3 minute de citit

Rapănul la semințoase

Principalele aspecte care contează la alegerea fructelor, în vederea unei evaluări corecte pentru comercializare, sunt aspectul intact și coloritul uniform, mărimea și omogenitatea recoltei, precum și calitățile organoleptice.

Primul pas în alegerea producătorilor este selecția pe care consumatorul final o face la raft. Pe lângă dificultățile economice, o situație cu care pomicultorii din România se confruntă, sunt problemele induse de factorii externi: boli, dăunători, accidente climatice – riscuri pe care le gestionează prin programe bine studiate și puse la punct.

Rapanul marului 1_b

Rapănul mărului – atac pe fruct (Venturia inaequalis). Sursa foto: Arhiva internă Kwizda Agro


RAPĂNUL – O AMENINȚARE


Majoritatea specialiștilor sunt de acord că rapănul (Venturia spp.) este cel mai agresiv patogen în livezile de măr și păr, din cauza pierderilor de producție pe care le generează. Dezvoltarea ciupercii este favorizată în zonele cu primăveri răcoroase, cu precipitații, specifice climatului temperat-continental, cum este și cazul țării noastre. Boala atacă frunzele tinere, lăstarii, florile și fructele.

Patogenul iernează în resturile vegetale de la baza pomilor sau în fructele uscate. Riscul infecției se face simțit la reluarea vegetației, când boala atacă mugurii si frunzele tinere. Primele simptome sunt pete deschise la culoare care, cu timpul, devin catifelate. Defolierile masive și repetate facilitează influența diferitelor tipuri de stres asupra pomilor, care devin mai puțin rezistenți la îngheț, la atac de insecte sau la alte boli.

 

ASPECTUL CONTEAZĂ DE FIECARE DATĂ


Infecția florilor se manifestă sub formă de leziuni mici, verzi, pe sepale și pedicel. Florile afectate avortează, iar rezultatul este un număr mai mic de fructe legate. Necontrolată, boala poate afecta producția pentru anul următor.

Atacul pe fructe este cel mai grav, sub formă de pete catifelate cu aspect neregulat și culoare brun-măslinie, oferind un aspect neplăcut. Când infecția atacă fructul în creștere, acesta va fi deformat la maturitate, întrucât țesutul sănătos continuă să se dezvolte în jurul leziunii. Fructele foarte bolnave cad prematur.

 Rapanul marului 2_b

Rapănul mărului – atac pe frunză (Venturia inaequalis). Sursa foto: Adobe Stock Photos

 

SEKVENCA – FUNGICID PREVENTIV, CURATIV, ERADICATIV

 

SEKVENCA este un fungicid sistemic, sub formă de concentrat emulsionabil. Eficacitatea produsului se datorează modului de acțiune preventiv, curativ și eradicativ al substanței active difenoconazol (250 g/l), una dintre puținele soluții cu utilizare la scară largă împotriva acestui patogen.

Datorită caracterului antisporulant, stopează dezvoltarea fungilor. Produsul are absorbție rapidă în plantă, unde este translocat acropetal prin vasele lemnoase către toate organele verzi ale plantei, inclusiv la nivelul noilor creșteri, având disponibilitate îndelungată.

 

MOD DE APLICARE


Se efectuează cel mult 4 tratamente pe sezon, la interval de 10-14 zile între ele, în doză de 0,225 l/ha, de la începutul înfloritului (BBCH 61), cu timp de pauză de 28 de zile. Rapănul (Venturia spp.) dezvoltă permanent tulpini rezistente la substanțele disponibile, de aceea este indicat un program integrat de control al bolii în fermă.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

 

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →