12 minute de citit

RĂMAS BUN 2019, BUN VENIT 2020

2019 îşi închide porţile, lăsând fereastra deschisă pentru cel ce va fi anul 2020. Este vremea bilanţului şi a noilor provocări. Pentru că, aşa cum spunea un fermier, „fiecare an agricol este o provocare”!

Pentru noi, Revista FERMA, a fost un an excepţional, cu proiecte de un succes nebănuit, cu colaborări fructuoase, cu prietenii vechi păstrate frumos, dar şi cu oameni noi, care ne-au îmbrăţişat viziunea şi au făcut paşi importanţi alături de noi, pentru informare, perfecţionare şi o mai bună legiferare în domeniul agricol.
Iată câteva mesaje de „rămas bun 2019, bun venit 2020” de la voi, dragii noştri, pentru care vă mulţumim! Aşteptăm şi alte impresii pe pagina de Facebook a revistei Ferma.

„Un sezon agricol dificil”
AEDIN CELZIN (Constanţa): „2018-2019 a fost un agricol destul de dificil, în primul rând din cauza lipsei precipitaţiilor. Culturile de toamnă au răsărit la sfârşitul lunii ianuarie. De asemenea, culturile de primăvară au fost afectate şi ele de seceta instalată la sfârşitul lunii mai, iar producţiile au fost cu 30-50 la sută mai mici faţă de anul agricol 2018. În final, eu, ca fermier, am fost mulţumit, chiar dacă producţiile au fost mai mici şi nu am mai putut face investiţiile pe care mi le-am propus. Campania agricolă 2019 – 2020 sperăm să fie una bună, mai ales că semănăturile de toamnă arată bine în prezent, cu mici excepţii pe ici, pe colo”.
Aedin Celzin_b

„An stresant, dar productiv”
Mariana şi Petrică LUCAN (Ferma Lucan – Hunedoara): „Am ajuns la final de 2019, un an stresant, dar totodată productiv. Suntem extrem de fericiţi pentru noua casă a văcuţelor noastre, pe de o parte, şi la fel de fericiţi pentru cele patru minuni care calcă pe urmele văcuţei noastre dragi, Mura. Sper să nu ne dezamăgească. Sper ca 2020 să fie măcar la fel de bun ca şi anul ce tocmai a trecut. Nu avem mari aşteptări, vom vedea la final cât de bun va fi cu noi”.
Petrica si Mariana Lucan_b

„Am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri”
Cosmin IANCU (Comuna Grădiştea, Ilfov): „Acum, la sfârşit de an, odată cu terminarea muncilor câmpului, avem datele necesare pentru a putea face un bilanţ, în vederea cuantificării bunelor şi relelor pe care ni le-a adus acest an agricol. Dacă o luăm cu începutul, aşa cum este şi normal, ne vom reaminti ceva lucruri neplăcute, având în vedere faptul că toate culturile de toamnă au avut un start dezastruos. Însă, dacă pentru cultura de grâu am avut un deznodământ fericit şi am reuşit să obţinem o producţie medie de 7.300kg/ha, cultura de rapiţă s-a dovedit a fi pierzătoare, astfel că cele 300 de hectare înfiinţate în toamna 2018 au fost întoarse. Culturile de prăşitoare au arătat o evoluţie frumoasă, în sensul că am avut un an bogat din punct de vedere pluviometric în lunile aprilie, mai, iunie, iulie, lucru care ne-a asigurat producţii peste media fermei noastre din ultimii ani. Dar, bineînţeles, la noi când este bine în câmp, trebuie să nu fie bine altfel, având în vedere contextul valorificării recoltei, în special la floarea-soarelui, unde nu am avut semnat un contract future, preţul fiind de doar 1180 lei/tonă. Aşadar, în 2019 am doborât recorduri pozitive la producţii şi recorduri negative la preţuri. În principiu, a fost un an agricol bun, un an agricol în care ne-am atins o parte din obiective, dar, sigur, şi un an agricol în care se putea mai bine.
Totodată, închei cu speranţa în suflet că anul ce urmează va fi unul şi mai bun, în care toţi fermierii să doboare recorduri, dar nu recorduri negative, într-un context în care partenerii şi, mai ales, guvernanţii noştri să lucreze alături de şi pentru fermieri”.
Cosmin IANCU_b

Toamna investiţiilor
Valentin ROŞU (Hunedoara): „Am avut un început de an destul de greu din cauza ploilor care ne-au afectat culturile agricole. În vară, ne-am apucat de strâns fânul şi, neavând forţă de muncă, am investit într-un încărcător frontal, care ne-a uşurat munca. Toamna a venit cu alte investiţii, una într-un teren agricol, iar cealaltă în achiziţia a trei bovine. În concluzie, a fost un an bun. De la conducători aşteptări prea mari nu am, iar de la colaboratori…, să fie la fel de serioşi ca şi până acum. În 2020 ne dorim să fim sănătoşi, să putem munci şi ferma să prospere! ”
familia Rosu_b

„An încărcat şi cu bune, şi cu grele”
Rodica DILGANU: „Anul 2019 a fost unul încărcat şi cu bune, şi cu grele. Am avut un început de an mai greoi, dar pe parcurs s-a dovedit unul cu multe realizări, cu clienţi noi, dar şi vechi care şi-au mai colorat casa cu alte piese de mobilier pictat, realizate în atelierul #dindragostepentrulemnpictat. Numărul lor a crescut faţă de anii anteriori şi ne dorim să fie în creştere şi pe viitor. Am ajuns aproape în toate colţurile ţării cu obiectele meşteşugite cu drag şi am colorat case din Statele Unite: California şi Michigan, Belgia, Norvegia, Israel. Noi piese pline de culoare şi de farmec tradiţional au ajuns astfel pe întreg teritoriul României şi în străinătate şi ne bucurăm de aceste noi locuri colorate cu lucrările noastre. Avem multe aprecieri şi oameni care ne transmit mesaje de susţinere şi de prietenie, iar în semn de promovare şi apreciere am apărut şi pe posturile naţionale de televiziune, precum şi în presa scrisă naţională, printre care şi în revista Ferma. Ne dorim ca pentru anul 2020 să avem sănătate şi putere de muncă, să putem ajunge să colorăm cât mai multe case. Avem nevoie de susţinere din partea presei şi a televiziunilor, singurele care sprijină meşteşugurile şi meşteşugarii şi obiectele cu parfum tradiţional create de noi, întrucât autorităţile locale şi naţionale nu apreciază şi nu sprijină acest domeniu”.
sotii Dilganu_b

„Din bun am făcut ceva şi mai bun”
Nicoleta BĂEŞIU (Gorj): „2019 a fost bunişor, dacă nu punem la socoteală incendiul care ne-a cam dat de cheltuială cu renovarile… Dar şi ăsta a fost un lucru bun, fiindcă din ce a fost, am făcut lucruri mai bune. Marfa noastră (laptele, brânza, carnea) s-a vândut la un preţ mult mai bun. Mieii, de asemenea, au fost foarte căutaţi anul acesta, am dat tot ce am avut doar de la fermă”.
Nicoleta Baesiu_b

„În loc să creştem, suntem la limita supravieţuirii”
Samson POPESCU (Timiş): „2019 a fost un an cu provocări. M-am obişnuit cu ideea că nici un an nu seamănă cu altul şi fiecare este plin de provocări în agricultură. Anul acesta, provocarea a fost faptul că în primăvară am avut precipitaţii în exces, boli la culturile de păioase, care, statistic, au mai fost în România în urmă cu 50 de ani, în anii ‘70, când au venit mari inundaţii în ţara noastră, creând condiţii favorabile pentru infecţia cu boli la păioase. Cele 40 de zile în care temperaturile au fost sub 25 de grade şi umiditatea peste 80%, favorizând infecţia, nu ne-au permis să facem nici lucrările de tratament, toate fiind lucruri care au contribuit la o calitate a grâului pentru panificaţie destul de scăzută, cel puţin în zona noastră de vest. În consecinţă, preţul a fost mic, producţiile, de asemenea, mici şi am avut pierderi. Culturile care nu au avut probleme – floarea-soarelui, soia şi porumbul – au dat producţie. Dar, din păcate, nu au avut preţ. Pentru că aşa se fac jocurile; noi, fermierii români, nefiind organizaţi, nu avem posibilitate de negociere. Statistic, privind din 2012 încoace, în ultimii şapte ani, preţul porumbului românesc este în scădere. În acelaşi timp, inputurile au crescut cu 3%, cu 5%, cu 25% chiar preţul la motorină. Noi în loc să creştem, să ne capitalizăm, să ne putem dezvolta, suntem la limita supravieţuirii. Nefiind organizaţi, nu are cine să ne ţină şi nouă parte, iar traderii de cereale se joacă cu nervii noştri şi manipulează piaţa, plusvaloarea se duce la lei, la fermier mai puţin.
Bazele pentru 2020 sunt puse, culturile de grâu şi de rapiţă au răsărit puţin mai târziu, dar sunt într-o fază bună. Dacă dă Dumnezeu ploaie şi se mai acumulează puţină apă în sol, probabil vom semăna şi anul viitor în condiţii bune pentru culturile de primăvară”.
Samson Popescu_b

„Promovăm şi susţinem cu tărie ferma de familie”
Georgeta DICU (cercetător, Expert Agribussines): „2019 a fost un an în care am cunoscut fermieri din toate regiunile, am îndrumat sute de tineri fermieri pentru a reuşi să obţină recolte bune, am străbătut ţara pentru a face cunoscute realizările cercetării agricole româneşti, iar pe final de an am organizat Conferinţa AGROW, poate singura conferinţă agricolă în care am adus faţă în faţă Specialişti – Experţi şi Fermieri, într-un dialog dinamic şi constructiv. Poate se putea face mult mai mult, dar, cu credinţă, speranţă şi încredere vom reuşi să atragem cât mai mulţi fermieri în utilizarea produselor româneşti. Performanţele ultimilor doi ani ne recomandă ca fiind competitivi, oneşti, corecţi, modeşti şi cumpătaţi. Promovăm şi susţinem cu tărie ferma de familie, credem că aceasta este calea spre progres în agricultura României. Ferma de familie trebuie să fie pilonul de dezvoltare a satului românesc, de continuitate a tot ceea ce înseamnă tradiţie. Le doresc tuturor truditorilor pământului nostru bogat să fie sănătoşi, să aibă credinţă, speranţa şi încrederea că împreună, uniţi, putem fi competitivi şi respectaţi. Vă doresc un sezon agricol bun şi un an excelent!”
Georgeta DICU_b

Trei lucruri bune şi trei mai puţin bune
Ionuţ CIORANU (Sibiu): „Despre 2019 am de spus trei lucruri bune: 1. Datorită deschiderii exportului către două ţări arabe a crescut preţul mieilor în viu de la 7-8 la 10-12 lei/kg; 2. La insistenţele ONG-urilor şi ale Bruxelles-ului de a se opri exportul cu animale vii, ministrul agriculturii a luat o poziţie fermă şi nu a acceptat oprirea acestuia pe timp de vară, pentru că fermierii atunci au mieii finisaţi şi apţi pentru vânzare; 3. Începînd cu anul acesta, valoarea compensării, conform regimului special pentru agricultori, s-a mărit de la 4 la 8%.
Totodată, am de spun trei lucruri rele: 1. Nefinalizarea legii zilierilor din zootehnie; 2. Nelegiferarea impozitării terenurilor agricole în cazul în care fermierul deţine şi animale; 3. Programul cu lâna nu aduce nici un ajutor fermierului (oierul a ajuns să plătească bişniţarul ca să-i ridice lâna şi să-i dea documente pe ea).
Pentru 2020 îmi doresc: finalizarea proiectelor de lege începute; continuarea exportului de animale vii în ţările arabe; regândirea înfiinţării punctelor de sacrificare în fermele din Gospodăriile Populaţiei (GP); autorizarea mijloacelor de transport animale vii pe persoană fizică pe teritoriul României pentru animalele din proprietate; redeschiderea târgurilor de animale care nu au restricţii de circulaţie pe teritoriul României; gândirea unei PAC 2021-2027 legată de realităţile şi nevoile sectorului; acordarea fondurilor europene adevăraţilor tineri fermieri, fără atâta birocraţie”.
Ionut Cioranu_b

„Pentru 2020 am planuri mari”
Valentin POPA (Călăraşi): „Nu vreau să mă laud, dar sunt în primele locuri la calitatea culturilor şi randamentul producţiilor în judeţul Călăraşi. Anul 2019 a fost unul bun, am obţinut producţii bune şi la porumb, şi la floarea-soarelui, şi la grâu. În toamna 2019 am semănat doar 60 de hectare cu grâu şi vreo 7 hectare cu lucernă, pe restul, din 270 de hectare cât lucrez, voi semăna porumb, floarea-soarelui şi mazăre.
Pentru 2020 am planuri mari. Sunt un om optimist şi, în general, tot ce îmi propun reuşesc. Vreau ca în anul care vine să înfiinţez o asociaţie a tinerilor fermieri, una în care să fie implicaţi numai tineri, fără urmă de comunism şi interese învechite. Îmi doresc oameni corecţi şi cinstiţi alături, cu ferme de până în 500 de hectare, fermieri mici şi mijlocii. Eu cred că aceasta este soluţia pentru România, să nu mai plecăm capul în faţa străinilor şi să dezvoltăm, să susţinem fermierii mici şi mijlocii. Şi nu cu vorbe, ci cu programe de sprijin şi cu finanţare nerambursabilă sută la sută.
Îmi mai doresc să le spun guvernanţilor noştri că fără facilităţi reale pentru fermierii români vom ajunge sclavi. Nu vreau să fim sclavi la străini în ţara noastră. Aş propune ca nimeni să nu poată contracta mai mult de 50 de hectare de la ADS. Până la urmă, alea sunt terenurile statului, ale noastre, ale românilor, nu trebuie arendate cu miile la arabi, olandezi şi alţii. Asta îmi doresc pentru 2020 şi voi merge mai departe, orice ar fi! Un an cu reuşite le doresc tuturor colegilor mei”.
Valentin Popa_b

 

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →