Raul Mărunțoiu: „Eu la RAPIȚĂ folosesc soiuri pentru că îmi pot produce singur sămânța și ies cu 35.000 euro MAI IEFTIN!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Raul Mărunțoiu: „Eu la RAPIȚĂ folosesc soiuri pentru că îmi pot produce singur sămânța și ies cu 35.000 euro MAI IEFTIN!”

Raul Maruntoiu rapita Raul Mărunțoiu: „Eu la RAPIȚĂ folosesc soiuri pentru că îmi pot produce singur sămânța și ies cu 35.000 euro MAI IEFTIN!”

FERMA MĂRUNȚOIU

Suprafață cultivată: circa 1.600 ha în zona Săcele, N-E jud. Constanța;

Structura culturilor: 440 ha de rapiță, peste 900 ha de păioase, 80 ha de mazăre și 80 de hectare cu porumb; Anul acesta nu va fi cultivată floarea soarelui;

Tehnologie convențională: pregătire cu scarificatorul sau ogorât, utilizare sămânță multiplicată în fermă, semănat fără fertilizare de toamnă;  

Management de austeritate: reducerea drastică a cheltuielilor;

Plățile: credite, leasinguri, arenda, la zi.

35.000 EURO ECONOMIE cu două SOIURI de rapiță MULTIPLICATE ÎN FERMĂ

Tânărul agronom constănțean Raul Mărunțoiu a primit cu mare bucurie ploaia de 40 de litri care îi permite să înființeze cultura de rapiță și să facă o rotație optimă a culturilor.

„Însămânțez 440 ha pentru că anul trecut nu am avut rapiță, am pus, nu a răsărit și am întors-o. Am avut sole unde am avut trei ani la rând grâu și era absolut necesar să fac rotația.

De mâine, tratăm, selectăm, condiționăm și însăcuim sămânța, apoi pregătim patul germinativ și din urmă, semănătoarea. Eu la rapiță nu folosesc hibrizi, folosesc soiuri pentru că îmi pot produce singur sămânța și ies mult, mult, mult mai ieftin! Fac o economie undeva la 35.000 euro!”, ne-a declarat fermierul din Năvodari.

Are 4 tone de sămânță multiplicată în urmă cu doi ani. După tratament va face analiza la puritate, germinație și masa la 1.000 de boabe. Cu două mașini de semănat (Väderstad și SUP 400) este convins că încorporarea semințelor nu va dura mai mult de o săptămână.

TEHNOLOGIE CONVENȚIONALĂ

„Noi încă lucrăm pe tehnologie convențională pentru că nu am reușit să fac trecerea la sistemul minim till.

Fiind vorba despre o investiție masivă trebuie un tractor de peste 400 CP și un cultivator performant: Tiger sau Top Down și nu-mi permit o investiție care m-ar duce undeva la 700 mii de euro”, a explicat dobrogeanul.

RECOLTA: 1.000 kg de porumb/ha, cât pentru arendă!

Fermierul ne spune că mai are niște porumb de treierat (din 80 ha cultivate), dar recolta este mizeră.

„O tonă pe hectar, atât cât să dau arenda la oameni; dar mă bucur că am putut scoate și tona asta, anul trecut am avut zero producție. Slavă Domnului, că anul ăsta nu e nici pierdere, dar nici brumă de profit nu-i!

Am vândut totul la recoltare, sunt la zi cu plățile, am reușit să achit datoriile, am aprovizionat: motorina, tratamentul de sămânță, sămânța și am bani de salarii”, a susținut cultivatorul.

„AM TĂIAT FERTILIZAREA COMPLEXĂ DE TOAMNĂ!”

Regretul său este că nu poate face fertilizarea de toamnă. „Din păcate, nu au rămas bani nici anul acesta pentru îngrășăminte. Este al doilea an de când am tăiat fertilizarea complexă; dacă aș fi făcut o fertilizare minimă, m-ar fi mă costat 100 mii de euro!

Îngrășămintele se mențin la un preț nerezonabil de mare, o să compensez în primăvară cu niște azot și suplimente foliare!”, a explicat tânărul fermier.

CITEȘTE ȘI: ZI DE FOC pentru fermierul Raul Mărunțoiu! Cum a reușit să-și salveze GRÂUL care era la un pas să fie înghițit de flăcări!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →