Rabobank anticipează creşterea preţurilor la carnea de porc în 2025 - Revista Ferma
2 minute de citit

Rabobank anticipează creşterea preţurilor la carnea de porc în 2025

carcase de porci Rabobank anticipează creşterea preţurilor la carnea de porc în 2025Conform celor mai recente previziuni ale Rabobank, producţia de carne de porc în Uniunea Europeană şi Marea Britanie va scădea cu 0,5% în 2025 comparativ cu anul curent. O situaţie deosebit de dificilă este înregistrată în Ţările de Jos, unde efectivele de porci ar putea să scadă cu 10-15%.

Experţii olandezi preconizează că o reducere a ofertei de carne de porc va genera creşterea preţurilor pe piaţa europeană în anul următor. Olanda va resimţi cel mai acut acest declin, efectivele de porci urmând să se reducă cu 10-15%. Principalul motiv este reprezentat de programele de cumpărare derulate de stat în cadrul politicilor de mediu ale guvernului olandez. Aceste măsuri au contribuit deja la o scădere cu 6,3% a populaţiei de scroafe în iunie 2024, comparativ cu decembrie 2023.

Epidemiile pun presiune pe preţ

Analiştii subliniază că fermierii din multe state membre ale UE se confruntă cu presiuni epidemiologice ridicate asupra efectivelor lor, din cauza bolilor precum sindromul reproductiv şi respirator la porcine şi pesta porcină africană. Rabobank estimează că reducerea ofertei de carne de porc, combinată cu creşterea sezonieră a cererii, va duce la majorări ale preţurilor pe termen mediu. Cu toate acestea, exporturile europene de carne de porc se confruntă cu incertitudini majore, din cauza ameninţării măsurilor anti-dumping din partea Chinei.

Costurile de producţie în continuă creştere

Situaţia economică a fermierilor europeni este afectată şi de creşterea costurilor de producţie. Experţii olandezi anticipează o uşoară majorare a preţurilor la furaje în ultimul trimestru al anului 2024, cauzată de seceta din regiunile importante pentru cultivarea porumbului şi soiei din America de Nord şi de Sud.

În medie, costurile de producţie ale cărnii de porc în Uniunea Europeană au atins aproximativ 2 euro/kg în greutate la sacrificare, accentuând presiunile asupra fermierilor de a-şi menţine afacerile profitabile. Această tendinţă ar putea duce la schimbări importante în lanţul de aprovizionare cu carne de porc, afectând nu doar fermierii, ci şi procesatorii şi consumatorii finali.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →