Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de rapiță, orz și grâu de toamnă semănate în epoca optimă, îndeosebi în zonele de câmpie.
Sunt posibile precipitații sub formă de ploaie în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), în special în zonele nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantitățile lunare de apă vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul, sudul și vestul țării, unde, local, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă, accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și, local, optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe unele suprafețe din sud-estul, sudul și, local, în estul și vestul țării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol.
Caracteristici fenologice
În condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere și de dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfășura, per ansamblu, normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în zonele depresionare din centrul și nordul țării va fi posibilă stagnarea temporară sau chiar declanșarea treptată a repausului biologic. Per ansamblu, starea de vegetație a plantelor va fi bună și medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va prezenta medie și slabă.
Orzul și grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla, în general, în fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire, iar la cerealierele înființate în afara epocii optime va fi posibilă definitivarea fazei de germinare, continuându-se, totodată, răsărirea și apariția frunzei a treia.
În funcție de data semănatului, rapița va parcurge predominant faza de înfrunzire, în majoritatea zonelor de cultură.
La vița de vie va fi posibilă semnalarea stării de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se va definitiva îngălbenirea și căderea frunzelor în toate plantațiile, speciile fiind bine adaptate la condițiile de iernare.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
• Continuarea și chiar finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea vigurozității și densității plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• încorporarea gunoiului de grajd în câmp și fertilizarea cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu.
ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director executiv:
Dr. Elena MATEESCU
Șef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro