Prognoza meteo pentru luna decembrie: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion?
Administrația Națională de Meteorologie – ANM a emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 3 – 30 decembrie. Meteorologii anunță vreme rece, cu temperaturi apropiate de cele normale pentru luna decembrie.
Vremea în săptămâna 3 – 9 decembrie
Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nordice, centrale, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Vremea în săptămâna 9 – 16 decembrie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice, sudice, sud-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali.
Vremea în săptămâna 16 – 23 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sudice și sudestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Vremea în săptămâna 23 – 30 decembrie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile, indică prognoza meteo actualizată.
Cum va fi vremea de Crăciun? Zăpadă sau ploaie, ce prognozează meteorologii!
PROGNOZA METEO PE REGIUNI, URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
BANAT
În prima săptămână de prognoză meteo vor fi variații termice ușoare de la o zi la cealaltă. Media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 6 și 8 grade, iar a celor minime, care vor fi preponderent negative la început, apoi în creștere ușoară, se va situa între -2 și 2 grade.
Va urma un episod de încălzire între 7 și 10 decembrie, apoi vor reveni la regimul termic caracteristic primei săptămâni. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 6 decembrie.
CRIȘANA
Regimul termic nu va avea variații importante pe parcursul perioadei estimate, cu valori diurne ce se vor situa, în medie, între 4 și 6 grade și nocturne între -2 și 2 grade. Excepție va face intevalul 7…10 decembrie, când valorile termice vor marca o creștere și se vor situa, mediat regional, la maxime între 8 și 10 grade, iar la minime între 2 și 4 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 6 decembrie.
TRANSILVANIA
Valorile termice diurne vor fi apropiate de cele caracteristice pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, cu medii ale maximelor cuprinse între 4 și 6 grade.
Minimele vor fi preponderent negative, cu cele mai scăzute valori în prima parte a intervalului și din nou spre sfârșitul acestuia, astfel încât media minimelor se va situa între -6 și 2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată după data de 7 decembrie.
MARAMUREȘ
Regimul termic va avea ușoare variații până în data de 7 decembrie, astfel că mediile maximelor se vor situa între 4 și 6 grade, iar ale minimelor între -2 și 0 grade. Ulterior va fi o scurtă perioadă de încălzire, iar după 11 decembrie se va răci accentuat.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 7 decembrie.
MOLDOVA
Valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei. Media maximelor se va situa între 2 și 6 grade, iar a minimelor între -2 și 2 grade, posibil ușor mai ridicate de atât în zilele de 8 și 9 decembrie, când se estimează maxime în jurul a 8 grade și minime în jurul a 2 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalul 7-13 decembrie.
DOBROGEA
Până în data de 5 decembrie vremea va fi normală din punct de vedere termic, cu medii ale maximelor între 6 și 8 grade și ale minimelor între 1 și 3 grade. În intervalul 7…10 decembrie se va încălzi treptat, astfel că, valorile mediate regional, vor fi ziua de 12 grade, iar noaptea de 8 grade.
Ulterior, regimul termic va fi în scădere și comparabil cu primele zile din prognoză. După data de 5 decembrie va crește probabilitatea de precipitații, astfel că vor fi perioade în care se vor semnala în aproape toată regiunea.
MUNTENIA
În prima săptămână de prognoză vremea va fi în general închisă și normală din punct de vedere termic, cu valori mediate la maxime între 6 și 8 grade și la minime între -2 și 2 grade. Din data de 7 decembrie se va încălzi treptat până în 10 decembrie, apoi se va răci din nou, astfel că, în acest interval, mediile maximelor vor varia de la 10 spre 6 grade și ale minimelor de la 4 spre -2 grade.
Vor fi perioade în care se vor semnala precipitații pe arii extinse, cu o probabilitate mai mare din data de 7 decembrie.
OLTENIA
Regimul termic va fi relativ stabil în primele zile din interval, când va avea medii diurne de 6…8 grade și nocturne de 0…2 grade, apoi va oscila, de la o încălzire în perioada 7…10 decembrie spre o răcire până spre 15 decembrie. În aceste condiții, valorile mediate regional ale maximelor vor fi între 6 și 10 grade, iar ale minimelor între -2 și 4 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere din data de 6 decembrie.
LA MUNTE
În intervalul de prognoză meteo, valorile termice vor oscila între medii ale maximelor de -2…0 grade până spre 0…2 grade, iar ale minimelor între -6…-4 grade până la -4…-2 grade.
Perioadele reci vor fi între 4 și 6 decembrie și din nou între 11 și 15 decembrie.