Înainte de revizuirea legislaţiei privind monitorizarea AMR, care urmează să intre în vigoare în 2021, EFSA sugerează că aceste metode ar putea fi introduse treptat în activităţile de monitorizare ale statelor membre.
Folosind secvenţierea întregului genom, experţii pot identifica gene rezistente în bacterii, spre deosebire de metodele curente fenotipice, care testează bacteriile pentru rezistenţa la antibiotice specifice. Acest lucru nu numai că are potenţialul de a prezice AMR mai eficient, dar generează şi o cantitate mare de date care pot fi utilizate pentru alte studii şi analize epidemiologice.
Raportul EFSA subliniază, de asemenea, necesitatea monitorizării AMR în fructele de mare, despre care se ştie puţin. Acest fapt este legat de expansiunea recentă a producţiei de acvacultură şi de creşterea importurilor către Uniunea Europeană.
Experţii subliniază importanţa înţelegerii modului în care AMR apare şi se răspândeşte în mediul în care produsele alimentare sunt produse sau procesate – o zonă care necesită mai multă investigaţie şi pe care EFSA va începe în curând să lucreze.
În cele din urmă, raportul oferă recomandări privind dimensiunile eşantioanelor şi sugerează monitorizarea rezistenţei la antibiotice care au devenit relevante pentru sănătatea publică şi care nu sunt monitorizate în prezent. Acest lucru va permite o mai bună detectare a posibilelor noi mecanisme de rezistenţă. Monitorizarea este o componentă critică a răspunsului la AMR şi este una dintre priorităţile planului de acţiune UE privind AMR.
EFSA a analizat modul în care se efectuează în prezent monitorizarea AMR în UE, ţinând seama de ultimele evoluţii ştiinţifice şi tehnologice.