Pentru a fi recunoscute, grupurile și organizațiile de producători au ca scop principal comercializarea în comun a produselor agricole și silvice ale membrilor, urmărind realizarea mai multor obiective: eficientizarea activităților membrilor grupurilor și organizațiilor de producători; promovarea concentrării ofertei și plasarea pe piață a produselor obținute de membrii lor; reducerea costurilor de producție și stabilizarea prețurilor la producător; îmbunătățirea calității produselor și dezvoltarea de produse cu o denumire de origine protejată, o indicație geografică sau care intră sub incidența unei etichete de calitate naționale etc.
Pe lângă criteriile generale care trebuie îndeplinite pentru recunoașterea grupului și a organizației de producători mai trebuie îndeplinite și criterii specifice. Astfel, potrivit art. 6 alin. (2) din O.G nr. 37/2005, în cazul grupurilor de producători, începând cu anul al doilea de la recunoaștere, trebuie să dovedească prin evidență contabilă, pentru anul anterior, valoarea minimă a producției comercializate în comun, pentru grupa de produse, respectiv produsele pentru care a obținut recunoașterea, stabilită la suma de 30.000 euro echivalent în lei, precum și faptul că cel puțin 51% din această producție provine din producția proprie a membrilor. Pentru organizațiile de producători suma este de 100.000 de euro. Totodată aceștia mai trebuie să asigure și managementul comercial și bugetar adecvat și să pună efectiv la dispoziția membrilor mijloacele tehnice de stocare, sortare, ambalare și comercializare a producției acestora.
Prin Legea nr. 24/2016 se introduce alin. (2)1 care spune că prin excepție de la prevederile alin. (2), grupului/organizației de producători i se menține recunoașterea, în cazul în care valoarea producției comercializate în comun este afectată de o calamitate/dezastru natural, potrivit legislației specifice în vigoare.
Se modifică de asemenea termenul în care autoritatea competentă a statului emite avizul de recunoaștere. Potrivit reglementării anterioare, termenul era de 90 zile de la data depunerii cererii de acordare a recunoașterii. Prin această ultimă modificare a ordonanței, termenul scade la maxim 30 zile de la depunerea documentației.
De reținut că, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole, se dă posibilitatea statelor membre să decidă cu privire la acordarea recunoașterii în termen de patru luni de la data depunerii unei cereri însoțite de toate documentele justificative. Regulamentul european mai precizează faptul că statele membre vor informa Comisia anual, până la data de 31 martie, cu privire la orice decizie de acordare, respingere sau retragere a recunoașterii, care a fost adoptată în anul calendaristic anterior.
Ultima modficare apare în cadrul art. 11 lit. b), care spune că se poate retrage recunoașterea dacă membrii grupului sau ai organizației nu respectă obligațiile ce le revin, potrivit prezentei ordonanțe, prevăzute în actul constitutiv și/sau în statut, reglementarea anterioară vorbind doar de actul constitutiv.
Denise NIMIGEAN, jurist
denise@revista-ferma.ro
PUBLICAȚII ÎN MONITORUL OFICIAL
Monitorul Oficial, Partea I nr. 170 din 07.03.2016
Ordinul nr. 215/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 150/2010 privind comercializarea semințelor de plante oleaginoase și pentru fibre.
Monitorul Oficial, Partea I nr. 169 din 07.03.2016
Legea nr. 25/2016 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 35/2015 privind reorganizarea activității de inspecție pentru clasificarea carcaselor, funcționarea sistemului de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, monitorizarea și raportarea prețurilor acestora.
Monitorul Oficial, Partea I nr. 202 din 18.03.2016
Hotărârea nr. 160/2016 pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2015/1.853 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor.
JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 50 din 26.02.2016
Regulamentul de punere în aplicare nr. 261/2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1484/95 în ceea ce privește stabilirea prețurilor reprezentative în sectorul cărnii de pasăre și în cel al ouălor, precum și pentru ovalbumină.
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 68 din 15.03.2016
Regulamentul de punere în aplicare nr. 365/2016 de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate
Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 – 14 aprilie 2016