La ora actuală, familia Blagu lucrează 300 ha de teren în zona Urziceniului și încă 600 care se află în localitatea Gârbovi, din județul Buzău. Acelea se află în zestrea Agromec Gârbovi, la care familia Blagu este acționar majoritar, iar cea mai mare parte se află în arendă.
O problemă cu care tinerii fermieri au trebuit să dea față este că acolo terenul este și foarte fragmentat, cu toate problemele ce rezultă de aici…
Practică 4 culturi principale, la fel ca majoritatea fermierilor din zonă: grâul, rapița, floarea soarelui și porumbul, dar an de an au cultivat și câteva hectare cu mazăre, destinată microfermei zootehnice pe care o mențin, în special pentru consumul propriu.
„În acest an, însă, am cultivat și orz. Cândva tatăl meu a cultivat și el orz, dar într-un an a fost atât de dezamăgit, încât a renunțat. Noi am constatat însă că, în anii secetoși, fermierii care au cultivat orz au obținut recolte mult superioare celor de grâu, așa că am luat această decizie. S-a dovedit o decizie bună, la fel ca și cea de a cultiva orzoaică pentru bere. Anul acesta am avut recolte chiar mai bune decât la grâu. Ne declarăm mulțumiți de producția de anul acesta la păioase: am încheiat cu 6.600 kg/ha la grâu și 7.200 la orz. La rapiță producția a fost de 2.300 kg/ha, dar suntem conștienți că încă nu stăpânim așa cum trebuie tehnologia. În plus, pentru că am fost primii care am semănat toamna trecută am suferit și un atac foarte puternic”, spune Iulia Blagu.
UN AN GREU PENTRU FERMIERI
„Fiecare unealtă nouă este foarte folositoare, iar aportul ei este benefic. Dar investițiile în toate aceste mijloace sunt foarte mari. O fermă ca a noastră se susține foarte greu. Este al treilea an din patru ani proști pentru fermieri. Eu cred că anul acesta vor fi puțini cei care vor face investiții substanțiale. Privim cu mult interes digitalizarea, dar este o investiție de finețe.
În acest moment fermierii își plătesc cu greu creditele, investesc cu greu în utilaje esențiale, precum combine, tractoare, semănătoare. Prețurile la produsele fermierilor au revenit la cele de acum trei ani, în condițiile în care salariile s-au mărit, prețurile utilajelor și ale inputurilor au explodat, în unele cazuri chiar s-au dublat. Atunci e clar că nu putem reveni la prețurile de producție de acum trei ani. Pentru fermierii de astăzi este o zonă de incertitudine maximă, de care se lovesc cu toții”, întregește tabloul Iulia Blagu.
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV