RĂSCOALĂ ÎN ŢARA LĂPUŞULUI. Primarul şi fuga de... răspundere! - Revista Ferma
7 minute de citit

RĂSCOALĂ ÎN ŢARA LĂPUŞULUI. Primarul şi fuga de… răspundere!

Ei susţin că imaşul comunal de fix 416,52 hectare a fost concesionat, printr-o licitaţie neconformă, unui crescător dintr-un oraş vecin. Într-un final cu deznodământ fericit, licitaţia pentru păşune a fost anulată.      

Aşa că: „100 de familii rămân fără mâncare. Pășunea asta a fost a noastră de mii de ani. Nu ne-au luat-o nici rușii, nici maghiarii, nici comuniștii. Dacă dispar animalele astea, dispărem și noi. Să vină primarul aici să ne spună ce facem cu animalele astea. El o licitat pășunea, a fost luată de cineva de la Seini. Ce facem noi cu animalele astea?”, a întrebat retoric un localnic.

suciu de sus_b

 

O LICITAŢIE… CU DEDICAŢIE?!

Ce reclamă sătenii din Suciu de Sus, singura localitate din Maramureş unde se mai cresc bivoli? Toţi cei nemulţumiţi susţin că: „licitaţia s-a desfăşurat cu dedicaţie, pentru un apropiat al primarului”; „caietul de sarcini pentru licitaţie nu a fost făcut public, cum nici textul proiectului de hotărâre de consiliu”; „consilierii nu au fost de acord când s-a dat păşunea”; „noi avem acte pe păşune şi nu ne sunt luate în seamă!”; „nici nu ştim ce o să facem cu animalele din turma comunei, că ieri a căzut păstoru-n drum de foame!”; „ni s-a sugerat să vorbim cu câştigătorul licitaţiei să ne lase o perioadă să păşunăm animalele!” 

 

INCOMPATIBILITATE CU FUNCŢIA?

Mai mult decât atât, „primarul nu mai ţine cont de nimic, comite abuz peste abuz, fiind incompatibil şi urmărit de dosare penale”, susţin unii crescători.

Şi ceva adevăr este. Dăm curs unei ştiri de presă din 2018. „Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au decis că primarul comunei maramureșene Suciu de Sus, Viorel Paşca s-a aflat timp de șapte luni în incompatibilitate. În perioada 25 iunie 2012 – 31 ianuarie 2013, acesta a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Suciu de Sus. Pașca este primarul comunei Suciu de Sus începând în anul 2000, pe vremea când era agent fiscal (referent) la Circumscripţia fiscală Târgu Lăpuş a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureș”.

 

CUM AU VOTAT CONSILIERII?

Între „talibanii” (aşa îi „dezmiardă” primarul pe crescătorii de animale care-l contestă!) adunaţi pe păşune a fost de faţă şi consilierul local Onişor Pop. Acesta susţine că a fost prezent în şedinţa de consiliu atunci când s-a pus în dezbatere păşunea, dar nu ştie ce s-a votat! Pare-se că niciunul dintre cei 13 consilieri locali nu a avut cunoştinţă de textul proiectului de hotărâre.

Onişor Pop arată presei că are înregistrată o adresă prin care a cerut secretarului primăriei Suciu de Sus să convoace o şedinţă extraordinară a CL pe 5 mai 2022, la ordinea de zi fiind clarificări privind HCL nr. 12 /3103. 2022 privind păşunile comunei şi modul de atribuire a celor 416,52 hectare de păşune. Fără rezultat, din păcate!

suciu de jos_b 

22 DE ANI DE MANDAT ŞI TOT DEGEABA… 

 

Viorel Paşca, cel care vreme de 22 de ani păstoreşte comuna, nu a vrut să stea de vorbă cu oamenii pe care-i reprezintă – mulţi dintre aceştia chiar l-au şi votat! Oare nu ţine de datoria lui ca primar să le explice ce s-a întâmplat cu păşunea?!

Între timp a trimis vorbă şefului postului de poliţie să le transmită talibanilor să fie „serioşi şi paşnici!” dacă vor să discute cu el, neomiţând să declare că el „a respectat legea!” şi „unde-i lege, nu-i tocmeală!”

Aşa că nemulţumiţi că primarul n-a catadicsit să se deplaseze la păşune şi să le explice ce şi cum, crescătorii de animale din Suciu de Sus au ridicat drapelul României şi cu el în frunte s-au pornit cu toţii către primărie, epicentrul puterii locale!

 

FILM DE LUNG METRAJ: FUGA DE RĂSPUNDERE!

Numai că la Primărie erau așteptați de echipaje ale poliției și jandarmeriei. Deși era zi lucrătoare, primarul a fost de negăsit. Într-un final, și-a făcut apariția, dar lucrurile au degenerat. Văzând că este filmat şi luat la rost de săteni, Viorel Paşca a început să urle, după care a fugit în sediul primăriei și a închis ușa cu cheia!!! După un timp a ieșit iar și a continuat să strige ameninţător către oamenii care l-au ales de 22 de ani în fruntea comunei (pe unii dintre ei i-a pus să jure cu mâna pe Biblie că l-au votat!) şi a alergat cu localnicii pe urmele lui spre o farmacie de lângă primărie, blocându-se în interior.

După ceva vreme, a revenit în Primărie, doar că după câteva urlete a fugit iar în sediul instituției și s-a ascuns în toaletă! La tot acest… film de lung metraj au asistat câțiva polițiști și jandarmi.

 

LICITAŢIA A FOST ANULATĂ!

Licitaţia a fost organizată la plic. Atunci când s-au deschis plicurile, oferta cea mai mare de aproape 1.500 de lei hectarul pe an ar fi fost al unuia din Seini, oraş aflat la 24 de km, lângă Baia Mare. Oamenii nu făcut contestaţie cu privire la organizarea licitaţiei!

Contactat telefonic, primarul Viorel Paşca ne-a declarat că „licitaţia pentru păşunea comunală a fost anulată pentru că nu s-a făcut conform anunţurilor”.

 Viorel PaÅŸca_b

Părerea mea ca şi primar este că nu se va mai organiza nici o altă licitaţie. Vor rămâne lucrurile aşa cum sunt: animalele satului vor păşuna şi de acum înainte pe imaş. Şi nu o să mai facem necaz la nimeni, nu vrem să mai avem alte discuţii şi alte probleme.

VIOREL PAŞCA

Primar Suciu de Sus, jud. Maramureş

 

ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS!

Schema de plată unică pe suprafaţă SAPS pentru pășune este de 95,4751 euro/ha pentru 2021. Or, la 400 de hectare se strânge o sumă importantă, dacă mai punem la socoteală şi angajamentele pe agromediu. De ce să nu beneficieze nimeni – nici comunitatea, nici oamenii – de aceşti bani? De ce nu au fost sprijiniţi crescătorii să se asocieze şi să preia imaşul? Iar dacă păşunea este exploatată în comun, cine se va îngriji de întreţinerea ei? Oare nu se va degrada în timp?

Primarul recunoaşte că „păşunea aducea venituri la bugetul comunei, dar oamenii unde să păşuneze animalele?”

 

CINE SE „BATE” PENTRU PĂŞUNEA DE 416 HECTARE?

În primii ani, când păşunea era administrată de Primărie, s-au luat subvenţii pentru întreţinerea suprafeţei. „După care au păşunat oamenii şi nu a venit nimeni să liciteze; nici cei din comună, dar nici alţii! Au fost animale multe şi încărcătură mare pe hectar; numai bivolii numărau până la 700 de capete, acum dacă au mai rămas vreo 200. Efectivele de animale au scăzut enorm în ultimul timp, populaţia a îmbătrânit, tineretul a plecat în străinătate şi nu a fost nimeni să se mai îngrijească de animale!”, susţine primarul din Suciu de Sus.

 

UN CLIP CARE A DEVENIT VIRAL

Darius Pop, deputat în Parlamentul României, cel care a făcut public acest incident, printr-o postare pe o reţea de socializare, este de partea oamenilor: „Vor ce-i al lor, au acte pe terenuri, au acte pe păşune, de sute de ani sunt tot aici pe pământurile astea, ei trăiesc din creşterea animalelor! Însă pe primar nu-l interesează, nu vrea să stea la dialog, fuge să nu discute cu oamenii!”

La scurt timp, clipul a devenit viral, având peste 1,9 K aprecieri, 143 K vizualizări şi 1.500 de comentarii. Click AICI şi vezi imaginile!

SURSA FOTOGRAFII: ro.wikipedia.org

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →