Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna martie - Revista Ferma
3 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – perspective agrometeo pentru luna martie

Se prognozează cantităţi de precipitaţii per ansamblu deficitare, în cea mai mare parte a ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

primavara_b

Starea solului – rezerva de umiditate

La sfârşitul lunii martie, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi, local, deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe majoritatea suprafeţelor agricole. În nordul, vestul, centrul şi, local, în sudul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra deficite de apă în sol, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfăşura lent. În general, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, în special din sud-estul, sudul şi estul ţării.
În funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedoclimatice, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge creşterea frunzelor şi înfrăţirea în cea mai mare parte a zonelor de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea alungirii paiului, îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării.
În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa se va afla în fazele de înfrunzire şi de alungire a tulpinii, iar local, se va înregistra apariţia inflorescenţelor la culturile semănate în epoca optimă din zonele de câmpie.
La pomii fructiferi se vor înregistra înmugurirea şi dezmugurirea în majoritatea plantaţiilor, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic). În aproape toate podgoriile, la viţa-de-vie predominantă va fi faza de „plâns”.
Lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Ghiocei_b

Recomandări de specialitate:

• Pregătirea patului germinativ şi efectuarea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Verificarea vigurozitaţii plantelor la culturile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie;
• Aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de câmp semănate în perioada optimă;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fitosanitare).

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Laura BADEA, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →