„În urmă cu câţiva ani s-a încercat semănatul foarte devreme al rapiţei. În afară de faptul că putea avea o rată de succes, în ideea în care băgam sămânţa în pământ şi aşteptam o ploaie care să o ajute să răsară, acum, după experienţele proaste cu acest principiu, mulţi fermieri au renunţat şi seamănă atunci când au o probabilitate mai mare ca sămânţa respectivă să răsară”, spune Ion Voinea, consultant tehnic APPR.
De ce s-a schimbat trendul?
„În primul rând pentru că semănatul, implicit răsăritul, foarte timpuriu atrăgea după sine o sumedenie de probleme legate de atacul dăunătorilor şi al patogenilor. Un semănat mai tardiv evită o parte din atacurile dăunătorilor timpurii şi, profitând de faptul că toamnele din ultimii ani în ţara noastră au devenit foarte lungi, chiar şi cu un semănat în a doua jumătate a lui septembrie şi răsărit în prima jumătate a lui octombrie, rapiţa are suficient timp să îşi parcurgă ciclul biologic până la iernare”, mi-a răspuns Ion Voinea.
Un alt plus al semănatului mai tardiv al rapiţei ar fi şi faptul că nu mai este necesară intervenţia cu regulatori de creştere.
Vezi AICI 2 VARIANTE DE SEMĂNAT!
un articol de
PAULA CIUPAG