Ţara noastră a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două categorii de produse alimentare: ouă şi carne de ovine/caprine. Nu o spunem noi, ci o spune o analiză a Institutului Naţional de Statistică (unde s-au luat în calcul datele din 2022).
Iată cum stăm procentual cu asigurarea consumului pentru cele mai importante produse de consum în alimentaţie, potrivit analizei INS preluată de Economica.net.
- La carneîn general, producţia internă acoperă 71% din consumul intern. Stăm foarte bine la cea de ovine şi caprine – 124%, în timp ce la carnea de porc producţia internă acoperă sub 50% din consum, iar la carnea de pasăre am ajuns la un grad de autosuficienţă de 96,2%. Şi la carnea de vită stăm binişor, cu consum asigurat intern în proporţie de 88,2%. De altfel, şi la ouă avem excedent – 103,8%.
- Cu privire la producţia de legume, leguminoase boabe şi pepeni – producţia internă acoperea doar 70,1% din consum în 2022, faţă de 88% în 2015. Cel mai rău stăm aici la rădăcinoase – 55,9% (faţă de 68,5% cu an în urmă)
- La fructe şi preparate din fructe producţia internă asigură 64,4% din consum şi este structurată astfel: pepeni – 83,6%; mere – 78,6% (faţă de 84,4% cu un an în urmă); struguri – 90,5%; prune – 95,5%; cireşe şi vişine – 89,2%; piersici şi nectarine – 17,1%.