Unul dintre protestatarii cei mai vocali și cei mai activi, Ștefan Muscă (cel care spune că „am ieșit în stradă să apăr interesele fermierilor”, laudându-se că „eu am rupt primele două baraje la Cheajna”), este convins că acordul semnat de Guvern cu fermierii și transportatorii care au protestat la Afumați nu va fi respectat întocmai!
„Sunt slabe speranțe că se vor rezolva toate revendicările pentru care s-a ieșit în stradă!”, ne-a declarat fermierul Ștefan Muscă, subliniind că „Lista cu toate problemele a fost depusă de mine la Ministerul Agriculturii încă din luna septembrie 2023. Dacă se aplecau asupra acestor puncte nu mai protestam.”
Despăgubiri doar pentru culturile de toamnă! De ce nu și pentru cele de primăvară?!
Ștefan Muscă acuză guvernanții că au „oprit 3% din subvenția APIA” și că „sunt obligați să ne dea ceva pentru seceta din 2023. Ba mai mult, fondul ăla de risc, mutual, e prins în PNS; puteau să ia banii de acolo să ne salveze, că venim după trei ani de secetă”.
În discuțiile cu oficialii, susține că le-a cerut să impună taxe vamale pentru produsele agroalimentare nonUE. „Dau 100 de euro/ha despăgubire pentru culturile de toamnă, dar de ce nu ne dau și pentru celelalte, de primăvară?”, se întreabă retoric fermierul.
„Nu văd nicio rezolvare! Ne-au mințit!”
Ștefan Muscă își exprimă nemulțumirea că în timpul acțiunilor de protest „avem 3.700 de dosare penale datorită faptului că nu am avut permisele de condus tractoarele. Au dat Ordonanță cu categoria B să conducem TR1 (tractor cu remorcă și utilajele), însă am cerut să mergem la Primărie să înregistrăm tractoarele la utilaje lente, să nu ne oblige să mai scoatem alți bani din buzunar! Acum trebuie să facem RAR, ITP și Asigurare, tot să ne facă să plătim.”
Fermierul susține că în privința amânării creditelor „nu ne ia nimeni în seamă, nicio bancă nu vrea lucrul acesta. La creditele de investiții nu ne mai lipim dacă avem 180 de zile întârziere la plată”. „Singurul ajutor care s-ar putea da este suta de euro prinsă în buget. În rest, nu văd nicio rezolvare la tot ce am semnat noi cu ei! Ne-au mințit!”, a arătat neîncrederea.
Dumnezeii intră în curte la executare!
„L-am întrebat pe ministrul Barbu: ce se întâmplă de nu ne deblocați banii de la APIA? E dreptul nostru pe care trebia să-i luăm în octombrie! Ce urmăriți?”
Explicația ne-o oferă tot Ștefan Muscă: „Pentru că nu au fost în stare să-i plătească pe cei de la Siveco care fac programele de plăți. Suferința e a noastră, noi intrăm în insolvență, la executări silite, datorită lor că nu-și fac treaba! Dacă primeam banii la timp mai rezolvam din probleme. Firmele de executare au început să încărce utilaje de la fermieri. Nu se poate, trebuie să punem STOP! Zilele trecute am trimis o altă hârtie cu revendicările mele premierului Ciolacu să se oprească odată executările silite până când nu se dă o hotărâre judecătorească.
Sunt cetățean român, am dreptul la apărare, vreau întâi să se pronunța instanța și după aia să vină și să intre executorii în curte! Ei nu sunt Dumnezei să intre în curtea mea să-mi ia tot!”, a izbucnit Ștefan Muscă.