PROMESA - protecția cartofului din start - Revista Ferma
3 minute de citit

PROMESA – protecția cartofului din start

Primăverile cu soluri reci, umede și temperaturi între 16 și 23°C favorizează dezvoltarea rizoctoniozei (Rhizoctonia solani). Infecția se produce imediat după plantare, înainte de răsărirea tufei, din cauza tuberculilor de sămânță bolnavi sau a scleroților ciupercii prezenți în sol.

Rizoctonioza pe tulpinile subterane si pe tuberculi_b

Rizoctonioza (Rhizoctonia solani) pe tulpinile subterane și pe tuberculi. Sursa foto: www.alamy.com


Cât de agresivă este rizoctonioza?

 

Urmare a atacului, pe tulpinile subterane se formează leziuni, iar numărul de stoloni va fi redus, cu tuberculi foarte mici. Drept urmare, țesutul vegetal se degradează, iar organele plantei putrezesc.

Ciuperca își poate face simțită prezența și înainte de recoltat, când pe tuberculi se dezvoltă cruste negre (scleroți), care strică aspectul comercial. Rhizoctonia solani are caracter foarte versatil: chiar și tuberculii care nu au semne vizibile de boală pot fi infectați cu hifele ciupercii. În consecință, boala se răspândește și la cartofii sănătoși în timpul depozitării.

 

Ce știm despre alternarioza?


Alternarioza (Alternaria solani), ca și mana, atacă toate organele plantei (frunze, tulpini, rădăcini, tuberculi), având ca vector de transmitere tuberculii infectați, resturile vegetale din sol, prezența buruienilor sau a unui focar de infecție în apropiere.

Cele mai agresive atacuri se manifestă în perioada înfloritului, în perioadele cu temperaturi de 26-29°C și umiditate mare, când picăturile de rouă, irigații sau ploaie persistă pe suprafața frunzei mai mult timp, creând condiții favorabile sporulării. Atacul bolii asupra masei foliare înaintează de la bază către vârful tufei. Pe frunze sunt evidențiate pete circulare maro-cenușii, cu margini gălbui, în interiorul cărora se dezvoltă picnidiile ciupercii. Efectele sunt uscarea frunzelor și defolierea tufei, iar tuberculii se opresc din dezvoltare.

La maturarea tufei, sporii ciupercii sunt spălați de pe frunze cu ajutorul ploilor și se infiltrează în sol, infectând tuberculii. Aceștia prezintă leziuni negricioase de diverse forme, care „mușcă” din adâncimea fructului chiar și 1 cm de țesut. Boala se transmite în timpul depozitării și către tuberculii sănătoși.

 

PROMESA combate eficient cele două boli


Noul produs PROMESA este special formulat astfel încât să asigure controlul preventiv la cel mai înalt nivel al rizoctoniozei (Rhizoctonia solani) și al alternariozei (Alternaria solani) în cultura de cartof. Produsul are la bază substanța activă azoxistrobin 250 g/l, din grupa strobilurinelor, sub formă de suspensie concentrată, care inhibă respirația patogenului, oprindu-i evoluția și, totodată, prelungind efectul de menținere a frunzelor verzi.

Alternarioza (Alternaria solani) pe tubercul si frunze_b

Alternarioza (Alternaria solani) pe tubercul și frunze. Sursa foto colaj dreapta: www.alamy.com. Sursa foto colaj stânga: Adobe Stock Photos


MOD DE APLICARE

 

Fungicidul prezintă un mod de acțiune sistemic local, translaminar și pătrunde rapid în plantă. Momentele de aplicare optime sunt:

  • Împotriva rizoctoniozei, 3 l/ha, aplicat odată cu plantarea pe rând, încorporat în sol (BBCH 00);
  • Împotriva alternariozei, 0,5-1 l/ha, preventiv pe frunze, înainte de instalarea infecției și apariția simptomelor, de la apariția primelor ramificații bazale, până la îngălbenire a frunzelor (BBCH 51 – BBCH 85).

Obține informații suplimentare despre fungicidul Promesa!

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →