6 minute de citit

PULVERIZATOARE: SIGURANȚA ȘI CONFORTUL LA LUCRU DEPIND ȘI DE ANVELOPE

Seregno (Italia), 12 iulie 2022 – Utilizarea corectă a pulverizatorului depinde de numeroși factori. Aceste echipamente sunt deosebite; centrul lor de greutate este mult mai sus față de al altor echipamente agricole și, pe lângă munca pe câmp, trebuie să se deplaseze pe carosabil cu sarcini foarte mari.

Adesea, operatorii care lucrează pe aceste utilaje, trec printre rânduri înguste din podgorii, livezi, plantații de măslini, câmpuri pe care se află culturi de diferite înălțimi, aflate pe diferite tipuri de sol, cu înclinații diferite. Gândiți-vă la o livadă de meri la altitudine mare, unde, pe lângă lucrul în spații înguste, operatorul va trebui să facă față urcușurilor, coborârilor, oscilațiilor din cauza lichidului transportat, terenului denivelat, solului alunecos sau arid.

De aceea, în aceste medii, siguranța în deplasare devine o variabilă care afectează performanța globală a vehiculului. Aceasta depinde de numeroși factori, dar și de alegerea anvelopelor potrivite, în funcție de tipul de activitate, de perioadă și de echiparea utilajului.

Datorită experienței sale în domeniu și dialogului constant cu utilizatorii, BKT oferă atât o serie de sfaturi pentru confortul operatorului care conduce pulverizatorul, cât și o gamă de anvelope potrivite tipului de performanță cerut și mediului de lucru.

 BKT_SPRAYER_APPLICATION_b


Sfaturi – presiunea în anvelope

Presiunea corectă în anvelope este importantă pentru a minimiza disconfortul în timpul condusului. În cazul culturilor pentru care sunt necesare anvelope pentru culturi pe rânduri, primul sfat este să se utilizeze VF, adică anvelope Very High Flexion. Acestea au o capacitate de încărcare cu 40% mai mare la aceeași presiune ca aceeași dimensiune standard. În consecință, pulverizatorul are o capacitate de încărcare adecvată, minimizând vibrațiile din timpul transportului. Va fi important să setați presiunea în anvelope pe baza greutății totale pe care anvelopele vor trebui să o susțină.

Ca urmare a volumului redus al acestor anvelope pentru culturi pe rânduri, BKT recomandă verificări mai dese decât pentru alte anvelope agricole, care sunt în general mai late.

 

Sfaturi – Bouncing

Efectul de bouncing este săritura care apare în special în transportul rutier.

În primul rând, trebuie menționat că acest fenomen apare rar la anvelopele pentru culturi pe rânduri din cauza laturii lor care, nefiind foarte înaltă, provoacă rar efectul de bouncing; este însă tipic anvelopelor standard.  

Cu toate acestea, dacă apare, este important să se efectueze o analiză exactă pentru a identifica cauzele acestui efect, care pot varia.

 

În primul rând, poate fi declanșat atunci când frecvența critică a anvelopei, din cauza vitezei, interferează cu frecvența vehiculului pe care este montată.

Pentru a efectua analiza este necesară intervenția unui tehnician, dotat cu instrumentar care poate citi armonicile cauzate de curbarea laterală a anvelopelor. Tractoarele de ultimă generație care depășesc 30 km/h au adoptat amortizoare pe puntea din față care pot absorbi frecvențele critice ale anvelopelor și, astfel, pot elimina efectul de bouncing.

 

La viteze mici, acest efect de bouncing poate fi creat și prin montarea inexactă a anvelopelor pe jantă sau prin mici imperfecțiuni de formă la unul sau două elemente care alcătuiesc roata.

Când se cumulează aceste două imperfecțiuni, chiar dacă sunt minime, ele generează o problemă mai mare care poate cauza efectul de bouncing. Acest fenomen se rezolvă prin potrivirea anvelopei și a jantei pentru a compensa cele două imperfecțiuni. Din acest motiv este necesar să vă adresați unui tehnician expert care poate elimina problema, tot printr-o intervenție manuală.

 

Sfaturi – Spații și dimensiuni

Dimensiunile și tipurile de anvelope montate pe pulverizatoare sunt diferite, în funcție de lățimea și înălțimea la care trebuie să facă față vehiculul pentru a interveni asupra diferitelor tipuri de culturi. În general, în cazul pulverizării de-a lungul rândurilor înguste, sunt necesare anvelope de lățime adecvată. Daca activitățile de pulverizare și plivire se desfășoară însă pe un câmp lung deschis, de exemplu, la culturile de porumb, având în vedere că distanța dintre rânduri este de 75 cm, este necesar să se monteze anvelope a căror lățime nu deteriorează rândurile. În alte situații, însă, cel mai important parametru este capacitatea de a nu compacta solul; în aceste situații, se recomandă să se utilizeze anvelope cu volum mai mare care susțin o capacitate de încărcare adecvată și o presiune redusă în anvelope.

 

Soluții disponibile pentru fiecare nevoie

Gama de anvelope BKT pentru pulverizatoare este amplă și oferă performanță înaltă. Pe lângă beneficiile pentru confortul operatorului, aceste produse garantează performanțe ridicate în ceea ce privește stabilitatea vehiculului, compactarea redusă a solului și tracțiunea, generând economii de timp, combustibil și bani.

Caracteristica distinctivă comună pentru toate produsele BKT este durabilitatea.

 

Produsul emblematic BKT este AGRIMAX SPARGO, o gamă pentru culturi pe rânduri echipată cu tehnologie VF care suportă o încărcătură mai mare la aceeași presiune sau o presiune mai mică cu aceeași încărcătură. Disponibil în șapte dimensiuni, este un produs versatil, perfect atât pe câmp, cât și pe carosabil, datorită numărului mai mare de caneluri care îmbunătățesc mișcarea uniformă.

 BKT_AGRIMAX_SPARGO_b

AGRIMAX RT 955 este prin excelență anvelopa pentru culturi pe rânduri; este disponibilă în 23 de dimensiuni diferite, ideală pentru aplicații în culturi pe rânduri și pentru pulverizare. Capacitate excelentă de încărcătură, tracțiune și auto-curățare.

 BKT_AGRIMAX_RT_955_b

Caracteristici similare se regăsesc și la modelul AGRIMAX RT 945, disponibil în opt dimensiuni diferite și echipat cu o bandă de rulare îngustă pentru a proteja culturile. Calitățile sale de auto-curățare fac ca produsul să fie ideal și pentru deplasările pe carosabil.

 BKT_AGRIMAX_RT_945_b

În cele din urmă, AGRIMAX RT 855, disponibil în 47 de dimensiuni, poate fi utilizat și pentru pulverizare și pentru transport mixt pe carosabil și pe câmp. Este o anvelopă radială care combină capacitatea ridicată de încărcare cu o compactare scăzută.

 BKT_AGRIMAX_RT_855_b

 

Accesați camera de presă BKT: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room  

 

Despre BKT: 

 

Balkrishna Industries Ltd. (BKT) este un producător de anvelope cu sediul în India. Grupul BKT oferă o gamă amplă și modernă de anvelope Off-Highway, proiectate special pentru vehicule din domeniul agricol, industrial, de terasament, minerit, portuar, ATV și grădinărit. Soluțiile inovative de la BKT sunt proiectate pentru exigențele oricărui tip de utilizator și includ peste 3.200 de produse diferite, comercializate în peste 160 de țări din toată lumea. Vizitați site-ul web www.bkt-tires.com pentru mai multe informații.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →