Emoţii mari de tot pentru tânărul fermier Raul Marian Mărunţoiu, din Năvodari. Acesta are semănate circa 1.200 ha cu orz, grâu şi rapiţă şi problemele nu s-au sfârşit.
Pentru a conserva apa în sol am efectuat o lucrare de tăvălugire după semănat. Astfel, plantele de rapiţă au răsărit mai cu 4-5 zile mai devreme, faţă de fermierii care însămânţaseră odată cu mine.
RAUL MĂRUNŢOIU
Agricultor din Năvodari
„Nu a plouat de la sfârşitul lunii august şi cultura de rapiţa, în suferinţă de apă, s-a oprit din creştere la 4-6 frunze şi aparatul foliar se ofileşte”, ne-a declarat cultivatorul. Nici solele cu păioase nu arată mai bine, culturile fiind în mare parte nerăsărite. Fermierul este îngrijorat că va întoarce, aşa cum au procedat alţii în zonă.
În ferma lui de la Săcele dăunătorii au atacat rapiţa în valuri succesive. Mai întâi furnicile, apoi puricii de pământ, urmaţi de molia verzei şi fluturele alb al verzei şi încă un atac al puricilor de pământ. Cu două tratamente de-abia s-au stopat invaziile.
Culturile, în stres hidric
Chiar dacă a plouat vreo 200 litri pe mp, seceta se manifestă la început de iarnă şi în judeţul Vâlcea.
„Avem un deficit major de apă în sol. Din această cauză, cele 650 ha de păioase nu arată bine, plantele fiind stresate de lipsa umidităţii”, ne-a declarat ing. Constantin Epure, din Oveselu.
În stres hidric se află şi rapiţa, care pornise bine în vegetaţie. Cultura va avea mult de suferit, dacă nu va ploua sau dacă gerurile iernii o vor găsi fără plapuma protectoare de omăt.
Tratamentele cu Imazuma şi Stabilan au a pus capăt atacului masiv de dăunători, dar şi creşterii taliei plantelor.
OMIDA FRUCTIFICAŢIILOR, DE LA PORUMB PE RAPIŢĂ
„Din cauza toamnei călduroase s-a constatat un atac fenomenal de insecte. La rapiţă au fost fermieri care au făcut şi 5 tratamente cu insecticid. Dar, s-a întâmplat un fenomen interesant: pentru că nu s-a făcut peste tot porumb, Helicoverba armingera a migrat de la porumb pe rapiţă. În piaţă, din ce am văzut eu, există un singur produs care aplicat la o doză mai mare decât cea recomandată de producător face curat în lan”, a precizat Ionuţ Bălan, expert Soufflet Agro România.
un articol de
MARIAN MUŞAT