În vestul Europei, prolificitatea este considerată, de ani buni, caracterul care influenţează în cea mai mare măsură eficienţa economică a creşterii ovinelor. La noi, acest caracter de reproducere are, la rasele autohtone, valori scăzute spre medii (105-145%) comparativ cu rasele de ovine occidentale (150-225%), şi ca urmare are mari rezerve de îmbunătăţire.
Cum creştem rapid producţia de carne de miel!
În acest an, cererea de miei destinaţi pentru export a crescut foarte mult şi, ca urmare, preţul per kg greutate vie s-a dublat (14-15 lei/kg) faţă de cel obţinut acum trei ani (6-8 lei/kg). Pentru ameliorarea rapidă a producţiei de carne de miel este necesară încrucişarea oilor locale din fermele comerciale (maxim 50%) cu berbeci din rase prolifice, iar oile hibride obţinute să se încrucişeze cu berbeci specializaţi pentru carne şi totodată să aplicăm tehnologii adecvate de bunăstare pentru îngrăşarea mieilor.
ICDCOC Palas a creat oaia prolifică
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prin Secţia de Zootehnie, a încurajat şi susţinut Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas Constanţa (ICDCOC) pentru crearea de rase noi de ovine performante din care în anul 2020 a fost omologată Rasa Prolifică Palas. Activităţile de formare şi consolidare a Rasei Prolifică Palas au fost finalizate cu rigoare ştiinţifică de cercetătorii R. Răducu, G. Vicovan, Adriana Vicovan şi Ana Enciu după 47 de ani (1973-2020) de muncă susţinută, de pasiune şi competenţe excepţionale în domeniu.
Caractere ameliorate pe durata a 7 generaţii
Pornind de la rasa autohtonă Merinos de Palas, printr-un program complex de încrucişări pe parcursul anilor 1973-1988, au fost aplicate şi testate un număr suficient de combinaţii între această rasă şi rasele prolifice: Romanov (Pf 200-250%), Landrace Finlandez (Pf 230-250%), Border Leicester (Pf 190-210%), Friză (Pf 180-225%) şi Ile de France (Pf 150-180%).
Având la bază un număr mare de variante de încrucişare şi aplicând selecţia, în principal, după prolificitate şi adaptare la condiţiile locale, în anul 1989 s-au obţinut mieii din tipul dorit.
Efectivul de ovine din acest tip, începând cu anul 1990, s-a izolat reproductiv, timp de 7 generaţii (intervalul între generaţii 4,4 ani), având ca obiective principale ameliorarea prin selecţie a prolificităţii (peste 150%), a capacităţii de alăptare şi limitarea consangvinizării sub 1% pe generaţie. Asemănarea genetică cu rasele fondatoare este în proporţie de 39,7% cu rasa Romanov; 28,13% cu rasa Merinos de Palas, 15,63% cu rasa Friză, 93,6% cu rasa Border Leicester, 6,25% cu rasa Ile de France şi doar cu 1,56% cu rasa Landrace Finlandeză.
În perioada actuală, oile din Rasa Prolifică Palas înţarcă 1,4 miei pe oaie fătată, mai mult cu 31% comparativ cu oile cu lână fină din Dobrogea.
Sursa foto: ICDCOC Palas Constanţa, Autor Vicovan Gabriel
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş