În urma declaraţiei primului ministru privind reducerea preţurilor “s-a făcut deja răul care trebuia făcut!”, susţine Ionel Arion, liderul Pro Agro. Marile lanţuri de magazine au anunţat că vor reduce preţurile de achiziţie de la 1 iulie, dar, în final, cei care vor avea de suferit vor fi producătorii agricoli.
O declaraţie a premierului a declanşat războiul la ra(p)ft! Producătorii au de suferit!
„După declaraţia premierului imediat au început să sune telefoanele. Începând de ieri (21 iunie a.c.), dimineaţa, colegii noştri au primit de la procesatori – fie români, fie multinaţionale – avertizări că li se va reduce unilateral preţul de achiziţie. Aceştia vor veni cu anexă la contract că li se va reduce de la 1 iulie preţul la lapte, la ouă, la carnea de pui, la produsele de panificaţie. Retailerii, deja, vor reduce preţurile de achiziţie începând cu 1 iulie, doar în urma unei declaraţii a premierului, s-a făcut deja răul care trebuia făcut…”, a răbufnit Ionel Arion la B1 TV.
Retailerii îşi reduc… profitul?!
Contactat de noi, liderul PRO AGRO ne-a declarat:“Am văzut declaraţia primului ministru la întâlnirea cu retailerii pe subiectul alimentelor de bază cu preţ redus. Probabil că retailerii au decis să-şi reducă foarte mult din cuantumul adaosului lor comercial, că altfel nu vedem de ce a început cu retailerii acea discuţie sau de ce la masa discuţiilor nu au fost toţi actorii implicaţi în acest lanţ alimentar”.
Apoi a continuat: „Alimentele nu se produc în hypermarket, ele sunt doar expuse. Ştim cu toţii că hypermarketurile sunt mari săli de expoziţie, practic tot furnizorii de produse pentru hypermarketuri finanţează aceste businessuri pentru că nu-şi încasează nimeni banii în avans sau la livrarea mărfii. Plata către furnizorii de alimente se face abia după ce produsele trec de casă, se încasează de la consumatorul final şi se opresc toate acele taxe raft, de marketing, de promoţie…”
„Acolo unde statul nu are nicio investiţie nu se poate interveni, este contra firii!”
Ionel Arion s-a declarat profund uimit cum statul intervine într-o economie concurenţială fără să aibă niciun atribut. „Nu înţelegem cum într-o ramură a economiei liberă, cu agricultură, industrie alimentară servicii conexe, eminamente privată, statul poate să intervină! Şi mai mult, statul nu are nicio investiţie făcută în numele său în acest domeniu şi nu înţelegem cum poate poate scade preţul pentru aceste alimente de bază! Cunoaştem cu toţii faptul că nota de plată a acestor reduceri de preţ o vor achita fermierii, procesatorii şi producătorii români.” Apoi, “Nu am văzut din partea retailerilor nicio declaraţie de genul: nu vor fi afectaţi producătorii și procesatorii, vom reduce doar de la 50% la 30% adaosul commercial”. Iar acesta “nici nu e de 50%, de cele mai multe ori e peste 100%, că dacă pe lanţul alimentar analizăm adaosul fiecărei verigi, veţi vedea că peste 50% din preţul la raft îl încasează retailerul”, a susţinut liderul Pro Agro.
De la uger la raft, laptele primeşte o corecţie de preţ aproape 6 ori mai mare!
„Având în vedere că laptele brut pleacă din fermă cu 1,6 – 1,7 lei litru, de la procesator, abia după ce se scot smântâna şi celelalte componente devine un lapte cu 1,5% grăsime, se ambalează şi pleacă cu maxim 3 – 3,2 lei litrul. Deci, suportă o corecţie de preţ de sută la sută. La retailer – care nu are absolut niciun cost pentru că toate costurile sunt suportate de furnizor, în speţă de procesator – laptele ajunge să coste cu 200% mai mult decât la procesator, 9 lei litrul”, explică Ionel Arion.
„Nu se poate interveni din pix pentru a se corecta preţul dintr-o aşa manieră, doar dacă aceşti mari retaileri au decis să-şi reducă marja de profit!”, concluzionează liderul PRO AGRO
Scrisoare deschisă către Guvernul României
Federaţia PRO AGRO a trimis o scrisore deschisă către premierul României, Marcel Ciolacu, şi aşteaptă să fie chemată şi ascultă, încercând să pună pe masa decidentului public toate aceste probleme.
„Federaţia Naţională PRO AGRO își manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern și reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceștia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu și reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe.
De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă și maturitate, întrucât este una foarte sensibilă, existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România, deși tocmai aceștia ar fi trebuit să fie protejaţi”, se precizează în document, relatează Agerpres.
Potrivit Federaţiei Naţionale PRO AGRO, din componenţa preţului de vânzare la raft a produselor agroalimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul modern.
„În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare, precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători și implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget”.
”Insistăm ca la masa acestor discuţii să participe și reprezentanţii producătorilor și industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceștia din urmă este unul neacceptabil”, se arată în scrisoare.
Marian MUŞAT