Prognoza agrometeorologică - PERSPECTIVE AGROMETEO pentru luna IANUARIE - Revista Ferma
2 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – PERSPECTIVE AGROMETEO pentru luna IANUARIE

Starea solului
La data de 31 ianuarie 2019, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zenelor de cultură. În sudul, vestul, local, în estul şi în centrul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Iarna_b

Caracteristici fenologice
Speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla predominant în starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. În perioadele reci, pe fondul temperaturilor minime din aer şi din sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10…-15oC) a plantelor, precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, la culturile de toamnă se vor putea înregistra brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. Totodată, în zilele cele mai calde, izolat vor fi posibile reluări temporare de vegetaţie ale plantelor, îndeosebi în zonele de câmpie.
În funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi de înfrăţire.
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea, în toate regiunile agricole ale ţării.
În plantaţiile pomicole şi viticole se va continua repausul biologic, speciile fiind per ansamblu bine adaptate la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.
Lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →