„Dacă la sfârşitul perioadei de vegetaţie, vrem să verificăm calitatea lucrărilor sau calitatea tehnologiei aplicate, a geneticii folosite, ca şi modul în care condiţiile climatice au contribuit la formarea producţiei, folosim rama metrică. În acest fel realizăm determinări de producţie”, ne-a declarat inginerul agronom Florin Migdan.
5 răspunsuri la problemele privind cultura de păioase
Specialistul susţine că prin lucrul cu rama metrică:
1. Se verifică modul în care a răspuns cultura la factorii climatici şi la tehnologia aplicată;
2. Se compară compară soiurile între ele, mai ales în condiţiile utilizării aceleiaşi tehnologii de cultivare; 3. 3. Se determină proporţia dintre de spicele mari/mici ce poate fi răspunsul la întrebările pe care ni le punem în timpul perioadei de vegetaţie;
4. Se observă dacă există o legătură între numărul de boabe/spic şi densitatea spicelor sau este factor genetic;
5. Se poate face corelarea între numărul de spice la recoltare şi numărul de plante răsărite; în caz de egalitate, indică faptul că au fost probleme cu înfrăţirea soiului din anumite motive.
IMPORTANT!
“Determinările la recoltare sunt necesare pentru că de modul în care vom realiza tehnologia la următoarele culturi ţine foarte mult de conştientizarea istoricului culturii precedente!”, susţine Florin Migdan.
Folosirea ramei metrice pentru determinările în cultura grâului
A. Numărul punctelor de control se stabileşte în funcţie de mărimea şi uniformitatea lanului, de omogenitatea densităţii culturii. În cazul unui lan uniform de până la 100 hectare se stabilesc 5 puncte de ridicare a probelor de control, iar pe suprafeţe mai mari – 10 puncte de control, echidistante, pe diagonala lanului.
B. Evaluarea producţiei în punctele stabilite se face astfel: spicele din interiorul ramei metrice se numară. Se stabileste proporţia de spice mari, mijlocii şi mici (ex: 60% spice mari, 30% spice mijlocii şi 10% spice mici). În acest caz vom lua 10 spice din care 6 spice mari, 3 spice mijlocii şi un spic mic la care se numară boabele. Totalul se împarte la spicele la care s-au numărat boabele (10) obţinându-se numărul mediu de boabe în spic.
Pe baza numărului mediu de spice la mp şi numărul mediu de boabe în spic, cunoscând masa a 1.000 boabe (MMB) la soiurile în cultură, se calculeaza producţia medie la hectar. Formula este: Producţia medie (kg/ha) = Nr spice pe mp x Nr boabe în spic x Greutatea a 1.000 boabe (MMB/100).
Marian MUŞAT