În cadrul unei sesiuni plenare desfăşurate în sediul de la Strasbourg, pe 23 noiembrie a.c., Parlamentul European a aprobat cele trei regulamente de bază ale noii Politici Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2023-2027. O reformă care promite să fie mai verde, mai echitabilă, mai flexibilă şi mai transparentă decât precedentele. La negocierile setului de reforme legislative, europarlamentarii au insistat pentru consolidarea biodiversităţii şi respectarea legilor şi angajamentelor dobândite de UE în raport cu mediul şi clima, elemente ce sunt considerate de o importanţă strategică în aplicarea noii PAC.
Fermele mici şi mijlocii: 10% din plăţile directe
Comisia Europeană va evalua în primele luni ale anului 2022 dacă planurile strategice naţionale ale PAC includ aceste angajamente. Fermierii, la rândul lor, vor trebui să respecte mai mult clima şi mediul în activitatea lor, în timp ce statele membre trebuie să se asigure că cel puţin 35% din buget va fi alocat dezvoltării rurale şi 25% din plăţile directe, pentru măsuri de mediu şi climă. De asemenea, deputaţii s-au asigurat că cel puţin 10% din plăţile directe vor fi folosite pentru a sprijini fermele mici şi mijlocii şi că cel puţin 3% din bugetul PAC va fi destinat tinerilor fermieri.
Buget pentru situaţii de criză
Europarlamentarii au insistat, totodată, asupra creării unei rezerve permanente de criză – cu un buget anual de 450 milioane de euro – pentru a ajuta fermierii în caz de instabilitate a preţurilor sau a pieţei.
Transparenţa combate frauda
Informaţiile despre beneficiarii finali ai fondurilor UE vor fi mai transparente datorită unui instrument european de extragere a datelor, la care statele membre vor avea acces şi care ajută la identificarea riscului de fraudă prin verificarea încrucişată a informaţiilor din bazele de date publice. Normele UE de muncă în sectoarele agricole vor fi mai bine monitorizate iar încălcările vor fi sancţionate.
Indiferent de vreme, de ploaie, arşiţă, geruri sau viscole, fermierii au fost şi vor continua să fie soldaţii aflaţi în prima linie a bătăliei pentru asigurarea securităţii alimentare, a combaterii schimbărilor climatice şi factori decisivi pentru păstrarea biodiversităţii
Daniel Buda
Europarlamentar român
Perspective pentru un trai mai bun
Aflat în miezul negocierilor privind elaborarea viitoarei PAC, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a PE, Daniel Buda a remarcat în intervenţia sa din plen faptul că noua PAC le va permite fermierilor europeni un trai mai bun şi un viitor mai sigur pentru copiii şi familiile lor, dar şi un sprijin real în eforturile de a păstra vitalitatea spaţiului rural. „Suntem la capătul unor dezbateri complicate, dar în acelaşi timp, la începutul unui drum lung de implementare a unei politici care va influenţa viaţa fermierilor în următorii ani. (…) Deşi de multe ori afectaţi de o concurenţă neloială, din cauza unor politici insuficient de bine ancorate în realităţile din teren, (fermierii – n.r) ne-au asigurat tuturor alimente de calitate şi la preţuri accesibile, iar noi trebuie să ne asigurăm că îşi vor păstra această capacitate în viitor”, a declarat europarlamentarul român, afiliat grupului PPE.
O mulţime de provocări…
Pe de altă parte, acesta recunoaşte că PAC de una singură nu poate răspunde tuturor provocărilor cu care ne confruntăm. „La toate nivelurile de guvernanţă, fiecare trebuie să creeze sinergii între politici şi agricultori. Votul acesta va contribui la atingerea acestui obiectiv. Banii acordaţi prin PAC nu reprezintă decât un avans plătit fermierilor pentru hrana de care se bucură, în fiecare zi, cei peste 500 de milioane de cetăţeni europeni. Statelor membre le revine acum responsabilitatea întocmirii unor Planuri Naţionale Strategice care să aibă în centru fermierii, să reducă birocraţia şi să garanteze durabilitatea fermelor. Iar Comisia Europeană trebuie să urmărească îndeaproape implementarea acestei politici în fiecare colţ al Uniunii Europene, deoarece ea reprezintă garanţia unei vieţi mai bune pentru fiecare dintre noi!”, a declarat Daniel Buda în Parlamentul European.
… dar şi incertitudini
Pentru Copa-Cogeca, organizaţia europeană a fermierilor şi a structurilor cooperatiste din agricultură, acest vot nu marchează sfârşitul, deoarece „sunt mai mulţi paşi cheie care trebuie făcuţi înainte ca această nouă PAC să devină operaţională”. În opinia acesteia, multe incertitudini rămân pe agendă, în special privind coerenţa şi implementarea. „Cerinţele climatice, sociale şi de mediu incluse în noua PAC reprezintă o evoluţie a angajamentelor fermierilor de a produce mai sustenabil. Va solicita eforturi considerabile într-un moment în care provocările şi incertitudinile pe termen scurt sunt numeroase şi pun în joc competitivitatea sectorului. Acum ne bazăm pe autorităţile naţionale şi pe Comisia Europeană pentru adoptarea rapidă a planurilor strategice ale PAC”, a precizat Christiane Lambert, preşedintele COPA.
PE ULTIMA SUTĂ DE METRI
Potrivit Comisiei Europene, 386,6 miliarde de euro vor fi alocate politicii agricole a blocului comunitar între 2021 şi 2027, reprezentând puţin sub o treime din bugetul pe termen lung al UE (31,95%). Actualele reglementări PAC au fost prelungite cu încă doi ani, după ce au expirat la 31 decembrie 2020, fiind înlocuite cu prevederi tranzitorii, care vor fi în vigoare până la sfârşitul anului 2022. Odată aprobate de Consiliu, noile reglementări vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2023.
un articol de
LIVIU GORDEA