PUIUL ROMÂNESC le stă unora în gât! Adevărul despre creșterea puilor de carne în România! - Revista Ferma
4 minute de citit

PUIUL ROMÂNESC le stă unora în gât! Adevărul despre creșterea puilor de carne în România!

pui broiler Romania PUIUL ROMÂNESC le stă unora în gât! Adevărul despre creșterea puilor de carne în România!
Credit foto @UCPR

Puiul românesc, victimă a informațiilor false și a manipulării. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) afirmă că asistăm în spațiul public la atacuri repetate de dezinformare care afectează în mod negativ încrederea consumatorilor și aduc prejudicii industriei avicole din România.

UCPR demontează aceste dezinformări cu privire la normele de bunăstare a puilor, la calitatea și siguranța produselor avicole furnizate de producătorii autohtoni de carne de pui, oferind informații corecte, verificate stiintific si bazate pe realitatea din teren.

STOP DEZINFORMĂRII!

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România condamnă cu fermitate apariția periodică în spațiul public a unor afirmații false, care se bazează pe informații eronate și imagini preluate din cărțile de anatomie patologică și care nu au nicio legătură cu situația reală din fermele avicole din România.

Aceste acuzații, fără temei, dezinformează consumatorii cu privire la normele de bunăstare a puilor, la calitatea și siguranța produselor avicole furnizate de producătorii autohtoni de carne de pui.

Iată ce afirmă reprezentanții UCPR, printr-un comunicat de presă transmis redacției Ferma.

În ultima vreme, asistăm la atacuri repetate de dezinformare care afectează în mod negativ încrederea consumatorilor și aduc prejudicii industriei avicole din România. Este regretabil că informații false și imagini manipulative sunt folosite pentru a crea o imagine distorsionată a condițiilor de creștere a puilor în fermele avicole din România. În realitate, membrii UCPR respectă cu strictețe standardele de bunăstare a animalelor și se supun regulilor stricte de igienă și siguranță alimentară pentru a asigura producția de carne de pui de calitate, in conformitate cu legislația națională și a UE”, declară reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

PUII SUNT CRESCUȚI LA SOL!

Toți puii de carne din UE și implicit din România, sunt crescuți la sol, având posibilitatea de a se mișca liber într-un mediu controlat, putând să se hrănească, să bea apă și să interacționeze cu ceilalți pui, atât în sistemul de creștere convențional, cât și în cel care utilizează tehnologii alternative.

La nivel european, 90% din totalul consumului de carne de pui provine din păsări crescute în sisteme convenționale, adică cu condiții controlate de microclimat și furajare, în adăposturi fără acces la aer liber.

Doar 10% din carne provine din păsări crescute în tehnologii alternative: tradițional (în aer liber sau crescute în libertate totală) sau sistem extensiv (pui crescuți în semilibertate sau în spații închise).

Cum acest tip de carne implică costuri semnificativ mai ridicate, generând prețuri de piață mai mari, în România, cererea pentru acest tip de carne este și mai limitată. Astfel, acest segment reprezintă aproximativ 3-4% din totalul producției realizate.

La nivel mondial 85% din toată carnea de pasăre destinată consumului uman provine de la pui de găină, 10% de la pui de curcă și 5% din alte specii de păsări (rață, gâscă, bibilică, struți etc).

FERME LA CELE MAI ÎNALTE STANDARDE!

Producătorii autohtoni de carne de pui lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, etice și de responsabilitate, asigurând  un standard ridicat de siguranță și calitate a produselor din carne de pui. În fermele avicole din Romania tehnologiile de creștere a puilor de carne sunt reglementate de legislația UE prin Regulamentul 543/2008 (care se referă la standarde de producție, calitate și comercializare) și Directiva 43/2007 (care se referă la bunăstarea puilor de carne). Astfel, creșterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sănătății păsărilor se face permanent prin programe de autocontrol și control oficial în baza legislației UE”, explică ILIE VAN, președinte Consiliul Director UCPR.

UCPR asigură consumatorii ca produsele obținute pe lanțurile de producție avicolă ale membrilor săi provin de la pui de carne BROILER crescuți în condiții de bunăstare care respectă toate normele naționale și de la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin absența utilizării antibioticelor ca stimulatori de creștere!

Citește detalii despre acest subiect în Revista Ferma, ediția ianuarie 2024!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →