Pulverizare ultra-localizată - Revista Ferma
4 minute de citit

Pulverizare ultra-localizată

Peste tot în lume, agricultura trece printr-o transformare fundamentală a practicilor sale, rezultată din preocupările de mediu şi din presiunea opiniei publice şi a autorităţilor. Utilizarea redusă a substanţelor chimice, o mai bună conservare a solului şi adaptarea la schimbările climatice au devenit preocupări majore pentru actorii din industrie.

EXXACT_Robotics-1_b

Mai puțină dependenţă de erbicide

Grupul Exel Industries, care asigură tehnologia de pulverizare pentru echipamentele producătorilor Agrifac, Apache, Berthoud, Evrard, Hardi şi Tecnoma (mărci pe care le deţine), şi-a propus să dezvolte soluţii inovatoare care să permită atingerea obiectivelor ambiţioase ale acestei transformări agro-ecologice într-un timp cât mai scurt. Sistemul de pulverizare spot cu senzorul 3S dezvoltat de Exxact Robotics, subsidiară dedicată agriculturii de precizie, înfiinţată în urmă cu doar doi ani, promite să reducă dependenţa fermieilor de erbicide şi să contribuie la îndeplinirea noilor standarde europene şi globale privind agricultura durabilă.

Doza potrivită la locul potrivit

Exxact Robotics a dezvoltat o soluţie tehnologică pentru colectarea şi analiza în timp real a imaginilor prin intermediul inteligenţei artificiale, pentru a detecta agresori biologici ai culturilor agricole, precum buruienile, bolile şi dăunătorii, şi, de asemenea, pentru a determina cerinţele de fertilizare. Senzorii de înaltă precizie utilizaţi de sistemul 3S – Spot Spray Sensor permit ca aceste informaţii să fie trimise la sistemul de control al pulverizatorului pentru a livra doza potrivită în locul potrivit.EXXACT_Robotics-2_b

Funcțională zi şi noapte

Compania a reuşit să dezvolte o tehnologie complet integrată în braţele de pulverizare ale echipamentelor fabricate de mărcile controlate de Exel Industries, care poate fi folosită atât în perioada de preemergenţă, cât şi pe culturile deja răsărite, zi şi noapte, la viteze de până la 25 km/h.

Două configuraţii

Tehnologia 3S este disponibilă în două configuraţii:

1. Densitate scăzută, cu o cameră la fiecare trei metri;

2. Densitate mare, cu senzori din metru în metru şi control pe fiecare duză, pentru o gestionare mai bună a umbrelor în culturile de rând.

Sistemul va fi implementat mai întâi pe pulverizatoarele Agrifac şi Tecnoma (marketing planificat pentru sfârşitul anului viitor), după care va fi disponibil şi pe echipamentele Berthoud, Hardi, Evrard, precum şi pe cele ale mărcii americane Apache, aparţinând de asemenea grupului industrial francez.EXXACT_Robotics-3_b

Ţinte ambiţioase pe agenda europeană

Toată lumea se aşteaptă ca agricultura să aibă un rol principal în combaterea schimbărilor climatice, dar pentru asta va trebui ca sectorul să depăşească o serie de vulnerabilităţi. Între anii 1970 şi 2020, producţia agricolă s-a dublat în Europa, în timp ce cantitatea de substanţe chimice aplicate s-a redus cu două treimi în aceeaşi perioadă. Printre cele 11 politici distincte ale aşa-numitului Green Deal, componenta „Farm to Fork” se referă în mod specific la agricultură şi vizează, printre altele, înjumătăţirea consumului de pesticide şi reducerea utilizării de îngrăşăminte chimice cu 20% în următorii nouă ani. Şi tot până în 2030, cel puţin 25% din suprafaţa agricolă a Uniunii Europene ar trebui să fie dedicată producţiei ecologice.

Exxact Robotics tocmai asta îşi propune, să dezvolte şi să furnizeze cultivatorilor soluţii tehnologice inovatoare, pragmatice şi durabile, care vor stimula tranziţia agriculturii spre niveluri de producţie mai ridicate şi siguranţă sporită pentru mediu, respectând întocmai această foaie de parcurs.

ECONOMIE DE INPUTURI

Potrivit estimărilor Exxact Robotics, datorită noii tehnologii de pulverizare ultra-localizată 3S, cantitatea de substanţe chimice aplicate pe culturile agricole se reduce cu 30 până la 80%, în funcţie de configuraţia terenului şi de structura parcelelor. Pentru început, tehnologia va fi utilizată la aplicarea ţintită a erbicidelor, iar ulterior pentru fertilizarea cu azot, precum şi pentru tratamente ultra-localizate cu fungicide şi insecticide.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →