3 minute de citit

Rasa Prolifică Palas la început de carieră. Ce caractere au fost ameliorate pe durata a 7 generaţii!

În vestul Europei, prolificitatea este considerată, de ani buni, caracterul care influenţează în cea mai mare măsură eficienţa economică a creşterii ovinelor. La noi, acest caracter de reproducere are, la rasele autohtone, valori scăzute spre medii (105-145%) comparativ cu rasele de ovine occidentale (150-225%), şi ca urmare are mari rezerve de îmbunătăţire.

 

Cum creştem rapid producţia de carne de miel!

În acest an, cererea de miei destinaţi pentru export a crescut foarte mult şi, ca urmare, preţul per kg greutate vie s-a dublat (14-15 lei/kg) faţă de cel obţinut acum trei ani (6-8 lei/kg). Pentru ameliorarea rapidă a producţiei de carne de miel este necesară încrucişarea oilor locale din fermele comerciale (maxim 50%) cu berbeci din rase prolifice, iar oile hibride obţinute să se încrucişeze cu berbeci specializaţi pentru carne şi totodată să aplicăm tehnologii adecvate de bunăstare pentru îngrăşarea mieilor.

Tineret ovin Rasa Merinos de Palas_b 

 

ICDCOC Palas a creat oaia prolifică

 

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prin Secţia de Zootehnie, a încurajat şi susţinut Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas Constanţa (ICDCOC) pentru crearea de rase noi de ovine performante din care în anul 2020 a fost omologată Rasa Prolifică Palas. Activităţile de formare şi consolidare a Rasei Prolifică Palas au fost finalizate cu rigoare ştiinţifică de cercetătorii R. Răducu, G. Vicovan, Adriana Vicovan şi Ana Enciu după 47 de ani (1973-2020) de muncă susţinută, de pasiune şi competenţe excepţionale în domeniu.

 

Caractere ameliorate pe durata a 7 generaţii

Pornind de la rasa autohtonă Merinos de Palas, printr-un program complex de încrucişări pe parcursul anilor 1973-1988, au fost aplicate şi testate un număr suficient de combinaţii între această rasă şi rasele prolifice: Romanov (Pf 200-250%), Landrace Finlandez (Pf 230-250%), Border Leicester (Pf 190-210%), Friză (Pf 180-225%) şi Ile de France (Pf 150-180%).

Având la bază un număr mare de variante de încrucişare şi aplicând selecţia, în principal, după prolificitate şi adaptare la condiţiile locale, în anul 1989 s-au obţinut mieii din tipul dorit.

Berbec Rasa Prolifica Palas_b

Efectivul de ovine din acest tip, începând cu anul 1990, s-a izolat reproductiv, timp de 7 generaţii (intervalul între generaţii 4,4 ani), având ca obiective principale ameliorarea prin selecţie a prolificităţii (peste 150%), a capacităţii de alăptare şi limitarea consangvinizării sub 1% pe generaţie. Asemănarea genetică cu rasele fondatoare este în proporţie de 39,7% cu rasa Romanov; 28,13% cu rasa Merinos de Palas, 15,63% cu rasa Friză, 93,6% cu rasa Border Leicester, 6,25% cu rasa Ile de France şi doar cu 1,56% cu rasa Landrace Finlandeză.

În perioada actuală, oile din Rasa Prolifică Palas înţarcă 1,4 miei pe oaie fătată, mai mult cu 31% comparativ cu oile cu lână fină din Dobrogea.

Sursa foto: ICDCOC Palas Constanţa, Autor Vicovan Gabriel

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →