Recolta uriaşă de cereale a Rusiei inundă piaţa mondială. Ce se întâmplă cu preţurile? - Revista Ferma
3 minute de citit

Recolta uriaşă de cereale a Rusiei inundă piaţa mondială. Ce se întâmplă cu preţurile?

Este vorba despre materia primă pentru cel mai important aliment de bază: pâinea.

rusia Recolta uriaşă de cereale a Rusiei inundă piaţa mondială. Ce se întâmplă cu preţurile?
canva/StockSnap de la pixabay

Rusia domină exporturile de cereale şi determină preţurile cerealelor prin recolta sa uriaşă. Doar câteva ţări pot ţine pasul.

Recolta de grâu a Rusiei nu este prea departe de rezultatul record de anul trecut. Departamentul american al Agriculturii (USDA) a estimat în creştere volumul recoltei din noiembrie cu 5 milioane de tone, ajungând la 90 de milioane de tone (fără Crimeea).

Analiştii ruşi de la SovEcon se aşteptau ultima dată ca recolta de grâu din Rusia să ajungă la 91,6 milioane de tone. Firma de consultanţă agricolă IKAR a estimat 92 de milioane de tone, iar gigantul logistic Rusagrotrans a estimat producţia la 92,9 milioane de tone.

CEA MAI BUNĂ RECOLTĂ DIN TOATE TIMPURILE?

Potrivit datelor USDA, fermierii ruşi au recoltat anul trecut un număr record de 92 de milioane de tone de grâu de pe câmpurile lor. Potrivit lui Sebastien Poncelet, analist la Agritel, Rusia se îndreaptă spre cel puţin a doua cea mai bună recoltă din toate timpurile în 2023.

La sfârşitul lunii octombrie, Ministerul rus al Agriculturii şi-a majorat, de asemenea, în mod semnificativ, prognoza privind recolta de cereale din 2023 la 140 de milioane de tone, dintre care 93 de milioane de tone de grâu.

Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a confirmat pentru TASS prognoza privind o recoltă totală de cereale de 140 de milioane de tone. Ministerul Agriculturii estimase anterior recolta de cereale din 2023 la 123 de milioane de tone, dintre care 78 de milioane de tone de grâu.

Rusia domină piaţa mondială

Şi mai important pentru pieţele globale şi pentru evoluţia preţurilor cerealelor este volumul potenţial de export al Rusiei. Anul trecut, acesta a atins un maxim istoric de 35 de milioane de tone de grâu.

În acest an, USDA se aşteaptă chiar la un nou record de export de 37,5 milioane de tone de grâu, din cauza stocurilor ridicate din anul precedent. Această cantitate uriaşă inundă pieţele globale şi exercită o presiune puternică asupra preţurilor de export la nivel mondial – chiar dacă alţi mari exportatori de top, precum Australia şi Canada, au recoltat şi pot exporta mult mai puţin grâu în acest an.

Şi, în ciuda unei recolte mai mari decât anul trecut, Ucraina va fi cu greu capabilă să îşi vândă grâul pe piaţa mondială în 2023. „Singura ţară care a reuşit să ţină pasul cu Rusia în ceea ce priveşte preţul în trecut a fost Ucraina”, spun analiştii. Iar acest lucru nu mai este posibil.

CINE IMPORTĂ GRÂU RUSESC?

Egiptul şi Turcia au fost cei mai mari importatori de grâu rusesc în ultimii ani. Aceste două ţări au reprezentat aproximativ 40% din exporturile de grâu rusesc. Egiptul a importat 80 la sută din grâul său din Rusia – şi din Ucraina.

Turcia transformă grâul rusesc în făină pentru export în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia, spun comercianţii. Iranul şi Siria sunt, de asemenea, cumpărători importanţi de grâu rusesc.

Sursa: agrarheute.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →