Produsele biologice pot schimba logica din agricultură - Revista Ferma
9 minute de citit

Produsele biologice pot schimba logica din agricultură

Jean Ionescu Corteva Produsele biologice pot schimba logica din agricultură

Fie că vorbim de condițiile de mediu din ce în ce mai dificile, de legislația tot mai restrictivă privind aplicarea îngrășămintelor și a soluțiilor de protecție a plantelor sau de presiunea economică provocată de prețul ridicat al inputurilor raportat la valoarea producției, fermierii de astăzi sunt nevoiți să caute noi abordări tehnologice care să le permită să-și mențină productivitatea și rentabilitatea culturilor.

Despre ce soluții există în fața acestor provocări și rolul pe care îl poate juca bio-ingineria în actualul și viitorul context agricol, am discutat cu Jean Ionescu, Country Leader pentru România și Republica Moldova în cadrul Corteva Agriscience, companie care, în urmă cu aproximativ o lună, a lansat pe piața autohtonă gama de produse biologice.

În urmă cu un an compania pe care o reprezentați a achiziționat doi jucători importanți ai segmentului de produse biologice, iar recent ați lansat o nouă gamă de produse, asistăm la o schimbare de strategie?

Strategia companiei Corteva Agriscience a fost mereu aceea de a aduce inovația pe terenurile și solele fermierilor, iar acest lucru este valabil și pe acest segment de produse. Începând de anul trecut, odată cu achiziția companiilor Stoller și Symborg, Corteva a devenit lider global în furnizarea de soluții biologice, iar din acest an venim cu o serie de produse revoluționare, precum Utrisha™ N.

Adevărata schimbare este cea a modului în care se face agricultură, nu doar în România, nu doar în Europa, ci la nivel global. Sunt foarte mulți factori care ne determină pe toți cei care activăm în acest domeniu să adoptăm modele de producție agricolă mai sustenabile. Acest lucru înseamnă să avem un impact mai redus asupra mediului, dar să fim cel puțin la fel de eficienți în producție ca până acum. Pare un obiectiv dificil, dar după cum am promis de fiecare dată, Corteva este o mașină de lansare a noilor tehnologii, e lucru cu care ne mândrim cel mai mult și acest lucru se datorează cercetării pe care o avem în spate, care ne asigură întotdeauna cele mai avansate soluții din piață pe foarte multe segmente. Pentru noi, această schimbare de perspectivă în agricultură, înseamnă să putem oferi fermierilor un pachet complet de soluții, care să le permită lucreze sustenabil și profitabil în același timp, iar produsele biologice sunt un element cheie al acestui deziderat.

 Ați afirmat că Utrisha™ N este un produs revoluționar, de ce considerați acest lucru și care este principiul său de funcționare?

După cum știm, aplicarea convențională (clasică) a azotului are pierderi majore, care pot ajunge, conform specialiștilor, la 60-70%; cea mai mare parte se pierde prin volatilizare, urmată de levigare. De altfel, levigarea, conform normelor europene, reprezintă o formă de poluare a apei freatice cu nitrați și nitriți. Ori, Utrisha N oferă un azot sănătos, fără riscuri de poluare și fără pierderi. Este o inovație a companiei Corteva care îmbunătățește capacitatea fotosintetică a plantei de cultură, permițându-i acesteia să preia singură din atmosferă o cantitate însemnată de azot. Mai precis, avem un aport de 30-70kg de azot/hectar, substanță activă.

Totul se bazează pe un proces natural, prin care bacteria Methylobacterium symbioticum, componenta principală a Utrisha N, intră în interiorul plantei, o colonizează, și convertește la nivel foliar azotul atmosferic în forma sa amoniacală, utilizabilă direct de către plantă. Fermierii erau obișnuiți până acum cu bacteriile fixatoare de azot din sol, însă Methylobacterium symbioticum este o bacterie care fixează azotul atmosferic prin frunză, în cadrul unui proces numit nitrogenază. Se formează o simbioză perfectă între bacterie și plantă, care nu doar că oferă azot plantei de cultură ci o și stimulează să crească, deoarece bacteria se hrănește cu metanolul emis de aceasta.

În plus, fiind o soluție biologică, nu există arsuri, volatilizare, levigare sau nitrificare, iar cel mai important aspect este că plantele beneficiază de azot pe toată perioada vegetativă. E un lucru foarte important dacă ținem cont că, la cultura de porumb de exemplu, nevoia cea mai mare de azot este după înflorire, atunci când nu se poate interveni altfel, fără a avea riscuri de arsuri. Astfel, Utrisha N, nu doar că reduce necesitatea și riscurile fertilizării faziale, ci permite unor culturi precum porumbul să beneficieze de azot exact în etapele vegetative cheie.

E o soluție care ajută deopotrivă fermierul, plantele de cultură și mediul, pentru că permite realizarea unui management mai eficient al azotului.

Utrisha N Romania Produsele biologice pot schimba logica din agricultură

Află mai multe despre modul în care funcționează, rezultatele obținute și cum se utilizează Utrisha™ N din următorul articol: Corteva pune astăzi azotul la îndemâna plantelor printr-un produs UNIC

Cum se integrează segmentul de produse biologice în cadrul companiei Corteva și cum îl vedeți evoluând?

Corteva Biologicals va evolua rapid în următoarea perioadă, nu numai în România, ci în toate țările europene. Fermierul este obligat, din mai multe motive, să renunțe la anumite soluții care ies de pe piață și să caute alternative. Ori, noi credem că soluțiile biologice sunt viitorul, pentru că sunt mai sănătoase decât cele rezultate din sinteza chimică și se îmbunătățesc de la an la an. 

Dacă îmi permiteți să fac o comparație, este exact ca la piața de automobile electrice. Primele modele aveau o autonomie mai mică și un cost mare, dar a doua și a treia generație este mai eficientă și mai accesibilă. De la an la an, automobilele electrice sunt din ce în ce mai performante și deja pe anumite segmente depășesc performanțele celor convenționale.  

La fel este și în cazul produsele biologice din agricultură. Primii biostimulatori aveau mai degrabă un rol de susținere al culturilor, iar acum datorită investițiilor făcute în cercetare, noi înșine alocând sume importante acestui segment, avem produse care sunt complementare soluțiilor clasice și care pot fi folosite ca alternative la cele convenționale în anumite etape ale culturii. Sunt sigur că la un anumit moment vom ajunge să avem soluții biologice care vor avea rezultate chiar mai bune decât soluțiile obținute prin sinteză chimică.  

Dacă luăm în considerare toate aspectele (aport de azot pe toată durata de vegetație, lipsa pierderilor, reducerea poluării, reducerea costurilor), Utrisha N depășește deja soluțiile convenționale. Este o soluție biologică care nu are corespondent în agricultura convențională și care acoperă necesități pentru care altfel am utiliza 2-3 produse. 

Noi credem cu tărie că în viitor soluțiile biologice vor fi mai eficiente și vor înlocui multe produse de sinteză. Lumea își dorește un alt model de agricultură, mai sustenabil și atunci cercetarea noastră trebuie orientată spre soluții care să răspundă acestei cerințe fiind totodată performante și eficiente.

Unde vedeți soluțiile biologice în următorii 5 ani în agricultură?

Potențialul de creștere este imens. Pe măsură ce fermierii vor asimila aceste tehnologii, iar performanțele acestor produse vor fi vizibile în câmp, aș spune că ne așteptăm ca fiecare fermier să folosească cel puțin un produs biologic în propria exploatație.

Eu cred că, la nivelul unui întreg sezon agricol, biostimulatorii și produsele biologice în ansamblul lor pot juca un rol chiar mai important decât soluțiile convenționale, pentru că au capacitatea de a oferi protecție atât pentru factori biotici cât și abiotici. Biostimulatorii ajută plantele nu doar să fie mai rezistente în fața bolilor, dar și în fața unor factori de stres precum seceta, arșița sau alte condiții meteorologice dificile.

Desigur că atunci când ne referim la un anumit factor specific, precum un dăunător sau o ciupercă, poate că soluții biologice nu sunt atât de țintite. Însă ideea nu este să renunțăm la tratamentele convenționale, ci să avem un model combinat, care să ne permită să beneficiem de avantajele tuturor soluțiilor, fie ele biologice sau convenționale. De aici decurge marele plus în ce privește randamentul culturilor. Singurul dezavantaj al produselor biologice este că dezvoltarea și producerea lor este mai costisitoare și durează mai mult timp, decât în cazul celor obținute prin sinteză chimică, însă soluțiile biologice oferă beneficii pe care produsele chimice nu le au.

Utrisha N a fost primul pas, ce produse vor urma? 

De acum înainte unica direcție în care putem merge este dezvoltarea de noi și noi soluții biologice. Vom lansa și vom perfecționa o gamă largă de soluții, iar prima care îmi vine în minte și care este foarte aproape de momentul omologării, este Utrisha P. Vom veni cu o bacterie care demobilizează fosforul din sol și îl face accesibil plantelor de cultură.

Astăzi nu există o astfel de soluție pe piață și împreună cu Utrisha N, vom oferi fermierilor un ansamblu de produse biologice care vor revoluționa logica fertilizării. Ne așteptăm să lansăm pe piață Utrisha P. în 2026, suntem în curs de omologare, iar rezultatele sunt uimitoare.

Citește și articolul Corteva Agriscience aniversează un an de la achiziţia Symborg şi Stoller pentru a afla mai multe informații despre noua gamă de produse biologice de la Corteva

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →