Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna martie - Revista Ferma
3 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – perspective agrometeo pentru luna martie

Din punct de vedere pluviometric, precipitațile prognozate vor fi excedentare în centrul și local în vestul țării, iar în celelalte regiuni, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Lalele

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor, pe profilul de sol 0-100 cm, la data de 31 martie, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra în continuare, local, în centrul și în sudul Dobrogei.

Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, procesele fiziologice ale culturilor de câmp și ale speciilor pomi-viticole se vor desfășura în general normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Totodată, pe fondul regimului termic mai scăzut din aer și din sol, din nordul și centrul țării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua ușor mai lent.
Cerealierele de toamnă (orz și grâu), în uncție de data semănatului și de agrotehnica aplicată, vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia și înfrățire. În general, starea de vegetație a plantelor se va prezenta bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive.
Cultura de rapiță se va afla predominant în faza de înfrunzire la nivelul întregului teritoriu agricol, plantele prezentând, per ansamblu, uniformitate și o vigurozitate bună și medie.
La speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireș, vișin) se va înregistra faza de înmugurire, în aproape toate plantațiile.
În cea mai mare parte a podgoriilor, vița de vie își va continua starea de repaus vegetativ, iar în sudul țării se va putea semnala faza de „plâns”.
Ca urmare, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânțărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreținere la pomii fructiferi și vița de vie) se vor efectua în condiții bune, exceptând zilele cu precipitații.

Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ și semănatul culturilor de primăvară din prima urgență (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrășăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
• Lucrări de întreținere (fertilizări cu îngrășăminte organice, tăieri de rodire și tratamente fitosanitare) în plantațiile pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de primăvară.

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Florinela GEORGESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Andreea STOICA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →