Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson - Revista Ferma
6 minute de citit

Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson

Foto 1 IMG 8696 Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson
Radu Trifan (stg.) și Andrei Cosma

La 31 de ani, arădeanul a făcut saltul către o agricultură performantă, graţie unui proiect european în valoare de aproape 500.000 de euro, din care 30% a fost contribuţie proprie. De ce a mizat Radu Trifan pe Massey Ferguson?

Deşi a trebuit să treacă, precum mulţi alţii, prin furcile caudine ale birocraţiei româneşti, aşteptând doi ani pentru ca investiţia să se materializeze, în cele din urmă planetele s-au aliniat aşa cum şi-a dorit, iar parteneriatul cu Sigma CVM România i-a adus un plus de stabilitate într-o perioadă destul de zbuciumată a existenţei sale ca fermier.

Absolvent al Facultăţii de Agricultură de la Timişoara, Radu Trifan a preluat în urmă cu opt ani exploataţia părinţilor, iar astăzi lucrează împreună cu fratele său mai mic o suprafaţă de 200 de hectare în Felnac, judeţul Arad.

O alegere inspirată

„Aveam două opţiuni, ori să mă fac poliţist ca tata, ori să fac agricultură”, spune tânărul cât se poate de serios. A ales cu sufletul, asumându-şi întreaga responsabilitate pentru dezvoltarea afacerii familiei sale. Şi chiar dacă începutul a fost destul de anevoios, a reuşit să se calibreze pe o traiectorie ascendentă datorită modernizării flotei de utilaje. Printre cele mai recente achiziţii se numără un tractor şi o combină Massey Ferguson, cuprinse într-un proiect pe Măsura 4.1. „Proiectul l-am depus în 2021 şi, deşi era eligibil, având un punctaj destul de bun, nu am fost ales în prima sesiune pentru că au fost nişte criterii de departajare în funcţie de vechimea societăţii. Nici la redistribuire nu am reuşit. Abia în 2023 am primit aprobarea”, ne-a mărturisit tânărul inginer agronom.

Foto 3 Radu Trifan IMG 8734 Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson

Am avut o ofertă de preţ foarte avantajoasă la pachetul tractor-combină. Dar am avut şi o susţinere foarte mare din partea echipei Sigma. Pentru că noi ne-am înţeles la un anumit preţ, însă proiectul a fost aprobat mult mai târziu, iar costurile au crescut între timp. Ei au acceptat totuşi să-mi vândă tractorul şi combina la preţul pe care l-am agreat iniţial! – RADU TRIFAN, tânăr fermier în Felnac, jud. Arad

Dragoste la prima vedere

În ceea ce priveşte tractorul, a ales modelul MF 8S.265, desemnat Tractorul anului 2021! Are deja o sută de ore lucrate cu el. „L-am folosit la arat, pe o suprafaţă de vreo 30 de hectare, şi pot spune că nu există termen de comparaţie cu tractorul pe care lucram înainte. În primul rând, confortul pentru operator este unul deosebit, vizibilitatea mult îmbunătăţită, pe lângă performanţele în sine, pentru că acest 8S este mai puternic, având 265 CP, faţă de cei 190 CP cât are vechiul tractor. Îl văzusem prima dată la Agraria şi m-am îndrăgostit pur şi simplu de el. Îmi place foarte mult că am loc generos în cabină şi nu sunt înghesuit. Plus că are încălzire şi ventilaţie în scaun, dispune de sistem climatronic. Are, practic, tot ce îţi poţi dori de la un tractor”, a constatat Radu.

Foto 4 de rezerva IMG 8637 Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson

Un tractor inteligent

Tractorul acesta este echipat cu sistem de ghidare GPS şi corecţia poziţiei în câmp cu semnal RTK, ceea ce, admite el, îl ajută să evite suprapunerile şi să obţină economii de inputuri. Şi-a propus să-l folosească la lucrările grele din fermă – în faţa unui plug, la scarificat şi la pregătirea patului germinativ, poate chiar şi la semănat. „Prin această investiţie am căutat să gestionez mai bine ferestrele de lucru. Să pot termina într-un timp mai scurt orice lucrare, pentru că ne confruntăm tot mai des cu anumite constrângeri din cauza condiţiilor climatice”, a argumentat tânărul arădean. Consumul de carburat a fost un alt argument în favoarea opţiunii Massey Ferguson. „În toamnă, deşi am lucrat în condiţii dificile, de teren umed, am ieşit destul de bine. Am redus cu aproape jumătate consumul de motorină faţă de tractorul vechi. Urmează campania de primăvară, când probabil voi şti mai clar care sunt beneficiile în ceea ce priveşte consumul de combustibil”, a ţinut să precizeze Radu Trifan.

Foto 2 IMG 8840 Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson

Cu gândul la campaniile de recoltat

Combina Activa 7345 S aşteaptă şi ea botezul câmpului. Nici folia de pe scaunul operatorului nu a fost încă îndepărtată. Aşteptările sunt însă la cote foarte înalte şi în cazul ei. „Până acum ne-am bazat pe o combină axială, dar pentru că păioasele ocupă la noi de obicei mai bine de jumătate din suprafaţă ne-am dorit o combină pe căişori. Pentru a creşte calitatea materialului recoltat şi a reduce pierderile”, a ţinut să sublinieze agronomul.

Andrei Cosma IMG 8689 Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson

Eu pe Radu îl văd ca pe un tânăr fermier încrezător în forţele sale şi cu dorinţa de a face performanţă. – ANDREI COSMA, Manager regional de vânzări la Sigma CVM România

Opinia specialistului

„Tractorul pe care Radu l-a ales are un motor AGCO Power de 7,4 litri în şase cilindri, renumit pentru consumul scăzut de carburant. Tractorul este echipat pentru agricultura de precizie şi a fost creat pentru a satisface în totalitate nevoile fermierilor. Combina, de asemenea, foloseşte acelaşi motor AGCO Power care dezvoltă 260 CP, având un buncăr de cereale cu o capacitate de 8.600 litri. Ea a fost achiziţionată împreună cu un heder Power Flow de 6,2 metri, care are capacitatea de a regla alimentarea şi de a absorbi cât mai mult material vegetal. Poate prelua inclusiv plantele căzute”, ne spunea, la rândul său, Andrei Cosma, Manager regional de vânzări la Sigma CVM România.

LA DISPOZIŢIA FERMIERILOR

Pentru a fi cât mai aproape de fermieri, Sigma România şi-a dezvoltat o reţea de service şi puncte de lucru care să acopere foarte bine toate regiunile. Radu Trifan este cumva privilegiat datorită poziţionării sale, pentru că poate opta atât pentru punctul de lucru de la Timişoara, cât şi pentru cel de la Oradea, pe care Sigma l-a inaugurat recent. „Având utilajele acestea noi şi performante, el va putea să-şi mărească suprafeţele sau să facă prestări de servicii către alţi fermieri din zonă. Radu a ales un brand care nu este doar plăcut din punct de vedere estetic, dar este şi extrem de productiv şi fiabil. Pe de altă parte, Sigma România, membru al grupului Saracakis, cu o vechime de 100 de ani, a înţeles că pentru a reuşi trebuie să fie aproape de fermier cu puncte de lucru, service şi branduri puternice, cum este şi noul parteneriat cu Amazone”, a concluzionat Andrei Cosma.

logo SIGMA Radu Trifan a ales cu inima: agricultura şi Massey Ferguson

Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, Bucureşti, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro;
www.saracakis.ro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →