RĂZBOIUL DIN UCRAINA: Ce efecte negative majore aduce în plan agroalimentar! - Revista Ferma
10 minute de citit

RĂZBOIUL DIN UCRAINA: Ce efecte negative majore aduce în plan agroalimentar!

Principalele efecte negative imediate ale conflictului de la graniţa României sunt:

Scurt-circuitarea lanțurilor de aprovizionare și creșterea prețurilor, oricum destul de ridicate în ultima perioadă, din cauza pandemiei covid-19 .

Creșterea prețurilor la energie și la inputurile agricole; Ucraina și Rusia sunt doi mari producători și exportatori de cereale, cu precădere pe piețele din Africa și Asia.

 

GRÂNARII LUMII, ÎN RĂZBOI

Cele două state aflate în conflict militar acoperă aproximativ 30% din comerțul mondial cu grâu, iar din cel cu porumb o cincime. Tranzacțiile cu semințe oleaginoase și proteice efectuate de cele două țări reprezintă 80% din comerțul global. Exporturile de cereale ale Ucrainei, potrivit agenției Reuters, au încetat, după ce activitatea porturilor de la Marea Neagră a fost puternic afectată de război. Peste 10.000.000 tone de cereale ar fi blocate în aceste porturi din cauza luptelor care au loc în zonă.

criza ucraina_b 

BURSELE S-AU DAT PESTE CAP

Stoparea comerțului a determinat creșterea cotațiilor futures la bursa din Chicago, acestea ajungând la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. În ziua atacului militar rusesc asupra Ucrainei, prețul grâului a sărit la 323 de euro per tonă, saltul procentual fiind de 37% față de ziua precedentă, porumbul a ajuns la 295 de euro per tonă, o creștere procentuală de 27%, în numai o zi, iar tona de semințe de rapiță a atins nivelul de 785 de euro pentru o tonă, cu 45% mai mult decât în ziua anterioară, potrivit bursei pariziene EuroNext. Ulterior, prețul unei tone de grâu a crescut la peste 400 euro, iar al unei tone de porumb la 350 euro.

 

EFECTE COLATERALE MAJORE

Temerile potrivit cărora scumpirea sau lipsa alimentelor de bază ar putea declanșa noi revolte sociale sunt îndreptățite. Mai mult, crizele sociale din ţări beneficiare ale cerealelor din Ucraina și Rusia, ar putea determina creșteri ale fluxurilor de migranți către Uniunea Europeană. Sunt, desigur, efecte în timp pe care analiștii le preconizează, dar, deocamdată, atenția este centrată pe efectele imediate, acute, ale războiului, în plan agroalimentar.

 

EGIPT, REZERVE PENTRU 9 LUNI

Egiptul este una dintre cele mai expuse țări. Anul trecut, țara nord-africană a importat din Rusia și Ucraina aproximativ 50% din necesarul de grâu. Sigur, grâul se cultivă și aici, dar pe suprafețe mai mici. Autoritățile estimează că rezervele interne de grâu ar putea ajunge pentru cel mult nouă luni. Prin urmare, comercianții egipteni, atât cei publici, cât și cei privați, intenționează să se reorienteze către alte țări și regiuni: Uniunea Europeană, Statele Unite, Kazahstan.

criza ukraina 2_b 

PÂINE SCUMPĂ, RISC DE REVOLTE

„Vor trebui să găsească alți furnizori, dar aceasta va însemna prețuri mai mari”, a spus Joseph Glauber, fost economist-șef la Departamentul pentru Agricultură al SUA și membru senior al grupului de reflecție IFPRI, în domeniul politicii agricole, citat de publicația ft.com.

Ultima dată când prețurile grâului au crescut la aceste niveluri a fost în 2007 și 2008, din cauza scăderilor severe ale producției în marile țări producătoare, cum ar fi Australia și Rusia. Creșterile prețurilor la cereale și, în consecință, la alimentele de bază, au cauzat proteste sociale, în aproape 40 de țări, din Haiti până în Coasta de Fildeș.

Prețurile foarte mari ale cerealelor din 2009-2010 ar fi contribuit chiar la declanșarea revoltelor numite generic ”Primăvara arabă” din Orientul Mijlociu. Autoritățile egiptene spun că stocurile lor de grâu vor dura până la jumătatea lunii iunie, iar recolta locală egipteană ar trebui să înceapă până la jumătatea lunii aprilie. Orice creștere a prețurilor subvenționate la pâine și creșterea în continuare a inflației în Egipt „sporește amenințarea tulburărilor sociale”, spun experții.

 

ROMÂNIA, ÎN POLE POSITION

România este competitor al Ucrainei și Rusiei în comerțul cu cereale la Marea Neagră, deși se situează pe locul trei, ca suprafețe cultivate și producții totale anuale obținute. Conflictul militar izbucnit în 24 februarie 2022 pare să avantajeze comerțul cu cereale din România. Companiile care nu mai pot cumpăra grâu din Rusia și Ucraina se reorientează și către țara noastră, întrucât portul Constanța este funcțional, iar sezonul agricol trecut a fost unul formidabil din punct de vedere al producțiilor de cereale și semințe oleaginoase și proteice.

 

GRÂU ROMÂNESC PENTRU EGIPT

România este o țară interesantă și pentru egipteni. În martie, urmau să ajungă în Egipt 120.000 tone de grâu românesc. Pentru aprilie, a fost contractată o cantitate de 180.000 tone de grâu din România. Aceste cantități pot fi suplimentate, dacă războiul va continua și furnizorii ucraineni și ruși nu mai pot onora contractele existente sau încheia altele noi. În perioada august – decembrie 2021, România a livrat pe piața egipteană 1.452.000 t de grâu. Cea mai mare cantitate a fost vândută în luna septembrie, 630.000 tone. Anul trecut, în lunile ianuarie, februarie și martie a fost expediată o cantitate lunară de 63.000 t. În aprilie, 378.000 t de grâu românesc au ajuns pe piața egipteană.

 

PAGUBE COLATERALE ÎN ITALIA

Sancțiunile economico-financiare impuse Moscovei de Uniunea Europeană și Statele Unite, cum ar fi decuplarea de la sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT afectează puternic tranzacțiile cu mărfuri agroalimentare efectuate până în prezent.

Așa se poate explica de ce Italia s-a numărat printre ultimele țări europene care și-au dat acordul ca Rusia să fie exclusă din SWIFT: livrările de vinuri italienești pe piața rusească însumează anual, aproape 300.000.000 milioane de dolari și aflate în creștere în ultimii ani. Vinurile din Peninsulă cuceriseră și piața din Ucraina. Să nu uităm nici de faimoasele paste italienești, prezente până acum în supermarketurile din cele două țări.

 

FERMIERII LUMII AU DE SUFERIT

O serie de mărfuri agroalimentare nu mai ajung în cele două țări: strugurii de masă din India (300 de containere sunt blocate în diferite porturi, după ce transportatorii au anunțat că nu mai fac servicii către Rusia), merele din Serbia, bananele din America de Sud, perele din Africa de Sud etc.

Poate consumatorii din aceste două state vor rezista fără fructele și legumele care soseau din diferite surse mondiale, dar fermierii care le produceau acolo vor avea de suferit, fiindcă nu vor mai încasa banii necesari relansării unui nou ciclu agricol.

harta ukraina_b 

SCHIMBURI COMERCIALE SLABE

 

România întreținea în sectorul agroalimentar schimburi comerciale nesemnificative, cu cele două state aflate în conflict. Au ajuns în Rusia, din România, câteva zeci de mii de tone pe an de semințe oleaginoase și proteice, în timp ce noi am importat de acolo sub zece mii de tone pe an. Schimburile româno-ruse cu cereale sunt, de asemenea, reduse, în jur de 3000 tone în ultimii ani, în ambele sensuri.

Ucraina ne-a vândut cu precădere zahăr, dar cantitățile au scăzut în ultimii doi ani de la peste 10.000 t la sub 3000 t. Vinuri românești au ajuns în cele două țări în cantități de maxim 400 hl pe an. Carne de pui am trimis în Ucraina, anul trecut, 60 de tone, față de numai 22 de tone în 2017 și o tonă în 2015. Comerțul cu carne de vită, deși am ajuns să exportăm anual zeci de mii de tone, este inexistent. La fel și comerțul cu carne de oaie. Brânzeturi, vreo 50 de tone, dar numai în Ucraina.

 

CARE SUNT GRIJILE AUTOHTONE

Cererea mare de cereale românești pe piețele internaționale a provocat îngrijorare în țara noastră. Dacă nu va mai rămâne grâu în hambarele autohtone?

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, i-a liniștit pe români: e destul grâu, avem excedent. Morarii și brutarii (Asociația Națională a Industriei de Morărit și Panificație din România) nu au părut consolați și au cerut guvernului să cumpere de pe piața liberă 1.000.000 tone de grâu și să achite și depozitarea!

 

CE AU CERUT FERMIERII ROMÂNI

Reprezentanții fermierilor români (Alianța pentru Agricultură și Cooperare) au cerut nici mai mult, nici mai puțin decât ”amânarea implementării restricțiilor prevăzute în strategiile pentru agricultură ale Pactului Verde European, respectiv de la Fermă la Furculiță și Biodiversitatea 2030”, dar și măsuri naționale:

eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pentru perioada 15 martie – 15 august 2022 și

acordarea unei subvenții la tona de îngrășământ utilizat în agricultura autohtonă.

În felul acesta, susține Alianţa, fermierii români vor obține recolte bune, cerealele românești vor merge spre țările sărace, consumatorii de acolo vor fi îndestulați și nu vor mai emigra în Uniunea Europeană, din cauza foametei!

Să sperăm că tancurile se vor retrage la bazele lor, iar câmpurile agricole vor fi reocupate de tractoare și combine.

criza ucraina 3_b 

UNDA DE ŞOC A RĂZBOIULUI SE PROPAGĂ PESTE MĂRI ŞI ŢĂRI

Scumpirile masive vor fi resimțite la celălalt capăt al lanțurilor alimentare internaționale, adică de consumatorii din numeroase țări africane și asiatice, oricum afectate de propriile lor crize politice și militare, care au provocat, de-a lungul anilor, sărăcie și foamete. O nouă scumpire sau întreruperea aprovizionării cu alimente de bază din cauza confllictului ruso-ucrainean ar însemna o adâncire și mai puternică a marasmului trăit de milioane de oameni din Africa și Asia aflați sub pragul sărăciei.

Traderi internaționali, citați de Reuters, spun că aproximativ 400.000-500.000 de tone de grâu românesc şi 200.000-300.000 de tone de porumb românesc au fost cumpărate de când au început luptele în Ucraina, transportul urmând să fie realizat în martie şi aprilie.

 

40% din ecomerțul global cu potasiu controlat de Rusia și Belarus!

 

În plin război, dar şi pe fondul crizei provocate de creşterea preţurilor la îngrăşăminte, guvernul rus a decis adoptarea unei restricţii temporare la exportul de azotat de amoniu.

 

Potrivit unor analişti, şansele ca nivelul de preț al îngrășămintelor să scadă în perioada imediat următoare sunt minime, în ciuda aşteptărilor fermierilor români. Mai mult decât atât, se prevăd noi creşteri substanţiale pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, dintre Moscova şi Washington, dar şi al cererii destul de ridicate. Click AICI şi află detaliile!

 

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →