Revista FERMA vine cu recomandări de actualitate, din partea specialistului în cultura mare – Ion Voinea, consultant tehnic APPR.
2 VARIANTE DE SEMĂNAT
1. În cazul lucrărilor clasice, pregătim terenul imediat după recoltarea premergătoarelor ca şi cum a doua zi s-ar semăna rapiţa. Nu doar un arat şi un discuit care să închidă capilarele solului, ci pregătire completă. Asta pentru că, în condiţiile actuale de secetă, doar aşa putem conserva apa în sol.
2. În cazul lucrărilor minime, recomandarea este tocarea foarte fină a resturilor vegetale de la premergătoare, deoarece:
- Cu cât tocarea este mai fină, cu atât rata de succes a culturii este mai mare.
- Cu cât împrăştirea paielor la recoltare este mai bună, cu atât răsărirea este mai reuşită.
- Dacă avem o masă de paie mai mare şi mai densă, vom avea zone cu procente de răsărire mai mici şi cu o uniformitate mai proastă a culturii.
- În astfel de cazuri apar şi deficienţe de azot în toamnă la plantele răsărite.
foto: canva.com
„Sunt fermieri care fac cu mult succes, dar şi cu foarte mare atenţie acest semănat cu lucrări minime. Se recomandă doar un dezmiriştit după recoltare, respectând condiţiile prezentate anterior, după care, în funcţie de dotarea tehnică a fiecărui fermier, se trece la semănatul direct cu sau fără o pregătire prealabilă a patului germinativ. Prin această dezmiriştire imediat după recoltare se conservă apa, ea nu se mai pierde cu aratul, discuitul şi întoarcerea solului şi nu se mai deranjează nici fauna solului”, a explicat specialistul.
Cum alegem hibridul potrivit? Află din Revista FERMA, ediţia 15-31 august 2021!
Cumpără AICI VARIANTA ELECTRONICĂ A REVISTEI!
un articol de
PAULA CIUPAG