Răzvan Prelipcean: În ferma mea, digitalizarea a însemnat mereu plusvaloare - Revista Ferma
6 minute de citit

Răzvan Prelipcean: În ferma mea, digitalizarea a însemnat mereu plusvaloare

Razvan Prelipcean platforma agrocity Răzvan Prelipcean: În ferma mea, digitalizarea a însemnat mereu plusvaloare

Absolvent al Academiei de Științe Economice și al facultății de Drept, Răzvan Prelipcean a devenit în ultimii ani unul dintre reprezentanții importanți ai noii generații de fermieri. A urmat programele de formare Tineri Lideri pentru Agricultură, Masterclass in Business of Agriculture și Greenfields Academy, iar din 2022 este membru fondator și coordonator în cadrul think-tank-ului Agrinnovator, acolo unde a pus bazele a două grupuri de lucru: unul dedicat transformării digitale a agriculturii și un altul centrat pe nevoile juridice și administrative ale tinerilor antreprenori din acest sector.

Însă dincolo de activitatea publică, Răzvan Prelipcean lucrează alături de familie o suprafață de teren de aproximativ 500 de hectare, din care 50 de hectare o reprezintă legumele, în localitatea Valea Ciorii, din județul Ialomița și este, alături de alți trei tineri, membru cofondator al cooperativei agricole „Fermierii Iscusiți”. Iar dacă până acum, în paginile revistei noastre, tânărul de 35 de ani ni s-a prezentat ca un promotor al noilor tehnologii, de această dată am vrut să aflăm cum a adoptat și a implementat agricultura digitală în propria lui exploatație.

O schimbare radicală a modului de lucru

„Ferma familiei mele se numește FERMA NATURLEG și a fost înființată în urma cu 15 ani. Noi producem cereale și legume, pe care le vindem în principal în sistem business-to-business. În 2016, a fost pentru prima oară când am implementat o soluție digitală în fermă, mai precis un software de tip ERP (Enterprise Resourse Planning) de la SoftOne, al cărui rol este acela de a ține o evidență cât mai precisă a cheltuielilor și veniturilor în funcție de culturi, a stocurilor pe care le avem, dar mai ales a contractelor și vânzărilor realizate către clienți.

Am adoptat această soluție pentru că începusem livrările către supermarketuri, procesatori și HORECA, iar ceea ce foloseam noi atunci la contabilitate nu ne permitea să gestionăm eficient unele fluxuri interne specifice (contracte, oferte, comenzi, controlul calității, generare de avize, emitere de facturi, urmărire de încasări în funcție de facturi etc).

Pot spune că implementarea soluției ERP a fost un efort substanțial, însă nu neapărat din punct de vedere financiar, cât mai ales la nivelul factorului uman. Practic, a fost o schimbare radicală a modului de lucru pentru majoritatea echipei și a durat câteva luni până când toți cei implicați au reușit să se adapteze. Însă la final, beneficiile au depășit cu mult efortul depus”, ne-a povestit Răzvan Prelipcean.

ERP SOFTONE poza 2 interfata e1707975179417 Răzvan Prelipcean: În ferma mea, digitalizarea a însemnat mereu plusvaloare

Am mutat digitalizare din birou în câmp

„Ulterior, după ce am văzut rezultatele pe care le-am obținut folosind soluții informatice pentru gestionare elementelor administrative și financiare, am decis să vedem dacă putem avea aceiași abordare și pentru activitatea propriu-zisă din fermă. Cumva, la acel moment, eram pionieri în acest domeniu pentru că nu existau platforme digitale dedicate agriculturii. Testam din aproape în aproape și vedeam ce funcționează.

Așa am ajuns până la urmă să folosim o pompă digitală de alimentare cu motorină (de la Piusi) ce poate fi controlată cu ajutorul telefonului prin protocol Bluetooth, și să ne echipăm parcul auto cu dispozitive de monitorizare prin GPS, de la Wialon. Aceste investiții ne-au permis să reducem cu până la 30% din costurile pe care le aveam cu motorina.

Apoi, am mutat efectiv digitalizarea în câmp. Am investit în sisteme de irigații cu monitorizare electronică și am cumpărat doi pivoți complet digitalizați de la Valley, iar pentru suprafețele cultivate cu legume am adoptat un sistem prin picurare furnizat de Naandanjain. În prezent, vrem să îmbunătățim randamentul irigațiilor integrând stații meteo și contoare digitale de apă, ce pot fi gestionate de la distanță. Astfel, vom știi în mod precis care sunt nevoile de apă ale fiecărei culturi, un lucru deosebit de important pentru legumele cultivate în câmp”, a adăugat tânărul fermier.

Ne dorim o platformă integrată la nivel de fermă

„Tot pe partea de digitalizare folosim aplicația de hărți satelitare de la Ogor, cu ajutorul căreia monitorizăm și evaluăm de la distanță starea culturilor. În plus, în 2024, avem în plan să achiziționăm două drone de la DJI: una multispectrală, pentru a putea genera propriile noastre date, de la fața locului, și una destinată aplicării precise a tratamentelor.

De asemenea, avem implementat și un software de Farm Management de la AgroCity, ce ne permite planificarea și urmărirea în timp real a lucrărilor agricole efectuate în fermă. Acest software este integrat cu sistemul GPS al tractoarelor și în plus, ne oferă posibilitatea să generăm rapoarte și documente în conformitate cu legislația aplicabilă în prezent. Astfel nu doar că economisim timp, dar avem și certitudinea că respectăm normele.Următoarea etapă pe care o avem în vedere este să putem avea o platformă digitală care să integreze toate aceste soluții informatice la nivel de fermă.

Nu-mi pot imagina activitatea fermei fără soluții digitale

Din punctul meu de vedere fiecare soluție digitală pe care am implementat-o are rolul ei și este indispensabilă în activitatea pe care o derulăm. Însă, dacă mă gândesc în ansamblu și în retrospectivă, cred că cel mai mare impact la nivelul exploatației l-au avut soluțiile de ERP și Farm Management. Cred că de acolo ar trebui să plece digitalizarea oricărei ferme.

Noi am trecut în 8 ani de la EXCEL la rapoarte complexe, care ne permit să gestionăm volume și fluxuri importante din punct de vedere logistic. Pentru noi, plusvaloarea a venit tocmai de aici, pentru că față de producția din cultura mare, legumele sunt mult mai perisabile, iar livrările către clienți (fie că vorbim de supermarketuri, procesatori sau HORECA) trebuie făcute mai rapid, respectând norme și avize mai stricte”, a încheiat Răzvan Prelipcean.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →