6 minute de citit

RALF 2019. Forumul Internaţional al Marilor Fermieri

RALF 2019 – un adevărat maraton de informaţie, tehnologie, inovaţie, schimb de experienţă, agricultura viitorului. Pentru mine a fost cea de-a treia experienţă în calitate de moderator şi a patra ediţie de când Revista Ferma este partener media principal al evenimentului.
Spuneam, în deschiderea ediţiei, că suntem contemporanii unei agriculturi în permanentă schimbare şi poate că deloc întâmplător, ediţia RALF cu numărul 4 are loc în ceea ce numim “Agricultura 4.0” – a patra revoluţie industrială, o perioadă a interconectivităţii sistemelor fizice cu sistemele cibernetice. În agricultură, inteligenţa artificială, roboţii, dronele, sateliţii, senzorii, algoritmii şi smartphonurile vor schimba de mâine agricultura pe care o ştim azi! Suntem pregătiţi? Mulţi dintre participanţii la Forumul Marilor Fermieri aplică deja instrumente tehnologice de ultimă oră  în propriile exploataţii. Aproximativ 90 de procentre dintre participanţii din public sunt mari fermieri, din toate regiunile României, jumătate deţinând suprafeţe între 1.000 şi 2.000 de hectare iar 40 la sută peste 2.000 de hectare. Tocmai din acest motiv au fost incluse în programul forumului prezentări ale companiilor partenere dedicate exploataţiilor de mari dimensiuni care valorifică tehnologiile moderne cu maximă eficienţă.
RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum a debutat în seara zilei de 28 noiembrie cu GALA “Seara Marilor Fermieri”, un eveniment de excepţie care l-a avut invitat pe Grigore Leşe.

RALF 1_b

Trei sesiuni, peste 30 de speakeri
Discuţiile forumului a fost fracţionate în acest an în trei paneluri distincte. Am moderat primele două sesiuni: EDUCAŢIE. LEADERSHIP. INOVAŢIE. POLITICI AGRICOLE şi MANAGEMENTUL MARILOR FERME în Moldova, Banat, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea.
Deschiderea oficială i-a revenit organizatorului, Bogdan Romaniuc, Founder and Partner BORO PR & COMMUNICATION. Prezent la primul panel, Adrian Oros, Ministrul Agriculturii a precizat: “Am fost onorat să particip astăzi la cea de-a patra ediţie a RALF, ocazie cu care am reafirmat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pledează pentru introducerea voluntară a plafonării plăţilor. Consider că este nevoie şi de o susţinere consistentă a fermelor de familie pentru a deveni competitive pe piaţă, în raport cu fermele de familie din restul Europei. De asemenea, pentru noi este foarte important să ieşim din această paradigmă în care exportăm materii prime şi importăm masiv produse agroalimentare. Trebuie să corectam rapid acest deficit al balanţei comerciale, apărut în ultimii ani!”.
Master Partner-ul RALF este, încă de la prima ediţie, KWS Seminţe. George Muşat, Breeding Manager, Project Leader FAO 400 SEE, KWS Seminţe a declarat în deschiderea forumului: “Pentru că viziunea este una dintre valorile noastre, am dorit să vă demonstrăm din nou rezultatele de excepţie pe care amelioratorii noştri le obţin la nivel de ţară şi nu numai. Hibrizii de porumb KWS amelioraţi în România sunt adaptaţi condiţiilor specifice din fermele de aici, dar obţin, din ce în ce mai mult, rezultate excelente şi peste hotare”.
În premieră pentru ediţia 2019, Universităţile de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt parteneri educaţionali ai RALF. Instituţiile de învăţământ superior au fost reprezentate la RALF, în prima sesiune de discuţii, de către: Prof. Dr. Vasile Vîntu – Rector USAMV Iaşi, Prof. Dr. Roxana Vidican – Decan al Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca şi Prof. Dr. Toma Adrian Dinu – Decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală a USAMV Bucureşti.
Cu informaţii extrem de importante şi “calde” despre negocierile pentru viitoarea PAC, despre plafonare şi fonduri europene, despre programe comunitare de mediu, procesare şi agricultură durabilă au venit doi invitaţi care reprezintă România în forurile unde se decide soarta agriculturii în UE: Daniel Buda – Vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European şi Mihail Dumitru – Director General Adjunct al Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.
Pentru că în tematica primului panel a fost inclusă INOVAŢIA invitaţii RALF din partea companiilor partenere şi-au orientat prezentările spre soluţiile tehnologice inovative pe care le-au introdus şi le dezvoltă pe piaţa din România. Voi nominaliza speakerii urmând ca, în ediţiile viitoare, să revin cu informaţii concrete despre cum îşi adaptează portofoliile, la agricultura viitorului, firmele din agribusiness.
Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România şi Republica Moldova
Andras Kubina, specialist seminţe PETKUS, ROMÂNIA
Remus Cazacu, CEO, BITSoftware – a prezentat aplicaţia FBAA (Fieldbook Agriapps) dezvoltată de compania care are în portofoliu soluţii de business inovative, peste 300 de clienţi şi este prezentă în peste 70 de ţări.
Laurenţiu Şerban este reprezentantul Karpaten Meat Group care deţine în prezent un efectiv de 8.000 de animale, 10.000 de hectare de păşuni şi teren agricol şi lucrează cu 500 de parteneri în România.
Hannu Erkki Samuel Haapala vine din Finlanda şi este un renumit cercetător şi inventator în domeniul agrotehnologiei şi al bio-economiei, recunoscut la nivel internaţional.

RALF 4_b
RALF 2_b
Panelul fermierilor
Cea de-a doua sesiune RALF 2019 a fost dedicată prezentării marilor fermieri. Poveşti de viaţă, de agricultură, de succes într-un domeniu în care schimbarea şi adaptarea sunt noţiuni la ordinea zilei. Speakerilor – fermieri din al doilea panel li s-au alăturat reprezentanţii a patru companii partenere. Vă invit să-i cunoaşteţi, pe scurt, pe cei care au luat cuvântul în sesiunea dedicată managementului marilor ferme.
Liviu Zăgan – Holde Agri Invest, exploatează 2.800 de hectare de teren în partea de sud-est a României
Radu Gorunescu – Manager, Studio of Agricultural Systems Romania
Celzin Aedin – Director General, SC Micul Agricultor SRL, peste 3000 ha, Constanţa
Cătălin Viziru – FMC AgroOperational România
Cosmin Iancu – Administrează peste 1100 ha, S.A Grădiştea, Ilfov
Alexandr Pešák – Central & Eastern Europe Manager, Kleffmann Group, Cehia
Arnaud Perrein – Director General, Sopema, jud. Ialomiţa, peste 4000 ha
Cornel Stroescu – administrează peste 2000 ha plus fermă zootehnică în Mehedinţi
Ramona Ivan – CEC Bank, Direcţia Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale

În paralel cu cel de-al doilea panel, într-o sală alăturată, s-a desfăşurat, în premieră, întâlnirea Xgroup Meeting Agriculture – discuţii cu mari fermieri despre marile provocări ale agriculturii momentului.
Cea de-a treia sesiune a fost dedicată fermierilor străini. Despre toate acestea în ediţia viitoare a revistei Ferma.

RALF 5_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →