Producem OUĂ şi CARNE DE OAIE mai mult decât consumăm. În rest… mâncăm din IMPORTURI! - Revista Ferma
2 minute de citit

Producem OUĂ şi CARNE DE OAIE mai mult decât consumăm. În rest… mâncăm din IMPORTURI!

produse excedent Producem OUĂ şi CARNE DE OAIE mai mult decât consumăm. În rest… mâncăm din IMPORTURI!Ţara noastră a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două categorii de produse alimentare: ouă şi carne de ovine/caprine. Nu o spunem noi, ci o spune o analiză a Institutului Naţional de Statistică (unde s-au luat în calcul datele din 2022).

Iată cum stăm procentual cu asigurarea consumului pentru cele mai importante produse de consum în alimentaţie, potrivit analizei INS preluată de Economica.net.

  1. La carneîn general, producţia internă acoperă 71% din consumul intern. Stăm foarte bine la cea de ovine şi caprine – 124%, în timp ce la carnea de porc producţia internă acoperă sub 50% din consum, iar la carnea de pasăre am ajuns la un grad de autosuficienţă de 96,2%. Şi la carnea de vită stăm binişor, cu consum asigurat intern în proporţie de 88,2%. De altfel, şi la ouă avem excedent – 103,8%.
  1. Cu privire la producţia de legume, leguminoase boabe şi pepeni – producţia internă acoperea doar 70,1% din consum în 2022, faţă de 88% în 2015. Cel mai rău stăm aici la rădăcinoase – 55,9% (faţă de 68,5% cu an în urmă)
  2. La fructe şi preparate din fructe  producţia internă asigură 64,4% din consum şi este structurată astfel: pepeni – 83,6%; mere – 78,6% (faţă de 84,4% cu un an în urmă); struguri – 90,5%; prune – 95,5%; cireşe şi vişine – 89,2%; piersici şi nectarine – 17,1%.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →