Prognoza agrometeorologică • perspective agrometeo pentru luna iunie - Revista Ferma
4 minute de citit

Prognoza agrometeorologică • perspective agrometeo pentru luna iunie

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Cirese

Starea solului
La sfârșitul lunii iunie 2017, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În estul, nord-vestul și, local, în sudul țării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime.
În cultura de porumb, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Pe suprafețe agricole extinse din sudul, estul și, local, vestul teritoriului, gradul de aprovizionare cu apă a solului va fi satisfăcător și apropiat de optim.

Caracteristici fenologice
Regimul termic din aer și din sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prășitoare, creșterea și dezvoltarea vegetativă se vor desfășura în condiții bune, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În zonele unde temperatura maximă a aerului se va situa peste pragul biologic critic de rezistență a plantelor (32oC), în orele de amiază se va semnala răsucirea și ofilirea temporară a frunzelor la culturile prășitoare. În semănăturile de toamnă efectuate în epoca optimă, starea de vegetație se va menține bună și medie, respectiv medie și slabă în plantațiile întârziate fenologic, precum și pe terenurile cu deficit de apă în sol.
La culturile de orz și grâu de toamnă însămânțate în perioada optimă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte și ceară, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sudul și sud-estul țării se va putea semnala maturitatea deplină, totodată declanșându-se recoltarea la orzul de toamnă. Cerealierele înființate după 20 octombrie 2016 vor parcurge fazele de „burduf” și de înspicare, înflorire și maturitatea în lapte.
Rapița semănată pe unele suprafețe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania și Crișana se va afla în etapele de formare a boabelor în silicve și de maturitate deplină. Local, în jumătatea de sud a țării va fi posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.
Cultura de floarea-soarelui își va continua creșterea aparatului foliar și formarea capitulului, în majoritatea regiunilor agricole.
Porumbul va parcurge fazele de apariție a frunzei a 3-a și de înfrunzire, în cea mai mare parte a zonelor, iar, local, în extremitatea de sud a țării va fi posibilă declanșarea apariției paniculului la hibrizii extratimpurii și timpurii.
La sfecla de zahăr vor predomina fazele de formare a rozetei de frunze, precum și alungirea axei hipocotile, iar la cartof, creșterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum și înflorirea la soiurile de vară.
Speciile timpurii de sâmburoase (cireș, cais, vișin) aflate în faza de maturitate tehnologică își vor continua recoltarea, iar la piersic și prun se va semnala creșterea fructelor și a lăstarilor, precum și înfrunzirea. La cele semințoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra formarea și dezvoltarea rodului, creșterea lăstarilor și înfrunzirea.
La vița de vie se va produce înfrunzirea, creșterea lăstarilor și înflorirea, în cea mai mare parte a podgoriilor, iar soiurile timpurii de masă vor parcurge formarea și creșterea boabelor.
Lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, prașile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor etc.) se vor efectua în general normal, exceptând zilele cu precipitații.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Aplicarea tratamentelor fitosanitare în culturile de câmp și pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile mecanice/manuale);
• Administrarea îngrășămintelor chimice la prășitoare;
• Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole afectate de seceta pedologică.

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Florinela GEORGESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

 

 

 

 

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →