una dintre cele două insule care alcătuiesc zona metropolitană a Copenhagăi. Aici, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, care include şi camerele de depozitare, sunt produse lunar între 250 şi 300 de kilograme de microplante cultivate în sistem hidroponic. Tehnologia a fost îmbunătăţită constant, suportând nu mai puţin de şapte modernizări. „Am încercat să creăm un sistem cât mai ieftin cu putinţă, cât mai puţin sofisticat şi cât mai uşor de implementat. Folosim propriul nostru program software şi asta ne asigură o oarecare stabilitate”, ne-a explicat Sebastian, co-fondator şi CEO al Nabo Farm.

 cress 02_b

 

Cine sunt beneficiarii?

 

Principalii clienţi sunt restaurantele cu pretenţii din Copenhaga, dar şi anumite cantine ce funcţionează în marile complexe de birouri. „Azi avem în jur de 40 de clienţi cărora le vindem aceste microplante, majoritatea pe bază de abonament. Facem livrări de două sau trei ori pe săptămână. Uneori mai sunt de onorat şi comenzi pentru evenimente private, dar astea de obicei sunt de evitat, pentru că nu putem avea o predictibilitate clară. Preferăm să ne concentrăm pe partenerii deja fidelizaţi şi să ne consolidăm poziţia în piaţă. Pentru că noi nu avem supra-producţie. Totuşi, există o cerere din ce în ce mai mare pe piaţă a produselor noastre şi în mod sigur ne dorim să ne extindem în viitor”, a ţinut să precizeze, la rândul său, David Døssing, care s-a alăturat ca partener în această afacere, ocupând în prezent funcţia de director financiar.

Jens Juul Krogshede V1_b

Foto: David Døssing, director financiar NABO FARM

 

Peste zece specii diferite de plante

În Danemarca, ca de altfel în toată Europa, conceptul de agricultură dezvoltată pe verticală pare să câştige tot mai mult teren. Prin creşterea culturilor pe straturi într-un mediu controlat, este posibilă garantarea nivelului şi a calităţii producţiei în fiecare zi a anului, independent de condiţiile climatice. Pe lângă asta, impactul asupra mediului înconjurător este minim. „Noi am construit această fermă în trei săptămâni şi am început producţia într-o lună. Cultivăm peste zece tipuri diferite de plante, cum ar fi ridiche, broccoli, pak choi, creson, mazăre, schinduf, varză roşie, coriandru, muştar verde şi roşu, rucola, floarea-soarelui, care sunt recoltate la stadiul de cotiledoane. Practic, atunci când apar primele frunze. E nevoie de una până la trei săptămâni pentru a creşte aceste microplante. Totul este controlat de calculator, printr-un soft special creat de noi, iar pentru a stimula fotosinteza folosim lumini cu LED”, a subliniat David. 

micrograins NABO FARM_b


Accent pe sustenabilitate

Dincolo de aspectele strict financiare ale acestei afaceri, Nabo Farm a urmărit de la bun început să devină un exemplu de sustenabilitate pentru societatea în care trăim. Toate livrările se fac pe bicicletă, iar ambalajele se recuperează şi vin apoi reciclate. Materialele din plastic de unică folosinţă sunt total excluse. „Misiunea noastră este de a sprijini agricultura urbană la scară globală şi ne propunem să fim cât mai sustenabili cu putinţă. De asemenea, ne dorim să avem cel mai mare impact pozitiv asupra lumii, prin promovarea producţiei de alimente urbane durabile”, ne-a mărturisit Sebastian, care este licenţiat în peisagistică urbană la Universitatea din Copenhaga, după ce anterior s-a ocupat cu dezvoltarea de jocuri pe calculator.

 cress 03_b


Efectul pandemiei

Pentru a demara acest business, Sebastian şi Jens, care este expert în IT şi creatorul softului utilizat de Nabo Farm pentru controlul producţiei de plante comestibile, au alocat fiecare suma de 150.000 de coroane daneze, echivalentul a aproximativ 20.000 de euro, la care s-au adăugat încă 10.000 de euro, din partea unui investitor privat. În februarie anul trecut, cei doi antreprenori au reuşit să atragă o investiţie suplimentară de 3 milioane de coroane pentru dezvoltarea activităţii şi îmbunătăţirea tehnologiei de cultivare a microplantelor, într-un moment în care se punea în mod serios problema abandonării acestei afaceri. „Practic, a fost un strigăt disperat pentru a ne menţine în viaţă, în condiţiile în care pandemia de coronavirus ne-a lovit din plin. A fost cea mai mare provocare a noastră de până acum, pe care, din fericire, am reuşit să o depăşim cu bine”, a constatat CEO-ul Nabo Farm. Chiar dacă a primit nişte compensaţii financiare din partea guvernului danez, o parte din clienţi s-au pierdut în cei doi ani de pandemie.

David Dossing NABO FARM _b

 

 

Volum redus de lucru

 

Evaluată în prezent la 30 de milioane de coroane (circa 4 milioane de euro), Nabo Farm se bazează doar pe trei angajaţi cu normă întreagă şi patru angajaţi part-time. Volumul de muncă nu este însă atât de mare, cum probabil v-aţi putea închipui. Producţia şi toate procesele de lucru sunt asistate digital. Calculatorul practic îţi va spune care este cantitatea de seminţe necesară, timpul de germinare şi perioada potrivită pentru recoltarea producţiei. Nimic nu este lăsat la întâmplare. Factorul uman intervine doar pentru a executa aceste sarcini, care de obicei nu necesită aptitudini speciale.

Şi noi, în timpul vizitei, am fost invitaţi să ne implicăm în procesul de producţie şi credem că ne-am descurcat de minune. La final, desigur, am avut chiar şansa să gustăm aceste microplante, care au acompaniat dish-ul servit la cantina incubatorului de afaceri.

 

„Vrem să fim vecini cu clienţii noştri”

 

Nabo Farm intenţionează să construiască mai multe astfel de ferme pe verticală, de dimensiuni mici şi mijlocii. Ideea este însă de a le integra complet în peisajul urban, dezvoltând mai degrabă o reţea de ferme de cartier, aşa cum reiese şi din numele companiei – „nabo” înseamnă vecin în limba daneză. „Vrem să fim vecini cu clienţii noştri. Şi mai credem că aceste ferme urbane pot rezolva multe dintre provocările agriculturii convenţionale desfăşurate pe suprafeţe extinse, care de obicei este limitată la câteva tipuri de culturi. În Danemarca, e aproape imposibil să te apuci astăzi de agricultură. Trebuie fie să ai un unchi foarte bogat, fie să moşteneşti exploataţia. Dar ceea ce oferim noi este o soluţie scalabilă ce poate fi uşor de implementat şi care îţi poate asigura un profit decent”, a argumentat Sebastian Dragelykke.

Cresonul sau hreniţa este una dintre speciile de plante cu cea mai largă răspândire în sistemul de cultivare la interior, datorită avantajului de a avea o perioadă scurtă de germinare.

Sebastian Dragelykke_b

„Viziunea noastră este să devenim prima franciză de fermă urbană din lume. Dacă cineva în România doreşte să investească în domeniul agriculturii verticale, noi suntem dispuşi să ne implicăm” – SEBASTIAN DRAGELYKKE, Co-fondator şi CEO al Nabo Farm

 

CE SUNT MICROPLANTELE?

Denumite şi ”microgreens” sau vlăstari, microplantele sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare. Ele pot fi consumate ca atare, în stare proaspătă, fără preparare termică, imediat după ce sunt recoltate. Microplantele pot fi crescute fie în sere clasice, fie folosind soluţii de agricultură pe verticală şi de obicei sunt cultivate într-un mediu controlat. După însămânţare, în ghivece sau pe substrat, majoritatea speciilor sunt puse la germinat la întuneric (există şi excepţii), iar după ce încolţesc, plantele sunt mutate la lumină, care poate fi naturală sau artificială. Acolo petrec între 7 şi 21 de zile pe mesele de cultură, în funcţie de specie şi de intensitatea luminoasă disponibilă.

team_b
Un proiect de suflet

 

Am ajuns în Copenhaga la sfârşit de septembrie, însoţit de colega mea Daniela Radiş, reprezentând împreună Ferma Media Grup, în calitate de partener într-un proiect Erasmus+ la care mai sunt implicaţi TeamOP şi AMIS din Danemarca, Centrul European de Educaţie din Croaţia, respectiv Asociaţia Minţi Creative din România, un ONG care oferă consiliere şi terapie copiilor diagnosticaţi cu autism. De fapt, proiectul are o puternică componentă socială, fiind destinat creării unei platforme educaţionale online în vederea formării profesionale a celor care se ocupă cu incluziunea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Instrumentele create de acest proiect vizează în mod direct creşterea oportunităţilor în educaţia şi formarea profesională pentru a răspunde nevoilor unei categorii sociale care de obicei este exclusă de pe piaţa muncii. Nabo Farm este şi ea implicată în proiect, ca studiu de caz, având în vedere posibilitatea de a facilita integrarea în câmpul muncii a unor astfel de persoane.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →