Recolta 2020... mai rea decât în foamete! - Revista Ferma
5 minute de citit

Recolta 2020… mai rea decât în foamete!

Sezonul agricol 2019 – 2020 a fost cel mai dificil. În regiunile cu secetă extremă, la floarea-soarelui s-a recoltat între 200 şi 1.500 kg/ha. Pe unele sole, porumbul nici nu s-a putut aduna; cele mai bune producţii nu depăşesc 3 tone/ha.

 

GALAŢI

 

RECOLTE MINIME ISTORICE
În ferma Agrodan, de la ieşirea din comuna Matca, judeţul Galaţi, Andi Necula supraveghea finalul campaniei de recoltări. Lipsa apei a făcut ca producţiile obţinute să fie deosebit de mici. Au fost cultivate 80 ha cu floarea-soarelui şi vreo 40 ha cu porumb, doar pentru arendă. „Seceta excesivă a făcut prăpăd. La floare am obţinut mai puţin de o tonă la hectar, iar la porumb 2 tone/ha”, ne-a spus Andi Necula.

Ferma Agrodan se întinde pe 560 ha. După prăşitoarele de primăvară nu se vor efectua ogoarele de toamnă. Terenul va rămâne nearat până în primăvară, când se va semăna direct în mirişte.
Foto 2 andi necula ferma matca_b

 

IALOMIŢA

 

PORUMBUL E VERDE
Societatea Agricolă „Aris” din Amara (Ialomiţa) a terminat treieratul la floarea-soarelui pe cele 105 ha. Producţia medie: 1.100 kg/ha. „Am intrat cu combinele în lanurile de porumb, dar ne-am oprit că e cam mare umiditatea. Cultura e rea: vârful uscat, iar baza verde. Se împrumută apă din tulpina plantei şi creşte umiditatea la bob. Dacă lanul ar fi fost copt, am fi terminat; nu avem decât 150 ha. În septembrie a venit o ploaie de peste 50 l apă/mp şi tulpina porumbului e plină de sevă”, ne-a declarat Nicolae Popescu, administratorul „Aris”. Cultivatorul are combainieri destoinici, cum sunt Marian Panţâru şi Ştefan Sava.

„Am redus suprafaţa, de la 860 ha la 520 ha (pentru că membrii societăţii au vândut din terenuri), dar şi numărul mecanizatorilor; de la nouă au mai rămas câte degete sunt la o mână – cinci!”, a precizat Nicolae Popescu, adăugând că a investit circa 200.000 euro în achiziţia de noi utilaje agricole: combină, tractor de 120 CP, maşini de erbicidat şi de aplicat amendamente.

Foto 3 productie porumb 5 ha_b 

Petronel Epure, fermier din Mânjeşti – Vaslui, a cules doar un săculeţ de păpuşoi de pe cinci hectare cultivate (Sursa: facebook)

 

IAŞI

 

TONA DE RECOLTĂ LA HECTAR
În judeţul Iaşi, seceta a compromis în mare parte culturile prăşitoare. Fermierii sunt disperaţi pentru că nu vor avea producţie la porumb şi de floarea-soarelui şi susţin că vor înregistra pierderi mai mari decât la culturile de grâu şi de rapiţă. „Am recoltat floarea-soarelui, cultură ce a ocupat 120 ha, producţia cântărită fiind până într-o tonă la hectar! De pe cele 170 ha de porumb nu ştiu dacă scot, în medie, o tonă-două la hectar, în comparaţie cu anul trecut, când am realizat 10 tone/ha”, ne-a declarat Theodor Marian Topală, fermier din Mădârjeşti, comuna Bălţaţi.

Din punctul său de vedere, probleme serioase vor fi anul viitor, în primăvară, pentru că, aşa cum anunţă meteorologii, toamna şi iarna vor fi tot aşa blânde ca şi anul trecut. În ferma lui Topală ar trebui cam 250-280 litri apă/ha pentru a se reface rezerva de apă în sol.

porumb Vâlcelele Călărasi_b Cultură de porumb în localitatea Vâlcelele, jud. Călăraşi (autor Dumitru Nedelcu)

 

OLT

 

PORUMB PUŢIN ŞI RĂU
Şi agricultorii din judeţul Olt se plâng că recoltele obţinute sunt la jumătate comparativ cu cele de anul trecut. Micii producători au adunat din lanurile uscate o producţie medie de maximum 2 tone de porumb boabe la hectar, de calitate slabă. Ceva mai bine s-a înregistrat la societăţile şi asociaţiile agricole, care, în urma aplicării tehnologiilor mai intensive de cultură, au obţinut circa 4 tone/ha.

Producţii sub nivelul aşteptărilor au fost şi la floarea-soarelui.
Pentru a-şi recupera o parte din pagubă, fermierii olteni au început să depună, la Direcţia Agricolă, dosare cu solicitări pentru a primi despăgubiri.

 

SECETA, VIRUSUL AGRICULTURII

 

Preşedintele Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Mircea Băluţă, a afirmat că agricultura şi fermierii români nu sunt afectaţi atât de mult de pandemia de Covid-19, cât mai ales de secetă.
Click AICI şi vezi la ce gest extrem au recurs fermierii din Dobrogea pentru a semnala autorităţilor naţionale dezastrul din câmpurile arse de secetă!

FotoCItat Andrei Ciocoiu_b
A fost, probabil, cel mai prost an din istoria agriculturii, cu secetă extremă; mai rău decât pe vremea foametei! În Oltenia, unde au fost ceva precipitaţii, s-au recoltat 5-8 tone/ha la porumb şi 3.000-4.000 kg/ha la floarea-soarelui. Un an normal pentru sud şi un an bun pentru vest şi centru
ANDREI CIOCOIU
Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase – Corteva Agriscience

 

PORUMBUL… FURAJER

 

În judeţul Galaţi, anul agricol este compromis; porumbul ajunge furaj, iar fermierii sunt în pragul falimentului. Potrivit directorului DAJ Galaţi, Maricel Floricel Dima, agricultorii sunt preocupaţi, în această perioadă, să cosească porumbul, aşa uscat cum este, şi să-l baloteze pentru a avea furaje la iarnă. Grav este că în profilul de sol (0-100 cm), rezerva de apă prezintă un deficit de 2.000 mc/ha.

 

un articol de
MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →