3 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – perspective agrometeo pentru luna ianuarie

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Agrometeo-Ian20d219_b

Starea solului – rezerva de umiditate
În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii ianuarie, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă), pe majoritatea suprafeţelor agricole. Local, în sud-estul, sudul şi vestul ţării, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Caracteristici fenologice
Per ansamblu, culturile agricole se vor afla în stadiul de repaus biologic în aproape toate regiunile, cu excepţia unor areale restrânse din zonele de câmpie sudice şi vestice, unde în zilele cele mai calde, pe fondul regimului termic din aer şi din sol mai ridicat, local, la cerealele păioase de toamnă vor fi reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative. Totodată, temperaturile minime din aer deosebit de scăzute din perioadele reci, situate frecvent sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10…-15…-20oC), vor putea afecta aparatul foliar prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile înfiinţate în afara perioadei optime şi pe terenurile cu un strat superficial de zăpadă (1-10 cm).
Sub aspect fenologic, culturile de orz şi de grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, pe aproape întreg teritoriul agricol.
La cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă se va înregistra predominant dezvoltarea aparatului foliar, la nivelul întregii ţări.
În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge în continuare starea de repaus vegetativ.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării controlului biologic sistematic în vederea determinării vigurozităţii plantelor la cerealierele de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomicole şi viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot la culturile de toamnă, precum şi a celor organice în vii şi în livezi.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Laura BADEA, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →