2 minute de citit

RECORD de producție la rapiță în ferma lui Samson Popescu

RECORD de fermă la cultura de rapiță în ferma lui Samson Popescu! (1)_b

Agronomul Samson Popescu, din Cărpiniş, unul dintre veteranii câmpurilor bănăţene, ne spune bucuros că a trecut „borna” de 5.000 kg de rapiţă la hectar! Realizarea este cu atât mai mare cu cât a obţinut pe o suprafaţă de cultură mai mare şi nu pe loturi demonstrative.     

A ales să cultive noul hibrid DK Immortal CL, (producător – Monsanto; furnizor – Bayer Crops Science), stabil, înalt productiv şi un conținut ridicat de ulei, asistat de specialiştii de la Bayer.  

 

Record de fermă: 5.100 kg de rapiţă la hectar!  

  

„Am început să recoltez pe o parcelă compactă de peste 20 de hectare (nu pun mai mult că nu am teren suficient) când tulpina plantelor era încă verde, iar umiditatea boabelor sub 10%. Media pe parcelă a fost de 5.100 de kilograme pe hectar”, ne-a declarat fermierul care lucrează aproximativ 200 ha de teren în Cărpiniş.

Acesta a depozitat recolta în speranţa că o va vinde la un preţ mai mare de 3,5 lei/kg.

RECORD de fermă la cultura de rapiță în ferma lui Samson Popescu!_b


Chiar şi cu costuri mari, rapiţa este rentabilă!         

 

Samson Popescu a aplicat o tehnologie de tip intensiv, cu scheme complete de tratamente fitosanitare şi de fertilizare cu îngrăşăminte speciale, fapt ce a ridicat costurile de producţie la peste 7.000 de lei pe hectar! „În ciuda cheltuielilor substanţiale, pot spune că rapiţa e o cultură profitabilă, lucru demonstrat şi anul trecut când am obţinut 4.500 kg/ha”, explică Samson Popescu.  

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →