4 minute de citit

Promisiunea ca destin – cum a ajuns fermier tânărul Mihai-Florian

Tânărul fermier, cu o voce de copil, mi-a povestit cum a început să lucreze pe combină şi cum specialistul de la Titan Machinery îi spunea tatălui său că e nebun să pună un copil la manşa unui utilaj în valoare de peste 200.000 euro. Dar, în nici un an, specialistul de la Titan Machinery a trebuit să remarce că băiatul este printre cei mai buni driveri de combină din portofoliul său de clienţi. Acum Mihai-Florian este student la Agronomie şi IT-ul este cumva dat la o parte.

Mihai-Florian Petre_b
Tânărul se implică alături de tatăl şi de fratele său mai mic în afacerea agricolă. Împreună lucrează trei sute de hectare de teren, din care peste 40 ha sunt în directa administrare a lui Mihai-Florian. Aşa se face că între cei trei este atât o uniune, cât şi o întrecere familială. Concurenţa este necesară tot timpul, spune tânărul student agronom. Mihai-Florian a pus, exact acum un an (l-am vizitat pe 1 august 2018) bazele unei cooperative agricole cu cinci membri, pe care o folosesc pentru a vinde producţia şi pentru a achiziţiona inputurile mai lesne. „Tinereţea înseamnă acceptarea de provocări, nu?!”, a rostit tânărul la eterna mea întrebare privitoare la viitorul asocierii.

Mihai-Florian Petre_b

Cum să devii din fermier, investitor anonim la furnizorul de energie electrică!
Tânărul fermier din localitatea Fundeni, judeţul Călăraşi, a devenit, fără să îşi propună, investitor anonim al furnizorului său de energie electrică. Mai precis, Mihai-Florian Petre, student la USAMV Bucureşti şi preşedinte al Cooperativei Agricole Fundeni, implementează primul său proiect european (înseamnă că e doar începutul odată ce l-a numit „primul proiect”), care constă în făurirea unei ciupercării în valoare totală de 265.000 euro cu sprijin european. Probleme nu a avut cu OJFIR, care l-a îndrumat cu precizie şi solicitudine, ci mai degrabă cu birocraţia legată de obţinerea a tot soiul de avize şi autorizaţii. Cel mai grav a fost în relaţia cu furnizorul de energie electrică, acolo unde a fost nevoit să scoată din buzunarul societăţii suma de 110.000 lei pentru realizarea infrastructurii. Culmea e că pe teritoriul unde construieşte ciupercăria trece linia de medie tensiune care trebuie doar tăiată pentru alimentarea transformatorului. Ce e mai ilar, după asta mai vin „plantaţi” trei stâlpi de joasă tensiune, iar la final toate aceste investiţii rămân în proprietatea furnizorului. Şi, ca epopeea să fie întreagă, de la transformatorul pe care Miagri Sofix l-a plătit, pot fi racordaţi la reţea şi alţi viitori consumatori! De curând am întâlnit o situaţie asemănătoare la un proiect, culmea tot cu o ciupercărie şi cu mai multe solarii, în acelaşi judeţ, la una dintre firmele familiei Ilisei, care se plângea tot de „umflarea” facturilor privind lucrările de efectuat pentru asigurarea alimentării cu energie electrică. Dar poate că este doar iluzia fermierilor că sunt jumuliţi de banii accesaţi cu destulă trudă prin intermediul proiectelor cu bani de la UE! Sau nu?!

 

PROTECŢIA FLORII-SOARELUI DIN CULTURA SUCCESIVĂ
Anul acesta, Mihai-Florian Petre a reuşit să recolteze de pe cele 10 hectare cu grâu -lucrate direct de el – 65 de tone, iar la rapiţă a obţinut o medie de 2,9 tone/ha de pe cele 11 hectare semănate.
Şi cum tinereţea înseamnă şi efervescenţă, după ce a recoltat orzoaica de bere, a însămânţat 10 ha cu floarea-soarelui în cultura a doua. Aici a acceptat provocarea pe care i-a oferit-o Joaquín González, reprezentant al firmei spaniole Daymsa, cel mai mare producător european de Leonardită. Mai precis, a folosit produsele Raiza Mix (stimulează puternic dezvoltarea radiculară şi creşte absorbţia hranei) la tratarea seminţelor, Naturamin WSP, un fertilizator de ultimă generaţie cu 80% aminoacizi liberi ce au rol de biostimulare a creşterii şi dezvoltării plantelor în toate fazele, cu care a asigurat protecţia florii-soarelui la tratamentul cu Pulsar, apoi a folosit Pleniflor, un inductor puternic al înfloririi şi legării fructelor, produs care tratează şi rezolvă rapid deficienţele de bor sau de molibden, pentru o floare bogată. A folosit astfel de produse mai ales pentru că şi-a dus stupii de albine la cules de floarea-soarelui! Deci familia Petre are ca preocupare şi apicultura, iar în curând vor produce şi ciuperci Pleurotus!

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →