Rasa Rouge de l'Ouest a pus piciorul și în România - Revista Ferma
5 minute de citit

Rasa Rouge de l’Ouest a pus piciorul și în România

În perioada actuală tot mai mulți crescători de ovine, ținând cont și de deficitul de pe piaţa forţei de muncă, se orientează spre producția de carne.

 rasa-rouge-la-ovine-2_b

 

CUM CREŞTEM PRODUCŢIA DE CARNE DE OVINE?

Posibilităţile de creștere a producţiei de carne sunt strâns legate mai ales de activitatea de reproducere a ovinelor, tehnologiile de îngrășare a tineretului ovin cât şi ameliorarea prin selecție și hibridare (metisare) a oilor din rasele autohtone cu berbeci specializați pentru producția de carne.
În sistemul intensiv de creștere și îngrășare se urmărește în primul rând eficiența economică prin realizarea unei viteze de creștere cât mai mari, cu cele mai reduse consumuri specifice precum și obținerea unor carcase superioare calitativ care se pot vinde la un preț avantajos.
Cele mai ridicate sporuri în greutate le realizează mieii din rasele specializate pentru carne și mieii hibrizi obținuți. Mieii destinați pentru îngrășat din rasele autohtone dau carcase de o calitate medie. Cea mai rapidă cale de creștere a producției de carne și a calității carcaselor este încrucișarea între rasele din țara noastră cu rase de ovine specializate pentru carne.

 

CINE ŞI CE MIEI PREFERĂ?

Majoritatea mieilor (80%) din rasele autohtone se exportă în țările arabe care preferă carcase cu un conținut ridicat de grăsime.
În zonele de sud-vest (Grecia, Croația, Italia, Spania) și vestul Europei (Germania, Franța, Austria) se preferă însă carcase de miei cu musculatura foarte bine dezvoltată și un strat redus de grăsime, caractere specifice raselor specializate.
Unii crescători de ovine din România au importat rase de ovine specializate pentru producția de carne (Suffolk, Germană de carne cu capul negru, Ile de France, Merinofleisch, Dorper etc.) și au obținut hibrizi între berbecii din aceste rase și oile autohtone, cu performanțe superioare.

rasa-rouge-la-ovine_b 

NOUĂ RASĂ DE CARNE, LA ARAD

La expoziția Agromalim de la Arad din luna septembrie a fost prezentată pentru prima dată o nouă rasă de ovine cu aptitudini pentru producția de carne de către Marius Cișmaș din localitatea Gurba, jud. Arad care a importat din Franța 10 oi și 3 berbeci din rasa Rouge de l’Ouest (Roșie de Vest) care sunt în COP la o asociație din Belgia.

 

ORIGINE ŞI ARIE DE RĂSPÂNDIRE

Rasa Rouge de l’Ouest s-a format începând cu anul 1963, în partea de nord-vest a Franței, prin încrucișarea unor oi din rase locale cu berbeci din rase englezești specializate pentru carne rezultând, prin încrucișări succesive, ovine de talie mare cu format corporal brevimorf și cu prolificitate ridicată. În momentul de față această rasă deține un efectiv de 250 mii ovine distribuite în principal în regiunile Poitou-Charentes, Pays-de-Loire și Bretania și, în ultimul timp, și în regiunile centrale, Limousin și Midi-Pyrénées.
Pe parcursul timpului, utilizând berbecii performanți, prin inseminări artificiale și testarea după descendenți, s-au obținut ovine cu performanțe superioare pentru carne, producție de lapte și prolificitate.

 

CARACTERE DE EXTERIOR

Este o rasă cu talie mare, cu greutate corporală la oi între 70 şi 90 Kg iar la berbeci între 110 şi 130 Kg.
Capul este potrivit de lung și drept cu urechi mici purtate orizontal iar jarul (părul) de pe față și membre este de culoare roșie cu nuanțe maronii. Gâtul și trunchiul sunt potrivit de lungi, cu lărgimi pronunțate iar din talie adâncimea toracelui reprezintă cca 60%.
Trunchiul este acoperit cu lână semifină (33-35 microni) extinsă până în creștet și la nivelul genunchilor. Această rasă se remarcă prin jigoul foarte bine dezvoltat specific raselor performante de carne. Ugerul este simetric și bine dezvoltat iar producția de lapte, în condiții de bunăstare, poate asigura necesarul pentru doi miei până la autoînțărcare.

 

CARACTERE PRODUCTIVE ŞI REPRODUCTIVE ALE RASEI

Este o rasă specializată pentru carne și foarte prolifică, mieii masculi din fătări gemelare au la naștere o greutate de 3-4 kg și realizează între 10-30 zile un spor mediu zilnic de 235 g iar între 30-70 zile, 318 grame.
Producția de lapte variază în limite foarte largi între 100 şi 150 kg, asigurând laptele matern pentru doi miei până la 5-6 luni.
Este o rasă precoce sexual: prima fătare se realizează între 12-18 luni, cu o prolificitate de 160%. La vârsta de 3-4 ani, în condiții de bunăstare, prolificitatea poate ajunge la 200%!
Oile produc 3-4 kg de lână semifină iar berbecii 4-6 kg foarte solicitată pentru confecționarea stofelor și păturilor.
În Franța este una din rasele de ovine care se utilizează frecvent pentru inseminări artificiale.
Pentru performanțele deosebite este exportată în Marea Britaniei, Spania, Italia și în țări din centrul Europei. Efectivul adus în România s-a adaptat bine la condițiile județului Arad.
Consider, că rasa Rouge de l’Ouest este o variantă potențială pentru a realiza hibrizi performanți pentru producția de carne în special cu oile autohtone Ţigaie ruginie, dar și cu alte rase autohtone, care pot fi exportați la prețuri stimulative în țările din vestul Europei.

În vestul Europei se urmărește ca de la mieii îngrășați să se obțină carcase cu un randament bun la sacrificare 55-60% şi cu o pondere mare a cărnii raportat la conținutul de grăsime și oase (5:1:1).

ROUGE DE L’OUEST, O RASĂ ADAPTATĂ LA MEDIU

Rasa Rouge de l’Ouest este bine adaptată în zonele de șes, colinare și de deal cu regim de precipitații moderat, fiind crescute cu bune rezultate pe pășuni cu masă verde de bună calitate și la discreție.
Se poate întreține cu rezultate bune în sistem semiintensiv, beneficiind de pășune și concentrate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
ADAMA Innovation Day ADAMA Innovation Day

ADAMA Innovation Day

ADAMA România a organizat pe 6 februarie evenimentul ADAMA INNOVATION DAY adresat partenerilor din întreaga țară, distribuitori, fermieri, integratori, lideri […]

Citește mai multe știri →