Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna decembrie - Revista Ferma
3 minute de citit

Prognoza agrometeorologică – perspective agrometeo pentru luna decembrie

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

AgroMeteon219_b

Rezerva de umiditate din sol
La sfârşitul lunii decembrie, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în aproape toate regiunile agricole. Pe suprafeţe extinse din estul, sud-estul şi centrul ţării, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.

Caracteristici fenologice
Ca urmare, procesele vegetative la culturile de toamnă vor evolua lent în majoritatea regiunilor agricole, iar în jumătatea de nord a ţării se va putea înregistra stadiul de repaus biologic, pe fondul regimului termic mai scăzut din aer şi din sol. În zilele cele mai reci, pe suprafeţele agricole acoperite cu strat protector de zăpadă, temperaturile minime negative din aer nu vor afecta viabilitatea nodului de înfrăţire la speciile de toamnă, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă.
În funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra predominant răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, la nivelul întregului teritoriu agricol.
În principalele bazine specializate, rapiţa se va afla la creşterea aparatului foliar, plantele prezentând o stare de vegetaţie în general medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.
Speciile pomi-viticole vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile cerealiere (orz şi grâu);
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară pe terenurile fără strat de zăpadă şi îngheţ superficial la sol.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, Maria RADU, Laura DUSCA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →