Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna octombrie - Revista Ferma
3 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – perspective agrometeo pentru luna octombrie

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi deficitare în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând nord-vestul ţării, unde acestea vor putea fi apropiate de mediie climatologice.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra în limite optime parcurgerii proceselor vegetative de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Toamna_b

Starea solului
La sfârşitul lunii octombrie 2019, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Local, în centrul, sudul şi nord-vestul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie se vor desfăşura per ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi în continuare stânjenite, iar lucrările de pregătire a patului germinativ se vor desfăşura cu dificultate.
În funcţie de data semănatului, la rapiţa, orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în majoritatea regiunilor agricole.
La cultura de porumb se va definitiva maturitatea deplină, continuându-se totodată lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge predominant maturitatea tehnologică şi recoltarea.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.
Lucrările agricole de recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănatul etc. se vor desfăşura în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în perioada optimă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Alexandru VOEVOZEANU, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →