Din punct de vedere pluviometric, precipitațiile prognozate vor fi peste normele climatologice în majoritatea zonelor de cultură, iar în regiunile din estul, sud-estul și, local, în sudul țării, cantitățile de apă vor fi apropiate de mediile multianuale.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
La sfârșitul lunii februarie, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Local, în nordul Moldovei și sudul Transilvaniei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Caracteristici fenologice
Ca urmare, culturile de toamnă și speciile pomi-viticole vor înregistra în continuare starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând zonele de câmpie din jumătatea de sud a țării, unde local, în perioadele calde vor fi posibile reluări temporare ale proceselor vegetative, îndeosebi la cerealierele de toamnă (orz și grâu) înființate în epoca optimă. Totodată, în zilele cele mai reci, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistență (Tmin.≤-10oC) a plantelor, pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin brunificări și arsuri ale vârfului frunzelor. De asemenea, în condițiile alternanței îngheț-dezgheț a solului se va putea semnala fenomenul de “descălțare” a plantelor.
Cerealierele de toamnă (orz și grâu) semănate în epoca optimă și bine adaptate la condițiile de iernare vor parcurge formarea frunzei a treia și înfrățirea, starea de vegetație a plantelor menținându-se, per ansamblu, bună și medie. Culturile înființate tardiv se vor afla în fazele de răsărire și de apariție a frunzei a treia, vigurozitatea și uniformitatea plantelor fiind în general medie și slabă.
Cultura de rapiță va înregistra înfrunzirea, plantele prezentând în general o stare de vegetație bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive.
Pomii fructiferi și vița de vie se vor afla predominant în stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantațiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, vișin), în zilele cele mai calde vor fi posibile ritmuri lente în desfașurarea fenofazei de înmugurire, în special pe terenurile cu expoziție sudică.
Lucrările agricole specifice (aplicarea îngrășămintelor organice și chimice, tăieri de rodire) vor fi întrerupte în zilele cu precipitații.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilității plantelor la culturile de toamnă;
• Administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de azot la cerealierele de toamnă pe suprafețele fără strat de zăpadă;
• Lucrări de întreținere (fertilizări cu îngrășăminte organice, tăieri de rodire, tratamente fito-sanitare) în vii și în livezi.
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL, Maria RADU, Oana Alexandra OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro
Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016