Mașinile de stropit utilizează mai multe procedee de pulverizare, care se deosebesc prin modul în care lichidul este antrenat pentru a atinge viteza necesară anihilării forțelor de coeziune internă și dispersării.
Caracteristici care deosebesc pulverizatoarele
Astfel avem pulverizarea hidraulică, prin trecerea lichidului aflat sub presiune printr-un orificiu cu secțiune mică și proiectare în spațiu liber; pulverizarea pneumatică – aducerea lichidului la viteza necesară dispersării se realizează prin preluarea și transportul acestuia într-un curent de aer cu viteză mare; pulverizarea centrifugă – atât viteza, cât și direcția de dispersare se realizează prin scurgerea lichidului de pe un disc care se rotește cu o turație mare; pulverizare combinată: cu două medii, hidro-pneumatică, cu încărcare electrostatică.
între jeturile de picături, obținute prin diversele procedee sau sisteme de pulverizare, se constată diferențe în ceea ce privește: gradul de finețe al jetului de lichid pulverizat, modul de acoperire și de penetrare a masei vegetale, debitul jetului de picături pulverizat și uniformitatea de distribuție în spațiu a jetului de lichid pulverizat.
Pulverizatoarele constituie piesa principală a oricărei mașini de stropit sau de pulverizat, ceea ce explică diversitatea procedeelor și a sistemelor de pulverizare cu care sunt echipate mașinile de stropit moderne.
Pulverizatoare cu discuri rotative
În scopul creșterii eficienței biologice a tratamentelor aplicate, s-a căutat proiectarea unui pulverizator care realizează un jet format din picături de aceeași mărime, mărime la care efectul biologic să fie maxim. Un astfel de procedeu este cel de pulverizare cu discuri rotative (centrifuge) cunoscut și sub prescurtarea CDA (controlled droplet application).
Procedeul a fost conceput în Anglia, primele pulverizatoare de acest tip fiind produse de firma CDA (Micromax), atât pentru aparatura de stropit cu lăncii manuale, cât și pentru echiparea mașinilor pentru stropiri în câmp.
Principiul de funcționare
La pulverizatoarele cu discuri rorative, pulverizarea se face pe principiul forței centrifuge (similar modului de împrăștiere a îngrășămintelor chimice granulate cu mașinile prevăzute cu discuri rotative). Pulverizarea jetului compact de lichid, viteza și unghiul de dispersare sunt determinate de forma, diametrul și turația discului rotativ. Astfel, dacă la duzele hidraulice gradul de dispersare a lichidului depinde de valoarea presiunii, în cazul pulverizării centrifugale mărimea picăturilor obținute depinde în principal de viteza periferică a discurilor, respectiv de turația și de diametrul acestora. Prin schimbarea turației discurilor, între 800 și 8000 rot/min., se obțin stropi de mărime diferită, dar cu un spectru de mărime foarte uniform.
Există mai multe tipuri de pulverizatoare cu discuri orizontale: Micromax, Microdrop (Horsire Farmery), Krobath, Lely, Micron Ulvafan, Microside, RotoJet (Spraying Systems) și un singur model cu discuri cu poziție verticală – Girojet (Tecnoma).
Distanța între două discuri rotative montate pe bare este de 1,0-1,5 m, înălțimea de lucru față de suprafața tratată fiind de 50-75 cm.
Discurile rotative, denumite în mod curent și duze rotative, sunt în măsură să producă stropi de mărime foarte mică și se pretează deosebit de bine la tratamentele aeriene cu insecticide, în cantități extrem de reduse, de până la 1 l/ha (ultra ultra low volume).
Majoritatea pulverizatoarelor cu discuri rotative, pentru acționarea (rotirea) discului, folosesc motoare electrice. Mai rar se utilizează în acest scop motoare hidraulice alimentate cu ulei de la instalația hidraulică a tractorului.
În funcție de proprietățile fizice ale lichidului stropit, se schimbă și turația discurilor și, implicit, și spectrul (diametrul mediu volumetric) jetului de picături.
În prezent, în SUA se produc astfel de mașini echipate cu discuri rotative pentru stropiri în culturile de câmp.