3 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – perspective agrometeo pentru luna septembrie

Se prognozează cantităţi de apă deficitare în sudul, sud-estul şi estul ţării, iar în restul regiunilor agricole, precipitaţiile vor putea fi apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Livada_b

Starea solului
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi, local, puternică se va semnala îndeosebi în sud-estul şi sudul ţării.

Caracteristici fenologice
Ritmurile de coacere şi de maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole vor evolua în general normal în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare nordice şi centrale, unde izolat acestea vor putea fi încetinite temporar. De asemenea, la culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă pe suprafeţe restrânse, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi, local, apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La floarea-soarelui aflată predominant la maturitatea deplină se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a teritoriului.
Hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb vor parcurge maturitatea ceară şi deplină pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării, continuându-se totodată recoltarea.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi, local, maturitatea tehnologică.
Cultura de cartof va înregistra maturitatea deplină la nivelul întregii ţări, finalizându-se totodată lucrările de recoltare.
Speciile pomi-viticole îşi vor continua fazele de coacere şi de maturare a rodului/lemnului, în majoritatea plantaţiilor desfăşurându-se recoltarea.
Rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge etapele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, suprafeţele însămânţate extinzându-se în aproape toată ţara.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor efectua în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
• Pregătirea terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie – 20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →