Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iunie - Revista Ferma
4 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – perspective agrometeo pentru luna iunie

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Cirese_b

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii iunie 2019, se va situa la valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi, local, extremă în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, în cea mai mare parte a Olteniei şi a Banatului, în vestul şi, local, în nordul, centrul şi sudul Munteniei, în nordul, vestul şi, izolat, în sud-vestul şi sudul Transilvaniei, în nord-vestul Moldovei şi în vestul Crişanei.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia, local, în centrul Transilvaniei, în nord-vestul Banatului şi în sudul Moldovei.

Caracteristici fenologice
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi în general optime desfăşurării proceselor de maturare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), iar la speciile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui), creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant la înflorire, la maturitatea în lapte şi ceară, precum şi la maturitatea deplină şi la începutul recoltării, îndeosebi la orz.
Cultura de rapiţă va parcurge creşterea boabelor în silicve, precum şi maturitatea deplină, izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
În funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedo-climatice, la floarea-soarelui vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze şi înfrunzirea, precum şi formarea calatidiului.
Porumbul va înregistra formarea frunzei a treia şi creşterea frunzelor, în majoritatea zonelor de cultură. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.
În bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de dezvoltare a aparatului foliar şi de alungire/îngroşare a axei hipocotile.
Sub aspect fenologic, cartoful va înregistra formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea, iar soiurile timpurii, vor parcurge îmbobocirea şi înflorirea.
În plantaţiile pomicole, atât sâmburoasele, cât şi seminţoasele vor parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi coacerea fructelor. De asemenea, la soiurile de cireş şi de vişin ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/boabelor.
În general, lucrările de întreţinere a culturilor (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente fito-sanitare etc.), precum şi cele de recoltare şi depozitare a fructelor de sezon se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilelele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile de primăvară;
• Combaterea bolilor şi a dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA,
Alexandru VOEVOZEANU, Laura DU{CĂ
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →