Recolta lui 2021 vine cu preţuri bune, dar şi cu... scumpiri - Revista Ferma
2 minute de citit

Recolta lui 2021 vine cu preţuri bune, dar şi cu… scumpiri

La contractele futures, preţurile sunt extraordinare. Spre exemplu, la grâu Matif – septembrie 2021 – preţul este de 218,75 euro tona, în timp ce la rapiţă Matif – august 2021 – pe piaţa fizică internaţională preţul este de 532 euro/tonă.

 

Transport mai scump cu 20-25%

 

„La recoltare, va fi presiune pe recoltă ca fermierul să vândă, ca să-şi scoată recolta din câmp, mai ales pentru cei care nu dispun de spaţii de depozitare, pentru simplul motiv că logistica (transportul din câmp) va fi mai scumpă cu 20-25%.

Cu aproximaţie, la momentul recoltării, grâul nu va trece de 1 leu pe kilogram; poate se va stabiliza la 0,80 lei/kg, dus în port. Mult mai bine comparativ cu anii trecuţi, când s-a plecat de la 0,68 lei/kg (2019). Diferenţa este evidentă”, constată Cezar Gheorghe, consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români.

La orz, plaja va fi de 190-195 euro/tonă, deci preţul estimat va fi cam de 950 lei tona.
Expertul remarcă faptul că şi la rapiţă, la recoltare, preţul va fi senzaţional, undeva la 500 euro/tonă.

Recoltare grâu toamna_b

Urcă şi preţul inputurilor

 

„Faţă de anii anteriori, preţurile sunt nemaipomenit de bune. Cu observaţia că pe măsură ce preţurile au crescut, au crescut şi costurile inputurilor”, punctează Cezar Gheorghe.

Analistul atrage atenţia asupra calităţii grâului: după atâta umiditate, există pericolul ca fungii să se dezvolte în spic, boabele să mucegăiască, ceea ce va duce la declasarea grâului. În acest caz, diferenţa dintre grâul cu indici de panificaţie şi cel furajer va fi de circa 50 euro pe tonă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →