Precipitaţiile prognozate vor avea o tendinţă excedentară pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând sud-estul şi, local, sudul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor fi apropiate de mediile multianuale.
La adâncimile de 5 şi 10 cm în sol, regimul termic mediu diurn se va încadra la valori optime desfăşurării proceselor de creştere şi de dezvoltare, atât la culturile de toamnă, cât şi în semănăturile de primăvară, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
La sfârşitul lunii mai 2018, în cultura grâului de toamnă aflată în faze cu cerinţe maxime faţă de apă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Izolat, în sud-estul şi estul ţării, vor fi posibile deficite moderate de apă în sol.
În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.
Caracteristici fenologice
În aceste condiţii, în cea mai mare parte a regiunilor, procesele de creştere şi de dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura normal, iar în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate ca urmare a regimului termic din aer şi din sol mai ridicat decât în mod obişnuit. Pe fondul unei bune aprovizionări cu apă a solului, temperaturile medii diurne ale aerului situate în limite apropiate de necesarul optim al cerealierelor de toamnă (orz şi grâu) vor menţine o stare de vegetaţie bună şi medie la culturile semănate în perioada optimă. În cele tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de alungire a tulpinii, „burduf”, înspicare şi înflorire, în majoritatea regiunilor, totodată fiind posibilă formarea şi umplerea bobului, local, în extremitatea de sud a Câmpiei Romane.
Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana îşi va continua dezvoltarea aparatului vegetativ, înflorirea, precum şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve.
Floarea-soarelui înfiinţată în epoca optimă va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze, pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea, izolat, în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.
La porumb se vor semnala germinarea, răsărirea şi formarea frunzei a 3-a, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi dezvoltarea aparatului foliar, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
Sfecla de zahăr, în Transilvania, Moldova şi Crişana, se va afla la răsărire şi formarea rozetei de frunze, iar la cartof se vor înregistra fazele de încolţire şi de răsărire, formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea la soiurile timpurii de consum.
La pomii fructiferi vor predomina creşterea lăstarilor/frunzelor în majoritatea plantaţiilor. La speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin) se vor continua creşterea fructelor şi coacerea în pârgă la soiurile timpurii de cireş, totodată fiind posibilă maturitatea de consum şi recoltarea, în special în sudul şi vestul ţării. La speciile de seminţoase (măr, păr, gutui) se va definitiva înflorirea, continuându-se legarea şi formarea rodului.
Viţa-de-vie va parcurge înfrunzirea şi apariţia inflorescenţelor în aproape toate podgoriile, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă din sudul şi centrul ţării.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (tratamente fitosanitare, fertilizări, erbicidări, praşile etc.) vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de combatere a bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp;
• Combaterea buruienilor: erbicidări, praşile mecanice/manuale în culturile de primăvară;
• Aplicarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi;
• Fertilizarea speciilor de câmp cu îngrăşăminte minerale şi foliare.
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro
Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)