6 minute de citit

Regalis Plus: primul regulator de creștere omologat în România pentru livezile de măr, păr și prun

1201_20100125_00306_b

Cunoscut deja de mulți dintre pomicultorii profesioniști, regulatorul de creștere Regalis® Plus este de acum disponibil și în România. Produsul BASF este primul regulator de creștere omologat în țara noastră. Momentul este oportun, având în vedere faptul că suprafețele cultivate în aceste sisteme au început să crească și în România. În țările europene produsul este deja cunoscut și utilizat cu încredere de peste 10 ani.
Echilibrul între creșterea vegetativă a pomilor și dezvoltarea fructelor este un deziderat important pentru fermierii profesioniști, care-și doresc întotdeauna producții de calitate, dar mai ales constante. Produsul Regalis® Plus îndeplinește cu succes această nevoie a pomicultorilor, în efortul de a obține un nivel ridicat de precizie în producția modernă de mere.
Introdus de mai bine de 10 ani în schemele de tratament europene pentru plantațiile de măr, păr sau prun în sistem intensiv și superintensiv, Regalis® Plus și-a dovedit mereu eficacitatea, oferind totodată și beneficiile tehnologiei AgCelence®. Produsul acționează pe trei planuri: reglarea creșterii vegetative, optimizarea producției și creșterea rezistenței pomilor.

Regalis_Plus_12_b

Mod de acțiune inovator

Regalis® Plus conține 100 g/l Prohexadion-calciu, având o formulare de tip WG (granule dispersabile în apă). Această substanță activă inhibă procesul de sinteză a giberelinelor, inhibă sinteza etilenei și interferează cu metabolismul flavonoidelor.
Substanța activă face ca acest produsul să nu fie doar un regulator de creștere pentru măr, păr și prun, ci să și stimuleze sistemele naturale de apărare ale plantei în lupta contra focului bacterian la pomii fructiferi precum mărul, părul, gutuiul sau moșmonul. Odată aplicat, Regalis® Plus este preluat prin frunze și transportat acropetal în plantă. Absorbția produsului este favorizată de umiditatea ridicată din timpul dimineții sau serii.

Regalis_Plus_6_b

Utilizarea produsului vă poate reduce semnificativ costurile cu forța de muncă

Efectele pozitive ale reglării creșterii vegetative se pot vedea cu ochiul liber. Lungimea lăstarilor este redusă, coroana pomilor dobândind astfel o arhitectură optimă. De asemenea, alternanța la rodire este eliminată. Testele BASF efectuate în Europa au arătat că lungimea lăstarilor poate fi redusă chiar și cu 47%, în cazul soiurilor de mere Golden Delicious, sau cu 41% la soiul de mere Boskoop.

Foarte important, acest efect va genera și reduceri semnificative ale costurilor cu forța de muncă, în perioada optimă tăierii pomilor. Având în vedere greutatea cu care majoritatea pomicultorilor găsesc lucrători, produsul Regalis® Plus se poate dovedi un sprijin foarte util.

Optimizarea arhitecturii coroanei pomilor oferă, la rândul său, o serie de beneficii importante. O coroană mai aerisită va permite pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, ceea ce contribuie la creșterea calității și a intensității culorii fructelor. Dar o coroană aerisită va permite și uscarea mai rapidă a frunzelor după precipitații, ceea ce reduce riscul atacului de patogeni. În plus, veți beneficia și de o aplicare mai ușoară a tratamentelor fitosanitare, având în vedere acoperirea mult mai bună.

Regalis_Plus_12_b

Regalis® Plus contribuie la obținerea unor producții constante și de calitate

Ce înseamnă alternanța la rodire? În primul rând nesiguranța producției și imposibilitatea de a onora contracte cu marii retaileri, care au nevoie de producții constante. Pe lângă reducerea riscului de apariție a pătării negre a fructelor, veți putea constata că alternanța de rodire poate dispărea. Fructele produse vor avea o calitate superioară, fiind mai uniforme ca dimensiune, au o fermitate mai mare, putând fi păstrate mai mult timp.
La momentul recoltării, numărul fructelor este puternic influențat de legarea și formarea acestora, în raport cu procentul de cădere în vegetație. Căderea fructelor este strâns legată și de factorii de stres. Limitând impactul acestora, regulatorul de creștere Regalis® Plus va duce la un număr mai mic de fructe căzute și la o producție pe care vă puteți baza. Efectele pozitive se pot vedea și după un an cu condiții accentuate de stres, intensitatea înfloririi putând fi îmbunătățită cu până la 15% în următorul an, conform testelor BASF.

Ce spun fermierii europeni despre Regalis® Plus

Un alt avantaj al Regalis® Plus constă în creșterea rezistenței pomilor, mai ales contra focului bacterian. Efectul apare în urma stimulării mecanismelor naturale de apărare a pomului. Testele BASF au arătat că, în urma aplicării produsului Regalis® Plus, atacurile de foc bacterian pe lăstarii pomilor au scăzut cu 52% (tratamentul a fost efectuat cu 14 zile înainte de inoculare). Alte beneficii majore ale acestui produs sunt creșterea rezistenței la factorii de stres și reducerea atacului insectelor (datorită unei epiderme mai groase a frunzelor).

Regalis_Plus_3_b

Așadar, iată pe scurt beneficiile folosirii Regalis® Plus în plantațiile de măr, păr sau prun:

• Reglarea creșterii

o Reduce lungimea lăstarilor și costurile cu tăierea pomilor
o Coroana va avea o arhitectură mai bună
o Veți obține echilibrul dorit între creșterea vegetativă și dezvoltarea fructelor.

• Optimizarea producției

o Produsul poate elimina alternanța de rodire, asigurând producții mari și constante
o Riscul apariției pătării negre va fi redus semnificativ
o Fructele vor avea o calitate mai bună

• Creșterea rezistenței pomilor

o Controlează focul bacterian
o Pomii vor fi mai rezistenți la factorii de stres
o Mecanismele naturale de apărare ale pomilor sunt stimulate puternic

Produsul Regalis® Plus este disponibil la distribuitorii și partenerii BASF, în ambalaje de 1,5 kg. Modul de aplicare este foarte simplu. Ca regulator de creștere pentru plantațiile de măr, păr și prun, Regalis® Plus se poate folosi în 1 sau 2 tratamente pe sezon. În primul caz, tratamentul se face în perioada înfloririi, în doza de 2,5 kg/ha. În situația în care alegeți să efectuați două tratamente cu Regalis® Plus, vă recomandăm să folosiți o doză de 1,5 kg/ha pentru fiecare dintre aplicări. Prima stropire se va face la înflorit, iar cea de-a doua la începutul formării fructelor, pentru a controla și focul bacterian. Este important de menționat că Regalis® Plus nu trebuie amestecat cu produse pe bază de calciu, folosite împotriva carențelor de calciu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →