Rapiţa, o cultură născută... moartă! - Revista Ferma
2 minute de citit

Rapiţa, o cultură născută… moartă!

Daniel Sandu Rapiţa, o cultură născută... moartă!

Sandu Dan, cultivator din Izvoarele, nu are parte de rapiţă în acest an. A semănat cu mare cheltuială 300 ha şi cam atât! A murit!

Celelalte culturi de toamnă (grâu 500 ha şi orz pentru bere 750 ha) sunt iernate într-un stadiu slăbuţ de dezvoltare vegetativă. „Rapiţa a fost mică, a degerat în urma îngheţului la sol, a murit! Nu am întors-o că nu era nevoie, terenul e arat, îngrăşământul este sub brazdă, doar semăn peste ea floare sau porumb şi dau cu un erbicid total. Grâul e rar, a fost slăbuţ, de-abia răsărise în ace, are câteva frunzuliţe şi un frate ici-colo. Pe câmp a fost zăpadă, dar s-a topit, nici la grâu şi nici la orz nu ar fi probleme!”, susţine fermierul.

40% din teren cu prăşitoare

Sandu Dan are experienţă în cultivarea terenului. Ferma lui este întinsă pe 2.400 ha, pe 40% din suprafaţă înfiinţează culturi de primăvară. Ştie că o verigă importantă este nutriţia plantelor. Anul acesta a utilizat pentru păioase un îngrăşământ chimic granulat pe bază de azot, fosfor, sulf şi alte macroelemente, în doză de 200 kg/ha.

A vândut în pierdere

„Anul trecut, investiţia în cultura de rapiţă s-a ridicat la 7.000 lei/ha, la grâu a fost de 6.000, iar la orz – 5.000 lei/ha. De asemenea, producţiile obţinute au fost bunicele: 7.000 kg/ha la orz, 6.000 la grâu şi peste 4.000 kg/ha la rapiţă. Dar, trebuie să spun că am vândut în pierdere”, a precizat teleormăneanul. El susţine că vinde producţia etapizat: înainte şi în timpul recoltării, ca să nu piardă… tot!  „Am făcut contracte la grâu şi la orz, aşa procedez în fiecare an, împărţim riscurile, o parte din recoltă în aprilie-mai şi diferenţa în vară la seceriş”, explică el.

Culturi profitabile pe 700 ha

Pentru fermier, cultura de orz şi orzoaică de bere a fost profitabilă în ultimii patru-cinci ani, de aceea însămânţează în fiecare sezon peste 700 ha. Sandu Dan susţine că sunt necesare noi investiţii în fermă pentru că utilajele trebuie actualizate mereu. Nu investeşte însă şi în spaţii de depozitare pentru că „la ce haos este pe piaţa mondială nu se merită!”, spune el.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →